3 Kasım 2024 15:55
/
Güncelleme: 4 Kasım 2024 10:43

CIPOML’nin 30. yılı Hamburg'da kutlandı: Dünyayı değiştirmek için örgütlenmeye! 

CIPOML’nin 30. yılında bir araya gelen komünist partiler, emperyalist barbarlığın insanlığı uçuruma sürüklediğine dikkat çekerek, işçi sınıfına dünyayı değiştirmek için örgütlenme çağrısı yaptılar.

CIPOML’nin 30. yılı Hamburg'da kutlandı: Dünyayı değiştirmek için örgütlenmeye! 

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

Uluslararası Marksist Leninist Parti ve Örgütler Konferansı (CIPOML) 30. yılını Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlediği bir etkinlikte kutladı. 600’den fazla kişinin katıldığı şenlikte kapitalist ve emperyalist barbarlığın insanlık için felaket olduğuna dikkat çekilerek, bunu değiştirecek olan tek güç olan işçi sınıfının örgütlenip dünyayı değiştirmesinden başka bir yolun olmadığı vurgusu yapıldı.

CIPOML şenliği

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

Şenlikte ilk konuşmayı yapan Almanya Komünist Partisi Yeniden İnşa Örgütü temsilcisi Diethard Möller, 1994’te 15 partinin katılımıyla kurulan CIPOML’nin bugün dünyanın değişik kıtalarından 30’a yakın partiyle yoluna devam ettiğini ifade ederek, “30 yıllık CIPOML tarihi sömürüye, emperyalizme ve savaşa karşı, sosyalizm için mücadele tarihidir. Ama bu bize yetmez. Hiçbir şekilde durmaya niyetimiz yok. Bu mücadeleyi sonuna kadar sürdürmeye kararlıyız. Farklı kıtalardan yoldaşlarımızı ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi.

MÖLLER: HER ALANDA MÜCADELE HAYATİ ÖNEM KAZANDI

Möller dünyanın içinden geçtiği süreci ise şu şekilde değerlendirdi: “Milyonlarca insan açlık çekmekte, sözde yardım programlarına rağmen sayıları da artmaktadır. Milyonlarca insan savaş, açlık, yoksulluk, diktatörlükler, çevre tahribatı ve yaşam kaynaklarının yok edilmesi yüzünden kaçmaktadır. Emperyalizmin insanlığı uçuruma sürüklemektedir. Birçok ülke için savaş acımasız bir gerçek haline gelmiştir. Çoğu zaman vekil güçler aracılığıyla yürütülmektedir. Gazze ve Lübnan’da Siyonist İsrail devleti tarafından on binlerce kişi öldürülmüştür. Ukrayna’daki savaşla birlikte emperyalist kampların mücadelesi yeniden Avrupa ve Almanya’ya tehlikeli bir şekilde yaklaşmaktadır. Uluslararası dayanışma, burjuvazinin baskısına karşı durmak, silahlanma ve savaşa, sömürüye, çevre tahribatına ve artan baskıya karşı mücadeleyi örgütlemek artık hayati bir gereklilik haline geldi. Almanya’da bizler de CIPOML’nin bize 30 yıldır yol göstermesinden ve bu yolun çizilmesinde kolektif olarak katkıda bulunmamızdan dolayı minnettarız” dedi.

KARACA: İŞÇİ SINIFI ÖRGÜTLENMEK ZORUNDA

Türkiye’den etkinliğe katılan Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı ve Milletvekili Sevda Karaca, parti olarak başta fabrikalar olmak üzere işçi sınıfı içinde her alanda mücadele ettiklerini belirterek, dünya ve Türkiye’de ağırlaşan ekonomik ve sosyal sorunların kapitalizmin insanlık için bir çare olmadığını, bu nedenle sosyalizmin tek alternatif olduğunu ifade ederek, “Uluslararası bir sınıf olan proletarya sadece uluslararası dayanışmayla yetinemez, uluslararası bir sınıf olarak örgütlenmek zorundadır. Kendisine dayatılmış ulusal devlet sınırları çerçevesinde mücadele ederken, mücadelesinin uluslararası boyutunu ve örgütlenmesini ihmal edemez. CIPOML, günümüz proletaryasının en ileri ve devrimci uluslararası örgütlenme biçimi olarak, proletaryanın yaşamsal bir ihtiyacıdır. Tek tek tüm üye örgüt ve partilerin bu tarihi sorumluluğu, görevi yeniden hatırlaması, yeniden tartışması, yeniden buna göre konumlanması bugün dünyanın tüm ezilenleri ve emekçileri için hayatidir. Biz, kendi adımıza CIPOML’nin güçlendirilmesi ve örgütlenmesinin bütün ülkelere yayılması için çalışıyoruz, çalışacağız. Öncelikle kendi ülkemizde burjuvazi karşısında fabrikaları kalelerimize dönüştürüp sağlam mevziler tutarak bu görevimizi başarıyla yerine getirebileceğimizi de tabii ki biliyoruz” dedi.

Sevda Karaca

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

MIRANDA: UZUN BİR YOL KATETTİK, DAHA FAZLA İLERLEMEMİZ GEREKİYOR

Uluslararası delegasyonun temsilcileri alkışlar ve sloganlar eşliğinde sahneye çıkarak katılanları selamladı. Delegasyon adına Ekvador Marksist Leninist Komünist Partisi (PCMLE) temsilcisi Pablo Miranda yaptığı konuşmada, “Komünistlerin uluslararası ölçekte birliği için çalışma sorumluluğu her zaman bir gereklilikti. Marksist Leninist komünist partiler, bizler, bu toplantıda bulunanlar ve bulunamayanlar, bu görevle yüzleştik. CIPOML'yi oluşturan Marksist Leninist parti ve örgütlerin uluslararası toplantısı 1 Ağustos 1994'te Quito’da gerçekleşene kadar tartışmalar, karşılıklı deneyim aktarımları, Uluslararası Gençlik Kamplarının örgütlenmesi, Birlik ve Mücadele dergisinin yayınlanması ve sendikacılar toplantıları gibi ortak faaliyetler geliştirdik, ikili ve bölgesel tartışmalar yaptık. Komünistlerin, Komünist Enternasyonal'in yeniden inşasına yeniden başlamalarını kutluyoruz. Bu hedef doğrultusunda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tüm kıtalarda devrim ve sosyalizm mücadelesine yeni bir ivme kazandırmak için bu görevi er ya da geç tamamlayacağız. Uzun bir yol kat ettik, ancak hâlâ daha fazla ve daha hızlı ilerlememiz gerekiyor.” dedi.

Pablo Miranda

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

21 ÜLKEDEN KATILIM OLDU

Şenliğe ABD, Türkiye, Almanya, Ekvador, Fransa, İspanya, Kolombiya, Dominik Cumhuriyeti, Brezilya, Hindistan, Pakistan, İtalya, Arnavutluk, İran, Danimarka, Meksika, Şili, Tunus, Burkina Faso, Fas ve Venezuela'dan parti ve örgütlerin temsilcileri katıldı.

“Yaşasın uluslararası dayanışma”, “Faşizme karşı her yerde mücadele” sloganlarının atıldığı şenlik kültürel programla sona erdi.

CIPOML şenliği

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

Mustafa Yalçıner ve Pablo Miranda

Fotoğraf: Eren Gültekin/Evrensel

(Hamburg/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et