‘Doğalgaz patlamaları münferit değil’
Malzeme ve Metalurji Mühendis Mataracı: "Doğalgaz patlamaları tesadüf değil. Bağımsız kontrol kuruluşları hiçbir kontrol yapmadan firmalara belgeleri para karşılığında veriyor."
Fotoğraf: Tugay Göktürk/AA
Çorum'da 1 kişinin hayatını kaybettiği, 33 kişinin yaralandığı patlamanın ardından Malzeme ve Metalurji Mühendis Erhan Mataracı, açıklama yaptı. Geçen aylarda İzmir Torbalı’da meydana gelen patlamayı hatırlatan Mataracı, “2 bar üzerinde basınçla çalışan hatlarda özellikle gaz bulunması durumunda bir patlama olursa, sıvı taşıyan hatlara kıyasla daha büyük bir patlama meydana gelir. Bu patlama yırtılma şeklinde olur ve bir bomba kadar etkili olabilir. 30 Haziran tarihinde İzmir Torbalı’da meydana gelen tüp patlaması neticesinde 4 kişi yaşamını yitirmişti ve 20 kişi yaralanmıştı. 3 Kasım’da Çorum’da meydana gelen doğalgaz nedenli patlama mühendislik prensipleri açısından aynı özellikleri taşıyor. İçerisinde gaz bulunduran bir sistemin patlaması neticesinde meydana gelen bu patlamada da 1 kişi hayatını kaybetti, 33 kişi yaralandı” diye konuştu.
"GEREKLİ BELGELER PARAYLA VERİLİYOR"
Avrupa Komisyonu’nun Basınçlı Ekipman Direktifi’nin Türkiye’de “sözde” uygulandığını belirten Mataracı, “güvenlidir” belgelerinin para karşılığında verildiğini söyledi. Kontrol testlerinin ve denetimin usulüne uygun ilerlemediğini ifade eden Mataracı, “Türkiye’de sürekli olarak bağımsız kontrol kuruluşlarının hiçbir kontrol yapmadan firmalara CE (Conformity Europe), ISO, EN gibi belgeleri para karşılığında verdiklerini her gün görüyoruz. Bunun anlaşılabilir ifadesi, evlerimizde, günlük hayatımızda, iş yerlerimizde bazı durumlarda bomba niteliğinde olan şeylerin hiçbir şekilde kontrol edilmeden güvenlidir diye para karşılığında belgelendirilmesi” dedi.
Acilen nitelikli denetleyici mekanizmaların kurulması gerektiğini ifade eden Mataracı, “Deprem olduğu zaman binaların neden yıkıldığını aylarca tartışıyoruz, daha sonra yine bir deprem olduğunda bu tartışmaları baştan alıyoruz ve aylarca halkımız sadece bu konuyu düşünüp aslında uzmanların bilmesi gereken konularda tartışmalara giriyor. Esas yapılması gereken her tip imalat, inşaat alanlarında kalite kontrol bilincinin ve sıkı bir denetleme sistemi oluşturulması ve bu sistemin çok katı şekilde takip edilmesidir. Kontrolleri yapmadan belgelendirme yapan firmaların acilen kapatılması ve ceza verilmesi, hatta onlar tarafından belgelendirilmiş olan her ürünün piyasadan acilen toplatılması gerekiyor. Şehirlerimizin evlerimizin içinde bulunan bu bombaları sadece geçmiş olsun diyerek, yalnızca münferit olaylar bazında tartışarak hiçbir şey değiştiremeyiz, yine insan hayatını tehlikeye atmaya devam ederiz. İnsanlarımızın hayatı bu kadar ucuz olmamalı” diye konuştu. (İstanbul/ANKA)