03 Nisan 2013 12:12

Pir Sultan Abdal yeniden sahnede

Adana Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu, bugünlerde Pir Sultan Abdal’ı oynuyor.Erol Toy’un Pir Sultan Abdal oyununu Dost oyuncular Tiyatro topluluğu tarafından yeniden sahneleniyor.Erol Toy’un kaleme aldığı oyun, 16. yüzyılda Sivas dolaylarında çıkan halk isyanlarına destek veren ve Hızır paşa tarafından asılan Pir Sultan Abdal’

Pir Sultan Abdal yeniden sahnede
Paylaş
Halil İmrek

Erol Toy’un Pir Sultan Abdal oyununu Dost oyuncular Tiyatro topluluğu tarafından yeniden sahneleniyor.

Erol Toy’un kaleme aldığı oyun, 16. yüzyılda Sivas dolaylarında çıkan halk isyanlarına destek veren ve Hızır paşa tarafından asılan Pir Sultan Abdal’ı anlatıyor.

Pir Sultan, o dönem köylülerin, üreticilerin sömürülmeleri karşısında fikirleri ile onlara öncülük etmiştir. Pir Sultan’ın köylülerin mücadelesine öncülük etmesi, despot Osmanlı’nın dikkatini çeker. Padişah, başlarda Pir Sultan’la birlikte hareket eden Deli Hızır’ı Sivas’a vali olarak atar ve isyanı bastırmasını emreder. Deli Hızır artık Paşa olmuştur. Paşa olduktan sonra ise eski yol arkadaşı Pir Sultan’ı ipe göndermekten çekinmeyen bir zalime dönüşür.

1967’DEN BUGÜNE SERGİLENMEYE DEVAM EDİYOR

Erol Toy’un Pir Sultan oyunu 1967’den bugüne sahneleniyor. “Pir Sultan Abdal”, Umur Bugay’ın yönetiminde 1967 tarihinden itibaren üç tiyatro mevsimi arka arkaya Ankara Halk Oyuncuları tarafından oynanmış, o tarihten sonra da değişik tiyatroların repertuarlarında sürekli yinelenmiş bir oyun. Ankara Birlik Tiyatrosu, Sadri Alışık Tiyatrosu, Zeytindalı Yapım, İstanbul Devlet Tiyatrosu, Şehir tiyatroları ve çok sayıda amatör tiyatro tarafından sahnelenmiş durumda.

Bugün de Dost oyuncular Tiyatro topluluğu tarafından sahnelenen oyun bugüne uyarlanmış.

Oyun, bugünün adaletsizlik ve eşitsizlikleriyle ilişkilendirilerek güncelleniyor. Pir Sultan’ın yaşadığımız topraklarda bugün hâlâ çözülemeyen sorunlara ışık tutması ve haksızlığa karşı boyun eğmeyişi oyunu eskitmeyen önemli yanı.

Adana Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu, görsel anlatım, canlı müzik, semah ve türkülerle desteklenen oyun; geçmişe götürüyor, oradan yeniden bugünle bağ kurduruyor. Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu, Pir Sultan oyununu yaklaşık 30 kişilik bir oyuncu toplulukla çıkarmış durumdalar. Bu oyuncuların çoğunluğu genç. Hepsi amatör olarak oynuyor. Kimi, emekli, kimi, öğretmen, kimi doktor kimi de öğrenci. Pir Sultan Abdal oyununu, oyuncu Zafer Akbaba ile konuştuk.

BU OYUNUN YÖNETMENİ BÜTÜN OYUNCULAR

Erol Toy’un yazdığı oyunu bugüne uyarladıklarını söyleyen oyuncu Zafer Akbaba, oyunun dekor ve kostümlerini Ali Baran’ın hazırladığını, ışık Bülent Uz müziklerin Volkan Aydoğan tarafından hazırlandığını anlatıyor. Oyunda yönetmenlik görevini grup çalışması olarak yaptıklarını anlatan Akbaba, “herkesin ortak çalışması, önerileri ve katkıları ile kolektif bir çalışma yapıyoruz. Oyunun yönetmeni bütün oyuncular. Yani grup çalışması” diyor.

SALON SIKINTISI ÇEKİYORUZ

Oyunu 4 Mart’ta Adana Devlet Tiyatrosu salonunda sergilediklerini ve yoğun bir ilgi gördüğünü anlatan Akbaba, birçok kişinin sınırlı yerden dolayı izleyemediğini aktaryor. Adana’da Büyükşehir Belediye Tiyatrosu ve Devlet Tiyatrosu dışında doğru dürüst bir tiyatro salonun olmadığını söyleyen Akbaba, mevcut iki tiyatro salonunun ise kendi oyunlarından dolayı zaten çoğunlukla dolu olduğunu ve salon sıkıntısı yaşadıklarını belirtiyor..

Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu’nun 7 Nisan günü Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonunda sergileyeceği oyun görülmeyi hak ediyor. Dost Oyuncular Tiyatro Topluluğu, müziği, deyişleri, türküleri ve başkaldırının güncel yorumu ile düşündüren, öfkelendiren aynı zamanda mücadele etmeye çağıran bir oyun hazırlamışlar.


HER OYUN SORUŞTURMA KONUSU OLDU

PİR Sultan Abdal, tiyatrosu her sahnelendiğinde soruşturma konusu olmuş, defalarca yasaklanmış bir oyun. Pir Sultan Abdal, oyununu oynayan oyuncular DGM’lerde yargılanmış, turneleri basılmış ve sahneleri yakılmıştır. Oyuncu Zafer Akbaba bu durumu, Pir Sultan’ın kişiliği ve mücadelesinin anlatılmasının yarattığı rahatsızlıktan kaynaklandığını söylüyor. Günümüzde Hızır paşaların olduğunu, bunların Pir Sultanlar çıkmasını engellemek için oyunu yasakladıklarını söyleyen Akbaba, “Geçmişi olmayanın geleceği olmaz. Bizim bir tarihimiz var. Pir Sultan Abdal’da bu mücadele tarihi içinde önemli bir simge bunun bilinmesini ve görülmesini istemiyorlar. Yasaklar bundan dolayıdır” diye ekliyor.

 

 

 

 

ÖNCEKİ HABER

MMK Metalurji’de uyuşmazlık tutuldu

SONRAKİ HABER

Bir Tarlabaşı varmış, bir Tarlabaşı yokmuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa