TTB AHEK: Halka ve sağlık çalışanlarına eziyet olan yönetmeliği çekin
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), “Eziyet Yönetmeliği”ne karşı yaptıkları açıklamada, Sağlık Bakanlığı’na seslenerek yönetmeliğin geri çekilmesini talep etti.
Fotoğraf: Türk Tabipleri Birliği
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Aile Hekimliği Kolu (AHEK), birinci basamak sağlık hizmetlerinde mevcut sorunları çözmek bir yana, yeni sorunlara yol açacak Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile ilgili TTB önünde bir basın açıklaması düzenledi.
Basın açıklamasına TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap, Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Pınar Saip, Merkez Konseyi üyeleri Dr. Ali Kanatlı, Dr. Ayşegül Ateş Tarla, Dr. Güzide Elitez, Dr. Murat Erkan ve Dr. Nilüfer Ustael de katıldı.
Açıklamada konuşan TTB Merkez Konseyi üyesi Dr. Ayşegül Ateş Tarla; birinci basamak sağlık hizmetlerini ve koruyucu hekimliği öteleyen, hekim bağımsızlığını yok sayan, aile sağlığı merkezi çalışanlarının iş güvencesini ortadan kaldıran ve özlük haklarında kayıplara yol açan “eziyet yönetmeliği”ne karşı birinci basamak sağlık hizmetlerinde örgütlü emek-meslek örgütlerinin 5-6-7 Kasım 2024 tarihlerinde iş bırakma kararı aldığını duyurdu.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Dr. Alpay Azap; Sağlık Bakanı yapılan görüşmede birinci basamak sağlık hizmetlerini güçlendirmekten söz ederken, peşi sıra sağlıkta ticari çeteleşme skandalı patlarken ve artık yeni bir sağlık sisteminin tartışılmasını umarken, Sağlık Bakanlığı’nın bir performans yönetmeliği yayımlamasına tepki gösterdi.
“SORUNLARIN ANA NEDENİ SİYASİ İRADE”
TTB AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı’nın okuduğu basın metninde ise Kırımlı, “Her yönüyle sorunlar yumağına dönüşmüş sağlık sisteminin düzeltilebilmesinin yolu, birinci basamak sağlık hizmetlerinin ve koruyucu hekimlik uygulamalarının güçlendirilmesidir. Ülkemizin hem maddi kaynakları hem de sağlık alanındaki insan kaynağı bunu yapabilecek yeterliliktedir. Burada tek eksik, siyasi iradedir. Sağlıkta şiddetten randevu bulunamamasına, ilaç yokluğundan aşı yokluğuna, sağlık çalışanlarının göçünden anayasal hakkımız olan sağlığın ticarileşmesine, sağlıkta performanstan yenidoğan ölümlerine yaşanan tüm sorunların da ana nedeni siyasi iradenin tercihleridir” dedi.
Kırımlı, Sağlık Bakanlığı’nın bu sorunlar yetmezmiş gibi performans ve ceza dayatmalarını içeren, aile hekimliğini çalışanlar ve yurttaşlar için eziyete dönüştürecek bir yönetmelik yayımladığını hatırlattı.
Sorumluları uyararak konuşmasına devam eden Kırımlı, “Bu yönetmelik halkın sağlığını, hekimlerin ve sağlık çalışanlarının özlük hakları ve çalışma koşullarını iyileştirmek bir yana, yaşanmakta olan sorunları daha da derinleştirecektir. Bakanlığı uyarıyoruz: Buna geçit vermemek için tüm güzümüzle mücadele edeceğiz” dedi.
Kırımlı, halkın sağlığını koruyan, geliştiren, hekimlerin ve tüm sağlık emekçilerinin güvende olacağı, istekle çalışacağı bir birinci basamak sağlık hizmeti programını hayata geçirmek için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:
- Bakanlık, aile sağlığı merkezi binaları yapmalı ve donanımını sağlamalıdır.
- Halkımıza etkili bir sağlık hizmeti sunabilmemiz için yeterli zaman ve olanak sağlanmalıdır. Bunun için hekim başına en çok 2.000 nüfus olmalıdır.
- Yeterli hemşire, ebe, sağlık çalışanı görevlendirilmeli, aşılama ve diğer koruyucu hekimlik uygulamaları desteklenmeli, geliştirilmelidir.
- Aile hekimlerine ve tüm sağlık çalışanlarına emekliliğe yansıyacak tek kalemden oluşan, insanca yaşamaya yetecek düzeyde, izin kullandıklarında, hastalandıklarında, çocuğu olduğunda veya ailesinden biri öldüğünde kesilmeyecek maaş ödenmelidir.
5-6-7 KASIMDA İŞ BIRAKACAKLAR
Yönetmelik geri çekilene kadar mücadele edeceklerini belirten Kırımlı, “5-6-7 Kasım tarihlerinde aile sağlığı merkezleri hizmet vermeyecektir. Taleplerimiz sağlık çalışanlarının emeği ve toplumun hakkı olan erişilebilir, nitelikli sağlık hizmetinin korunması ve geliştirilmesi içindir” dedi. (HABER MERKEZİ)