04 Kasım 2024 04:20

Erdoğan’ın ‘hayalinden’ halkın yaşadığı gerçekliğe: Çocuk enfeksiyon doktoru yok!

1 buçuk milyon nüfusa sahip 31 Büyükşehirden biri olan Kayseri şehrinin, şehir hastanesi ve Erciyes Üniversitesi dahil çocuk enfeksiyon doktoru bulunmamaktadır.

Fotoğraf: Volkan Pekal/Evrensel

Paylaş

Orhan Karakaya
SES Merkez Denetleme Kurul Başkanı

Şehir hastanelerinin yapım aşamaları kamuoyuna başlıktaki gibi ilan edilmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın en büyük hayaliymiş. Başta SES ve TTB olmak üzere sağlık örgütleri, ücretsiz sağlık ve eğitim hakkını savunan çeşitli siyasi partiler ve sendikalarla birlikte bu hayalin sonucunda, sağlık hakkının daha da erişilemez olacağı ve ücretli hale geleceği gibi nedenlerle karşı çıktık. SES Kayseri Şube Başkanı olarak bu süreçte elimizden geldiğince mücadele ederek, şehir hastaneleri yapılıp bittiği zaman yaşanacakları kamuoyuna anlatmaya çalışmıştık.

TRAFİKTEN OTOPARA ŞEHİR HASTANELERİ CENDERE

O zamanlar anlatmaya çalıştığımız gerçekler bugün yaşanır oldu. 1 buçuk milyon nüfusa sahip 31 Büyükşehirden biri olan Kayseri şehrinin, şehir hastanesi ve Erciyes Üniversitesi dahil çocuk enfeksiyon doktoru bulunmamaktadır. Kamuoyuna da yansıdığı ve hastaneden öğrendiğim kadarı ile Kayseri Şehir Hastanesinde çalışmakta olan doktorun istifa etmesi sonrası Kayseri ilinde başvurulacak çocuk enfeksiyon doktoru kalmamıştır. Şehir hastanelerinin sorunu sadece bazı branşlar da doktor olmaması mıdır?

  • Şehir hastanelerinin şehirlerin dışında olması nedeni ile hem personel hem hasta ve yakınları için ulaşımın çileye dönmesi.
  • Acil hastalar ve onları taşıyan ambulanslar için saniyelerin önemli olması nedeniyle yaşadıkları stres, şiddet ve yaşanan can kayıpları, trafik kazaları.
  • Mesafeler nedeni ile ambulansların araç yakıtlarının katlanması. AVM mantığı ile yapılan şehir hastanelerinin içerisinde yaşanan onlarca sorun.

Personel olarak özel aracınızla geldiğinizde yaşanan otopark sıkıntısı, aynısı hasta ve hasta yakınları için de geçerlidir. Örneğin Kayseri Şehir Hastanesinin otopark kapasitesi ortalama 4 bin araçlık ama çalışan personel sayısı 6-7 bin, günlük poliklinik sayısı 10-15 bin bu rakamlara bakılınca bile nasıl bir otopark sıkıntısının yaşandığı anlaşılacaktır.

Şehir hastanelerinin övünülen büyüklüğüne rağmen yüzlerce personel, 4-5 bin aracın park ettiği, egzoz dumanının bol olduğu kapalı otoparkın bulunduğu bodrum katta, güneş ışığı görmeden günlük 8 saat mesai yapmak zorunda kalıyor. Gereksiz boş alanlar ve büyüklük nedeni ile bir bloktan başka bir bloka, (bir poliklinikten başka bir polikliniğe, ya da röntgen, laboratuvar vb.)  gitmek istediğinizde kendinizi hasta yerine koyun. Hastane içerisinde yürüme mesafelerinin uzunluğu ve hastane içerisinde kaybolma, aradığınız yeri bulamama sorunları diye sıralanabilir.  

SAĞLIK HAKLARINA SAHİP ÇIKMALIYIZ

Ben Kayseri Şehir Hastanesinde çalışan engelli bir personel olarak bir birimden başka bir birime gitmeye zorlanıyorum. Mesafeler gözümde büyüyor. Çalıştığım yerden yemekhaneye gitmek bile benim için çok vakit alıyor. Yorulacağım için ya yemekhaneye gitmiyorum ya da hastane içerisinde başka bir yerde bulunan yemekhaneye özel aracımla gidip yemeğimi yiyorum. Başta çalışan doktorların konsültasyon nedeni diğer personelin iş için hastane içinde gidip gelmeleri, yorulmaları sonucu çalışanların mesai sonrası bitkin düşmeleri. Uzun yürüme mesafeler için hastane içerisinde hasta taşıma birimi var diyenler olabilir. Ama hastanelerin çok yoğun olması nedeni ile o hizmet yeterince ve zamanında işlemiyor, tüm hastalara yetişilmiyor.

Bu kadar övünülen ve birilerinin en büyük hayali olan şehir hastanelerinde muayene olmak isteyip muayene sırası bulamamak bir diğer sorun. Bir şekilde muayene sırası aldınız diyelim, aynı gün tetkiklerin bitmemesi, tüm bunlara rağmen aylar sonrasına verilen görüntüleme ve tetkik sonuçlarının olması. Hastane içlerinde değil ama randevu için telefonların başında beklemek, saatlerce randevu almak için uğraşmak zorunda kalınması. Cumhurbaşkanının en büyük hayalinde neredeyse her gün sağlık emekçilerine yönelik yaşanan şiddet olayları, hatta ölümler. Kadın bir vatandaşın sağlıkta artık “Doktor dövebiliyoruz” diye övünebildiği dönemi yaşıyoruz. Yani hayaldi gerçek oldu. Halk sağlığı için sağlık hakkımıza sahip çıkmalı ve mücadele etmeliyiz.       

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Hakan Fidan: Esad ve ortakları sorunları çözmeye pek hazır görünmüyor

SONRAKİ HABER

2025’te çocukların korunması için çocuk başına günlük 5 TL ayrılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa