Malatya’da bildiri dağıtımına Öz İplik-İş engeli
Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan cami çıkışında bildiri dağıtımı yapan BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak, Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Kemal Büyük tarafından engellendi.
BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancakæ Fotoğraf: Kıvlcım Eftelya
Ali HASÖZ
Kıvılcım EFTELYA
Malatya
Birleşik Tekstil Dokuma ve Deri İşçileri Sendikası (BİRTEK-SEN) Malatya Şubesi üyeleri Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan cami çıkışında bildiri dağıtımı yaptı. Bildiri dağıtımı esnasında Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Kemal Büyük, bildiri dağıtımını engellemeye çalıştı. Büyük, BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak'a “Siz hangi fabrikada örgütlüsünüz? Sen Malatya'da hiçbir fabrikada yetkili değilsin. Şu an cuma çıkışında arkadaşların kafasını karıştıramazsın” diyerek işçilere bildirileri almamasını söyledi.
Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesinde bulunan cami çıkışında bildiri dağıtımı yapan BİRTEK-SEN Malatya Temsilcisi Halime Sancak, Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Kemal Büyük tarafından engellendi
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) November 1, 2024
https://t.co/bLtB2o4E3D pic.twitter.com/D4PPrnY3qi
“SENDİKANIN ÇALIŞMASINI BALTALAMAYA ÇALIŞTI”
Gazetemiz Evrensel’e konuşan Halime Sancak, “2.Organize Sanayi Bölgesinde bulunan camide cuma namazı çıkışında broşürlerimizi dağıttık. Daha çok işçiye ulaşabilmek, daha çok örgütlülük kazanabilmek için. Ne yazık ki broşür dağıtımı esnasında Öz İplik-İş Malatya Şube Başkanı Kemal Büyük tarafından provoke edildik. Sendikanın çalışmasını baltalamaya çalıştı. Beni alandan uzaklaştırmaya çalıştı” dedi.
“PATRONLARIN RAHATSIZ OLMASI GEREKİYOR, SENDİKACININ DEĞİL”
Büyük'ün tehditkar bir üslupla "Burada broşür dağıtamazsınız, siz burada işçiyi örgütleyemezsiniz, burası örgütlü bir alan" dediğini aktaran Sancak, “Ama kendisinin unuttuğu bir şey var Malatya'daki işçilerin yüzde 80'i örgütsüz. Yani sendikalı değil. Oraya sadece onun örgütlü olduğu fabrikaların işçileri değil, örgütlü olmayan fabrikaların işçileri de gidiyor. Ora açık alan, kimsenin de müdahale edebileceği bir alan değil. Orada biz rahatlıkla broşür dağıtabiliriz. Kaldı ki bundan patronların rahatsız olması gerekiyor, bir sendikacının değil” dedi.
“ÇALIŞMALARIMIZI ENGELLEMELERİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ”
Sarı sendikayla karşı karşıya olduklarını söyleyen Sancak, “Eğer kendinden, çalışmalarından eminse gelip beni oradan uzaklaştırmak yerine beni görmezlikten gelip oradan çekip gidebilir, ben broşürümü dağıtabilirim, o kendi çalışmasını yapabilir. Bunun için kafa kafaya gelip de birileriyle tehditvari konuşmanın anlamı yok. Bu tutumunda da ne kadar yanlış bir sendikacılık yürüttüklerini anlamış oluyoruz. Kendilerine karşı bu tutumlarını kınıyorum. Bir dahaki çalışmalarımızı baltalamalarına, engellemelerine kesinlikle müsaade etmeyeceğimizi onların da bilmesini istiyorum” dedi.
“ÖRGÜTLÜ OLDUKLARI İŞ YERLERİNDE İŞÇİYE SAHİP ÇIKMIYORLAR”
Öz İplik-İş’te örgütlü olup sendika sahip çıkmadığı için işçilerin davalarıyla BİRTEK-SEN’in ilgilendiği bilgisini paylaşan Sancak, “Kendi açamadığı birçok davası, hatta yalancı şahitlik yaptığı birçok dava var. Bu davalarda özellikle depremzede olup işten çıkarılan işçiler. Yüzde 20’si, 30'u Öz İplik-İş’in örgütlü olduğu fabrikalarda çalışan işçiler. Öz İplik-İş’te örgütlü olan işçilerin tazminat davalarına biz bakıyoruz. Durum bu kadar netken Öz İplik'in gelip ‘Ben işçinin tüm haklarını alıyorum, işçi için ne gerekiyorsa yapıyorum’ demesi çok saçma” dedi.
Sancak son olarak “Eğer gerçek bir sendikaysa bunu Malatya'daki sanayi bölgesindeki bütün işçilere ispatlar. Biz sahada kalmaya, işçilerle görüşmeye devam edeceğiz. Geriye çekilmeyeceğiz, asla sinmeyeceğiz” dedi.
BİRTEK-SEN: BİR SENDİKA BAŞKANI BİLDİRİ DAĞITIMINI ENDEN ENGELLER?
Yaşanan engellemeye ilişkin sosyal medya hesaplarında açıklama yapan BİRTEK-SEN ise Öz İplik-İş Sendikası yetkililerine şunu sordu: “Bir sendika, başka bir sendikanın işçileri örgütlenmeye çağıran bildiri dağıtma faaliyetini neden engeller? Neden rahatsız olur? Neden provokatörlük yapar? Hangi hakla? Bir sendikanın şube başkanının, başka bir sendikanın OSB’de bir cami önünde işçilere bildiri dağıtmasını provokasyon çıkararak engellemeye çalışması ne demektir? Bir sendikacının, sendikasız işçileri örgütlenmeye çağırmak için bildiri dağıtan başka bir sendikacıya “Burada bildiri dağıtamazsınız! İşçilerin kafasını karıştıramazsınız!” diyerek, bir patron ya da patron sözcüsü gibi konuşması ne anlama gelir? Öz İplik-İş Sendikası, örgütlü olduğu fabrikalardaki patron iş birlikçisi ve sarı sendikacılık pratiğine, örgütsüz işçileri örgütlenmeye çağıran bir sendikanın faaliyetini engelleme görevini de mi eklemiştir?”
‘ÖNCE YETKİYİ AL SONRA ÖRGÜTLEN MANTIĞI MI?’
“Özak Tekstil’de bütün dünyanın tanık olduğu işçi düşmanı ve patron iş birlikçisi sendikacılığınızı bu kadar açıktan ve utanmadan sergileme cüretini nereden alıyorsunuz! Malatya şube başkanınız BİRTEK-SEN Malatya temsilcimize “Burada hiçbir fabrikada yetkiniz yok! Burada bildiri dağıtamazsınız!” diyor. Sizin sendikal anlayışınıza göre sendikalar önce yetki alıp, sonra mı örgütlenme çalışması yapmalıdır? İşçilerin cebinden milyonlar harcayarak lüks otellerde yaptığınız göstermelik eğitimlerde kadrolarınıza bunları mı öğretiyorsunuz? Öyle anlaşılıyor ki, örgütlü olduğunuz hemen her fabrikadaki patron iş birlikçisi çizginize ve sarı sendikacılık literatürüne her gün yeni örnekler ekleyerek, tarihe ‘sendika düşmanı sendika’, ‘işçi düşmanı sendika’ olarak geçmekte kararlısınız.
‘BİRTEK-SEN’İN ÖRGÜTLENMESİ ENGELLEYEMEZSİNİZ’
“Buradan bir kez daha ilan ediyoruz: Tekstil işçilerinin en mücadeleci sendikal odağı olan ve sınıf sendikacılığı çizgisini temsil eden BİRTEK-SEN’in örgütlenmesine hiçbir güç engel olamayacak! Ne utanmadan arkasına sığınıp savunduğunuz 12 Eylül darbe anayasası ürünü olan iş kolu barajı ve antidemokratik yetki şartları gibi engeller ne patronların ve iktidarın mevcut yasaları ve Anayasa’yı bile tanımayan işçi ve sendika düşmanlığı ne de patronların ve sermaye iktidarının kullanışlı aparatları olan iş birlikçi, bürokrat ve sarı sendikacılar…”