05 Kasım 2024 21:34
Son Güncellenme Tarihi: 06 Kasım 2024 01:27

ABD seçimleri: Başkanlık yarışı ve özgür basın vurgusu

ABD seçmenleri Başkanlık seçimleri için sandık başına giderken RSF, iki başkan adayına da çağrı yaptı. Harris seçmenlere oy kullanmaları için seslenirken, Trump "çok iyi gittiğimizi duydum" dedi.

Fotoğraflar: Gage Skidmore/Flickr CC BY-SA 2.0

Paylaş

ABD'de başkanlık seçimleri gerçekleşirken Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF), Demokratların adayı Kamala Harris ve Cumhuriyetçilerin adayı Donald Trump’ı basın özgürlüğünü savunma ve güçlendirme yönünde taahhütte bulunmaya davet etti.

ABD, RSF 2024 Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi'nde 55. sırada yer alarak bir önceki yıla göre tarihi bir düşüş yaşadı. RSF’ye göre basın özgürlüğünün erozyona uğraması ve medyaya olan güvenin azalması, gazetecilere yönelik tehdit ve şiddetin yanı sıra bu konuda yasal reformların durmasından da kaynaklanıyor. 

RSF kısa bir süre önce seçim sonuçlarını etkileyebilecek kilit ''salıncak eyaletlerde'' gazetecilerin ekonomik, siyasi ve güvenlik sorunlarına dikkati çeken bir rapor yayımlamıştı. Örgüt, gelecek ABD yönetiminin bu yerel basın özgürlüğü sorunlarına öncelik verme fırsatına sahip olduğunu belirtti. RSF kazanan adayın, RSF'nin ABD'de basın özgürlüğünü güçlendirmek için hazırladığı on maddelik plandan yararlanabileceğini açıkladı.

WEİMERS: DEMOKRASİ BASIN ÖZGÜRLÜĞÜNE BAĞLIDIR

RSF Kuzey Amerika Ofisi Direktörü Clayton Weimers, RSF’nin önerilerinin gazetecilerin haklarını güçlendirme konusunda rehberlik edebileceğini belirtti. Weimers, şu ifadeleri kullandı: “Amerikalılar artık basın özgürlüğünü hafife alamaz. Bir sonraki başkan bu ülkede ve tüm dünyada basın özgürlüğünü güçlendirmeyi taahhüt etmelidir. Demokrasi güvenli, bağımsız ve çoğulcu gazeteciliğe bağlıdır. RSF, bir sonraki başkanın RSF'nin planında belirtilen on noktadan başlayarak basın özgürlüğü için iddialı ve yapıcı bir program uygulamasına yardımcı olmaya istekli olacaktır.”

RSF’den ABD’de basın özgürlüğünün güçlendirilmesi için sunduğu 10 maddelik planda neler var?

RSF’nin ABD Başkanlık Seçimlerinin adaylarına, basın özgürlüğünün güçlendirilmesi adına sunduğu plan şu 10 maddeden oluşuyor:

  1. "ABD'yi basın özgürlüğü konusunda sürekli olarak bir dünya lideri olarak konumlandırın ve nerede olursa olsun basın özgürlüğü ihlallerini kınayın.
  2. Haksız yere tutuklanan Amerikalı gazetecileri serbest bırakın ve yurtdışında öldürülen Amerikalı gazeteciler için adalet sağlayın.
  3. ABD'nin ikili ve çok taraflı diplomasisinde basın özgürlüğüne öncelik verin.
  4. Düzenli basın brifingleri düzenleyerek, siyasi olmayan, adil medya akreditasyon prosedürleri oluşturarak ve çeşitli medya kuruluşlarına düzenli olarak röportaj vererek örnek olun.
  5. Gazetecilere ve medya mensuplarına saygılı davranın.
  6. Gösterileri ve protestoları takip etmek de dahil olmak üzere gazetecilerin işlerini güvenli bir şekilde yapma hakkını ve ihtiyacını kamuoyu önünde yeniden teyit edin.
  7. Basın Kanunu'nu imzalamayı taahhüt edin.
  8. Bilginin güvenilirliğini koruyan yapay zeka (AI) düzenlemelerini destekleyin.
  9. Basın özgürlüğü için özel bir ABD elçisi veya benzer bir pozisyon oluşturun.
  10. Casusluk Yasası'nı kamu yararı savunmasını da içerecek şekilde yeniden düzenlemeyi taahhüt edin.

RSF’DEN HARRİS VE TRUMP’IN BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ KONUSUNDAKİ TUTUMUNA İLİŞKİN GÖZLEMLER

ABD Başkanlık seçimlerinin adayları Harris ve Trump hakkında basın özgürlüğüne ilişkin tutumlarını inceleyen RSF, adaylara ilişkin gözlemlerini yayınladı.

RSF, Demokratların adayı ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris'in basın özgürlüğü konularında büyük ölçüde sessiz kaldığını ve sonuç olarak sicilinin Biden yönetimininkinden farklı olmadığını belirtti. Biden yönetimi sırasında Rusya'da haksız yere gözaltına alınan gazeteciler Evan Gershkovich ve Alsu Kurmasheva'nın serbest bırakıldığına dikkat çeken RSF, yine Biden yönetimi döneminde Adalet Bakanlığı, halka açık ortamlarda gazetecilere uygun davranışta bulunmalarına yönelik olarak yerel kolluk kuvvetleri için başarılı bir kılavuz yayınladı. Ancak Başkan Biden'ın liderliğinde ABD'nin, önemli sistemik sorunlarla, Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi’nde gerilemeye devam ettiği de belirtildi.

RSF, Cumhuriyetçilerin adayı ve eski Başkan Donald Trump’ın medyaya yönelik saldırılarını yoğunlaştırdığını, seçimden önceki iki ay içinde medyaya yüzden fazla kez sözlü saldırıda bulunduğunu açıkladı. Ayrıca, eleştirel medyayı cezalandırmak için hükümeti bir silah olarak kullanma yönünde endişe verici tehditlerde bulunduğunu ifade etti. 

FBI: SAHTE BOMBA İHBARLARI RUSYA KAYNAKLI

ABD başkanlık seçiminde, Georgia eyaletinin Fulton ilçesindeki iki oy verme yerine sahte bomba ihbarları yapılmasının ardından; FBI, bu sahte bomba tehditlerinin Rusya kaynaklı olduğunu açıkladı.

Fulton ilçesinin seçim yetkilileri, iki oy verme yerinin, sahte bomba tehditleri almalarının ardından kısa süreliğine boşaltıldığını söyledi. Fulton İlçesi Kayıt ve Seçim Müdürü Nadine Williams, ABD medyasına yaptığı açıklamada, inandırıcı olmadığı düşünülen tehditlerin toplam beş seçim merkezini hedef aldığını belirtti. Bomba ihbarları yapılan yerlerden ikisi yaklaşık 30 dakika süreyle boşaltılırken; ABD saatine göre sabah 10.00'da tekrar çalışmaya başladı.

Bunun üzerinde FBI, yaptığı açıklamada, çeşitli eyaletlerdeki oy verme yerlerine sahte bomba ihbarları yapıldığını ve bunların çoğunun Rus e-posta alanlarından kaynaklandığını belirtti. Yapılan açıklamada, “Şu ana kadar tehditlerin hiçbirinin inandırıcı olduğu tespit edilmedi” ifadeleri kullanıldı.

HARRİS'TEN SEÇMENLERE ÇAĞRI

Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, halkı oylarını kullanmaya çağırdı. Harris açıklamasında, "Bugün bu seçimlerde bir etki yaratmak için son şansınız" dedi.

ABD’de Demokrat Parti Başkan Adayı Kamala Harris, seçimlere ilişkin açıklamalarda bulundu. Georgia eyaletine bağlı Atlanta kentinde yayın yapan bir radyo programına telefonla bağlanan Harris, "Bugün oy verme günü ve insanların dışarı çıkıp aktif olmaları gerekiyor” dedi. Harris açıklamasında, "Bugün bu seçimlerde bir etki yaratmak için son şansınız" ifadelerini kullandı.

TRUMP OYUNU KULLANDI

Florida'nın Palm Beach bölgesinde eşi Melania Trump ile birlikte oyunu kullanan Donald Trump, "Çok iyi gittiğimizi duydum" dedi.

Amerika'da halk, bugün 60'ıncı başkanlık seçimi için sandık başında. Cumhuriyetçilerin adayı olan eski başkan Donald Trump da oyunu kullanmak üzere Florida'ya gitti. Trump, Palm Beach bölgesinde eşi Melania Trump ile birlikte oyunu kullandı. Oy verme işlemi sonrası gazetecilere açıklamalarda bulunan Trump, "Kendimi çok rahat hissediyorum. Çok sayıda Cumhuriyetçinin güçlü bir şekilde sandığa gittiği anlaşılıyor. Çok iyi gittiğimizi duydum" ifadelerini kullandı.

ABD'NİN GEORGİA EYALETİNDEKİ OY VERME MERKEZLERİNE 5 BOMBA İHBARI

ABD’nin Georgia eyaleti Fulton bölgesinin seçim direktörü Nadine Williams, Georgia eyaletinde yapılan 5 bomba ihbarı nedeniyle iki farklı oy verme merkezinin geçici süreyle tahliye edildiğini kaydetti.

Fulton bölgesinin seçim direktörü Nadine Williams, düzenlediği basın toplantısında, Georgia eyaletinde yapılan 5 bomba ihbarı nedeniyle iki farklı oy verme merkezinin geçici süreyle tahliye edildiğini belirtti. Williams, bu ihbarların sahte olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Oy verme merkezlerinin tekrar faaliyete geçtiğini söyleyen Williams, bu merkezlerin biraz daha uzun açık kalması için başvuru yapıldığını aktardı. (DIŞ HABERLER)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

‘Kadınların katledilmesinin sorumlusu iktidardır’

SONRAKİ HABER

Van'da eylem ve yürüyüşler 3 gün süreyle yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa