04 Kasım 2024 15:25

‘Cengiz’in kıyımına karşı halk mücadelesini genişletelim’

Kazdağı’nda Cengiz’in orman katliamı yağmura rağmen hız kesmeden devam ederken Çanakkale Valiliği halkın direnişine karşı ormana giriş yasağını uzattı.

Fotoğraf:Kazdağı ekoloji Platformu

Paylaş

Özer AKDEMİR

Kaz Dağı’nda, Çanakkale’nin Bayramiç ve Çan ilçeleri arasındaki Halilağa, Hacıbekirler, Muratlar köyü yakınında Cengiz Holding tarafından işletilmek istenen bakır-altın madeni için ağaç kesimleri geçtiğimiz günlerde başladı. Çevre-ekoloji örgütleri ve yerel yönetimlere göre maden işletmesi için bölgedeki 1 milyon ağaç kesilecek. Maden alanının yörenin su kaynaklarının üzerinde bulunması nedeniyle ciddi bir su sorununun da oluşacağı ileri sürülüyor. 28 Ekim tarihinde ormana giriş yasağı alan Çanakkale Valiliği ise yasağı 30 Kasım’a kadar uzattı.

CENGİZ’İN TAŞERONLARI AĞAÇLARI KÖYLÜLERE KESTİRİYOR

Maden ruhsat sahasında geçtiğimiz hafta başlayan ağaç kesimleri hafta sonu, yağmur çamur dinlemeden devam ediyor. Ormandan ağaç kesimi yapan motorlu testerelerin sesi eksik olmazken, ağaç kesiminin de ihalesiz bir şekilde Cengiz Holdinge verildiği dile getiriliyor. Ağaç kesimi işini alan Cengiz Holding’in taşeronu olan şirket, ormanın kesimi işini yine yöredeki köylülere yaptırıyor. Geçtiğimiz günlerde ağaç kesiminin yapıldığı bölgeye giden Kazdağı Ekoloji Platformu (KEP) üyeleri beşer kişilik iki ekip halinde ağaç kesimi için giden köylüleri görüntülediler. Platform üyeleri ağaç kesimi için gelen köylülerin CVK Holdingin geçtiğimiz aylarda aldığı Tv Kulesi Kayalıdağ altın sahası bölgesindeki Karıncalı Köyünden geldiğini öğrendiler.

Kazdağı'nda Cengiz Holding'in madeninin şantiye alanı

KAZDAĞI HALKI ORMANIN YANI SIRA SU KAVGASI DA VERİYOR

Maden sahasındaki gözlemlerini anlatan KEP üyesi Reyhan Erdem, Çanakkale köylerinin çoğunluğunun orman köylüsü olduğunu belirterek, “Orman işçiliği ve orman emvali ürünleri satışı, mantar, kestane, kekik vb, toplar satar, böyle geçinirler. Çanakkale engebeli ormanlık alandır.  Orman işçiliği eskiden doğrudan Orman Genel Müdürlüğü’ne bağlı iken son yıllarda bu iş özelleştirildi ve taşeron şirketlere verildi. Orman kesim dikim işlerini yapan orman köylüsü de taşeron şirketlerin zenginleştirilmesi pahasına böylece yoksullaştırıldı” dedi. Yörenin en önemli su kaynaklarından Kocabaş Çayının termik santrallere tahsisli olduğunu söyleyen Erdem, “Şimdi bu Kocabaş çayının kaynağı da Cengiz Holding’in madenini olduğu bölgede. Çan ve 66 köyün suyu buradan geliyor. Yani Kazdağı halkı ağaç-orman kavgasının yanı sıra su kavgası da veriyor” dedi.

DAVA AÇARAK KESİMİN DURDURULMASI İSTENECEK

Cengiz Holdinge Halilağa bakır-altın madeni için Temmuz ayında işletme iznini verildiğini ancak ekimde öğrenildiğini aktaran Erdem, “Baraj, maden vb nedenle tahsis edilen alandaki orman kesimini tahsis edilen şirkete veriliyormuş. Yani Kazdağındaki ormanı Cengiz Holding kesiyor, kestiriyor. Kazdağı’nın kayyım Cengiz Holding!” dedi. Bölgedeki çevre ve meslek örgütlerinin kesim iznine karşı iptal davası açarak, kesimlerin durdurulmasını isteyecekler.

Kazdağı’nda orman katliamının başlaması ve ikinci bir Kirazlı faciasının yaşanmaması için bölgedeki mücadele de ivme kazandı. Önceki gün ağaç kesimlerini yapıldığı yere giden yaşam savunucuları ve köylüler kesimleri protesto ettiler. Tepkiler üzerine kesimlerin bir süre durduğu dile getiriliyor. Bugün ayrıca Çanakkale Barosu da ağaç kesimlerine karşı baro idari binasının önünde bir basın açıklaması yaptı. Bugün ayrıca Çanakkale Belediye Başkanı, Bayramiç Belediye Başkanı, Çanakkale Barosu, CHP’nin gölge Çevre Bankı İsmet Güneşhan’nı yanı sıra meslek örgütü temsilcileri ve yurttaşların kesimlerin yapılacağı bölgeye gidecekleri dile getirildi.

Ağaç kesimlerinin olduğu yerden bir çağrı yapan Kaz Dağı Ekoloji Platformu’ndan Füsun Kayra, Cumartesi günü alanda yapılan kalabalık eylemin ardından kesimlerin durdurulduğunu, kesim yapan işçilerin testerelerini saklayarak alandan ayrıldığını söyledi. Kayra; “Kesimler yine başladı. Havanın yağmurlu olmasına rağmen kesimler devam ediyor. Testere sesleri hiç kesilmiyor ormanın içinden. Bu kesimin durdurulması için herkesin buraya gelmesi gerekiyor. Başka türlü durmaz. Kirazlı’yı kaybetmiştik. Burası daha kaybedilmedi. Burada yaşayan capcanlı bir doğa var ve cayır cayır kesiliyor. 520 hektarlık alan kesilecek. Kalkın ve gelin Kazdağı’na” diye konuştu.

Kazdağı

YAŞAM NÖBETİ BAŞLATILIYOR

Bu haftanın çok yoğun geçeceğini ve her gün kesim yapılan yere giderek kesimi önlemeye çalışacaklarını söyleyen Kayra, ayrıca bölgedeki direnişin gelişimi için nöbet başlatmak istediklerini iletti. Kayra, “Önümüzdeki cumartesi günü de büyük bir buluşma olacak. Çanakkale’nin yanı sıra, İstanbul, İzmir, Balıkesir ve çevre illerden yurttaşlar gelecek buraya. Cumartesi günü ayrıca geniş bir CHP heyeti de burada olacak. Ayrıca köylü kadınlar Bayramiç’te halka çağrı yapacaklar. Bu arada Valilik de ormana girişi yasaklamıştı geçenlerde. Bu yasağı da 30 Kasım’a kadar uzattılar. Yakında idari cezalar gelmeye başlar” dedi

ÖNCEKİ HABER

Çorum'da doğal gaz patlamasının olduğu bina yıkılacak

SONRAKİ HABER

‘Doğalgaz patlamaları münferit değil’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa