02 Kasım 2024 11:16

Şaibeli veriler için yeni kılıf: 'İsrail kayıtlı Filistin alımları' kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmış!

Ticaret Bakanı Bolat, İsrail'le ticareti yine yalanlarken şaibeli veriler için yeni kılıf bulundu: "İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır"

Arşiv | Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını yine yalanladı, defalarca kez görmezden geldiği Filistin'e ihracattaki şüpheli artışı ise bu defa yeni bir "gerekçe" sundu. Bakan Bolat, "2024 yılında Filistin’e yönelik ihracatımız istatistik sisteminde artık kendi kodu ile giriş yapılmaya başlanmış ve daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır" diye konuştu.

İktidar her ne kadar İsrail ile ticaretin bittiğini iddia etse de resmi veriler ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü ortaya koyuyor. "İsrail ile ticaret koca bir yalan" söylemlerinden kısıtlama ve ambargo kararlarına gelinse de ticaret bu defa da Filistin kılıfıyla sürüyor. Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) Türkiye İHracatçılar Meclisi (TİM) verilerine, tüm resmi istatistikler ambargonun ardından Filistin'le olan ticaretin şüpheli bir biçimde arttığını gösterirken, Filistin'e hazır giyimden mücevhere, çimentodan çeliğe birçok kalemde ihracat arttı. Geçtiğimiz günlerde Mescidi Aksa etrafına çekilen dikenli teller dahi Filistin kayıdıyla ihraç edildi.

Bakan Bolat, iddia ettiği gibi "daha önceden İsrail kayıtlı" şimdilerde ise "Filistin'in kendi koduyla giden" malların ne olduklarına dair bir açıklama yapmazken yurttaşlar İsrail'in en köklü lojistik firmalarından ZIM Logistics'e ait geminin Türkiye limanlarına gelmesini protesto etti.

İstanbul'un Beylikdüzü ilçesinde bulunan Ambarlı Limanı'ndan gerçekleştirilen protestonun ardından geminin Kocaeli Diliskelesi Limanına gelmesi yurttaşlar tarafından bir kez daha protesto edildi.

FİLİSTİN'E İHRAÇ EDİLEN ÜRÜNLERDE ŞÜPHELİ ARTIŞ

TÜİK sisteminde İsrail'in kodu 624, Filistin'in kodu ise 625. Bakan Bolat, "daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımlarının" istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başladığını öne sürüyor. Ancak Filistin ile ticaret ambargo kararıyla başlamadı, TÜİK’in dış ticaret verilerine göre Filistin’e 2023 yılının tamamında yapılan ihracat 132 milyon 374 bin dolardı. 2024 yılının sadece ilk 7 ayında ise bu rakam 287 milyon 82 bin dolara çıktı. Geçen yıl temmuz ayında Filistin’e yapılan ihracat 10 milyon 554 bin dolarken, 2024’te bu rakam yüzde 1220 artışla 128 milyon 759 bin dolara çıktı.

Sadece TÜİK verileri de değil, TİM verileri de ticaretin Filistin kılıfıyla sürdüğünü ortaya koyuyor. Ağustos 2023’te Türkiye’den Filistin'e yapılan hazır giyim ve konfeksiyon ürünü ihracatı 40 dolar iken 2024 ağustosunda bu miktar 10,1 milyon dolara yükseldi. Tekstil ve hammaddelerinde 450 dolarlık ihracat 3,8 milyon dolara çıktı. Çelikte 17 bin 400 dolarlık ihracat 21,8 milyon dolara tırmandı. Madencilik ürünlerinde artış oranı yüzde 62 binin üzerinde oldu. Daha birçok kalemde artış sürerken iktidar, 7 Ekim'den bu yana Gazze yerlebir edilirken Filistin'e çelik ihracatının artmasının nedenini "İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır" diyerek açıklamaya çalışıyor.

TİCARETİ KES' DİYENLERİ HEDEF ALMIŞ, SONRA KISITLAMA GETİRMİŞLERDİ

7 Ekim'in ardından İsrai'in Gazze'de uyguladığı katliama karşı Türkiye kamuoyunda aylarca süren "İsrail ile ticareti kes" talebine kulak tıkayan iktidar, İsrail ile ticareti 'koca bir yalan' diye karşılıyordu. Önce İsrail ile ticarete kısmi kısıtlama getiren bakanlık, ardından tamamen ambargo geldiğini duyurulmuştu. Halk zoruyla ticareti kısıtlayan Bakanlık, İsrail ile ticaretin devam ettiği iddialarını yalanlasa da ticaretin dolaylı yoldan sürdüğüne yönelik ikna edici bir açıklama getiremiyor.

Bakan Bolat sosyal medyasından yaptığı paylaşımın tamamı şu şekilde:

Hükümetimiz, İsrail kalıcı ateşkes ilan edinceye ve Gazze Şeridi’ne yeterli miktarda ve kesintisiz insani yardım akışına izin verinceye kadar, İsrail’le ilgili ihracat ve ithalat işlemleri 2 Mayıs 2024 tarihinden itibaren ise tüm ürünleri kapsayacak şekilde tamamen durdurmuştur. Bu tarihten sonra, ülkemizden İsrail’e yönelik ihracat ve ithalat için tescil edilmiş hiçbir gümrük beyannamesi bulunmamaktadır. Aynı şekilde İsrail’den ülkemize hiçbir sevkiyat bulunmamaktadır. İsrail ile ticarete yönelik olarak gümrük sistemimiz tamamen kapalıdır.

Diğer taraftan, 2 Mayıs 2024 tarihindeki Kararımızda belirttiğimiz üzere, Batı Şeria, Doğu Kudüs ve Gazze’yi kapsayan yaklaşık 6 milyon nüfuslu Filistin’in ihtiyaç duyduğu ürünlerin tedariki amacıyla, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’nın isteği üzerine varılan karşılıklı mutabakat çerçevesinde ihracata, ancak “Filistin varışlı ve alıcının Filistinli ithalatçı olduğunu” Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı’yla resmi yoldan teyitleşilmesi halinde müsaade edilmektedir.

Bu malların münhasıran Filistin tarafından kullanıldığı, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığı tarafından da birçok kez açıklanmış olup; mezkur malların Filistin ile ticaretimize ait olduğu ticaret verilerimizden de anlaşılmaktadır.

Nitekim 2022 yılında yaklaşık 7,7 milyar dolar yıllık toplam ithalatı, 6 milyona yakın nüfusu bulunan Filistin, her yıl dolaylı ya da doğrudan ithalatının yaklaşık %25’ini ülkemizden yapmaktadır. 2024 yılında Filistin’e yönelik ihracatımız istatistik sisteminde artık kendi kodu ile giriş yapılmaya başlanmış ve daha önceden İsrail kayıtlı olarak giden Filistin alımları, ülkemizin istatistik sisteminde artık Filistin’in kendi kodu ile kaydedilmeye başlanmıştır.

Kurulan ve zaman içerisinde güçlendirilen Türkiye-Filistin ikili ticaret mekanizmasında, her bir sevkiyat için Filistinli ithalatçılar, Filistin Milli Ekonomi Bakanlığına başvurmakta ve sevkiyata ilişkin mutabık kalınan bilgilerin elektronik ortamda Bakanlığımız koordinasyonunda teyitleşilmesi sonrasında, sevkiyatlara ilişkin tescil işlemleri gerçekleştirilmektedir.

Bu kapsamda, ihracat beyannamelerinde gideceği ülke Filistin olarak beyan edilen sevkiyatlarda da,

▪ Filistinli ithalatçı firmalar öncelikle Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığına başvurmakta;

▪ Bu başvurunun uygun bulunması durumunda Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığınca düzenlenen teyit mektubu ülkemiz elektronik teyit kanalına ulaştırılmaktadır.

▪ Söz konusu bildirim konusu ihracata ilişkin gümrük beyannamelerinin gümrük idarelerince tesciline, ancak iletilen teyit mektubunun hem bu süreç içerisinde gerçekleşmiş olması, hem de ürünler ile ilgili değerlendirmelerin yapılması akabinde onaylanması halinde izin verilmektedir.

Ülkemize, Filistin’den yapılan ithalatlarda ise; Filistinli ihracatçıların ülkemize yönelik ihracat başvurusunun, Filistin Ulusal Ekonomi Bakanlığı tarafından uygun bulunması durumunda, ülkemize iletmesi sonrasında ve geldiği ülke olarak Filistin olduğunun tevsiki onaylanmaktadır.

Ayrıca, Filistin’e Serbest Bölgeler ve antrepolardan yapılacak ithalat ve ihracat işlemleri de, aynı elektronik onay mekanizması kapsamındaki teyitleşme sonrasında tamamlanabilmektedir. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bolivya’da silahlı gruplar 3 kışlaya baskın yaparak askerleri rehin aldı

SONRAKİ HABER

ABD, İsrail için Orta Doğu’ya askeri yığınak yapacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa