Bornova Belediyesi işçileri TİS talepleri için iş bıraktı, belediye yeni teklif sundu
İzmir Bornova Belediyesinde işçiler tıkanan TİS görüşmelerinde iş bıraktı. İş bırakmanın ardından yeniden teklif sunan belediye yönetimi teklifinin grev gününe kadar değerlendirileceği bildirildi.
Fotoğraf: Evrensel
Nuray ÖZTÜRK
İzmir
Bornova Belediyesi işçileri bugün öğle saatlerinde iş bırakarak belediye binası önünde toplandı. Coşkulu halaylarla başlayan eylemde konuşan DİSK/Genel-İş 7 Nolu Şube Başkanı Uğur Nazlıoğlu, kayyum politikalarını eleştirerek başladığı konuşmasında SODEMSEN'i eleştirdi ve Belediye Başkanını görüşmeye çağırdı.
“SODEMSEN şaşırma sabrımızı taşırma”
— Evrensel Gazetesi (@evrenselgzt) November 6, 2024
Bornova Belediyesi işçileri TİS talepleri için iş bıraktı, belediye yeni teklif sundu
https://t.co/278o8zzN9q pic.twitter.com/Ly1OATiK4t
Nazlıoğlu, "Gün geçmesin yeni bir problemle karşılaşıyoruz. Seçim oluyor gidiyor oy kullanıyoruz. Attığımız oy sandıktan çıksın diye sabaha kadar çuvalların üzerinde nöbet tutuyoruz. Sonra birileri geliyor kayyum denilen belayla seçilmişlerimizi görevden alıyor. Piyasalaşan sağlık sistemi yüzünden hastanelerde çocuklarımızı kaybediyoruz. Her geçen gün gericileşen, fırsat eşitliğinden uzak eğitim sistemi yüzünden çocuklarımız, gençlerimiz eğitimden mahrum kalıyor. Ekonominin birileri zengin olsun, beş altı kişinin cebine aksın diye kurgulandığı bir ülkede bizler alın terimizle ayın sonunu getirmeye çalışıyoruz" dedi.
NAZLIOĞLUNDAN MASAYA DAVET
Ekonominin işçiler için katlanılamaz hale geldiğine dikkat çeken Nazlıoğlu, TİS ile ilgili olarak, iki aydır beklentilerinin uzağında teklif edilen ücretleri konuştukları bir toplu sözleşme süreci yaşadıklarını belirtti. “Bugün primler için bir görüşme gerçekleştirdik ama ücretlerde ilerleme kaydedemedik. Ama bu böyle kalmaz. Bizler bu şekilde durdukça bugünün sonunda ücretlerde başka noktalara yaklaşırız arkadaşlar" dedi.
Nazlıoğlu son olarak, "Toplu sözleşmeleri son akşamlara sıkıştırıyorsunuz, insanları zor tercihlere itiyorsunuz bunu yapmayın gelin şunu zamanında bitirelim dedik. Yine bakıyoruz aynı noktadayız. Greve kalmış üç dört gün biz hala beklentilerimizi karşılayabilmiş değiliz. Daha öncede söyledik yine söylüyoruz; "Bu SODEMSEN politikası çoğu da CHP'ye oy vermiş işçileri bir yere sürüklüyor. Başkan artık gel bitsin bu sözleşme" çağrısı yaptı.
2 BİN İŞÇİ AYLARDIR MÜCADELE EDİYOR
DİSK/Genel İş 7 No’lu Şube Yönetimi adına basın açıklamasını okuyan Şube Sekreteri Cihangir Kına da işçi, memur ve emeklinin alım gücünün her geçen gün daha da azaldığını, kira, fatura, gıda, ulaşım gibi temel ihtiyaçları karşılamakta zorlandıklarını belirterek, bu zorlu koşullar altında, başlattıkları TİS sürecinde, SODEMSEN’in kendilerine, yaşamlarını sürdürebilecekleri bir gelirin çok altında teklifler sunduğunu belirtti.
Bornova'da yaklaşık 2 bin işçi ile birlikte masada haklarını geliştirmek için aylardır mücadele verdiklerini belirten Kına, “Kira fiyatlarının 20 bin TL’lere dayandığı bir dönemde, bizler pazara çıkmak, karnımızı doyurmak için ek iş yapmak zorunda kalıyoruz. Ücretlerimiz açlık sınırının altında ve borçlanarak yaşıyoruz” dedi.
TÜİK enflasyonu dahi yüzde 48’e çıkmışken, kendilerine dayatılan yoksulluk sınırının altındaki ücretlerle yaşamlarını sürdüremeyeceklerini vurgulayan Kına, taleplerimiz karşılanmadığı takdirde, 11 Kasım Pazartesi günü itibariyle Bornova Belediyesi Personel AŞ'de ilk grevlerini gerçekleştireceklerini belirtti.
EŞKİ: CHP YOKSA DİSK YOK!
İşçilerin belediye önündeki eylemi devam ederken aşağıya inen Bornova Belediye Başkanı Ömer Eşki, seçim öncesi siyaseten işe alınanların iş akdini feshetmediğini, kültür müdürlüğü spor müdürlüğü bünyesinde yarı zamanlı çalışanların tam zamanlıya geçirildiğini, hiç kimsenin mesaisine göz koymadığını, hiç kimsenin hakkına girmediğini söyledi.
Eşki, “Ben emekten yana bir insanım. Siz de Bornova Belediyesinde benim iş arkadaşlarımsınız siz yoksanız ben de yokum. Ama Bornova belediyesi yoksa hiçbirimiz yokuz. Daha da önemlisi eğer burada CHP iktidarı yoksa ne ben varım ne siz varsınız ne de bayrağını taşıdığınız DİSK Genel-İş var. Burada emek mücadelesinden bahsedebiliyorsak, kapıda halay çekebiliyorsanız, eğer demokratik bir ortamda mücadele edebiliyorsanız bunun en başta sebebi Bornova halkının CHP’ye oy vermesidir. Bu hepimizin tek gerçeği” diye konuştu.
“TALEBİN GERÇEKLİĞİ YOK”
Eşki, Bornova halkına hizmet etmeyi birinci öncelik haline getirmeleri gerektiğini söyleyerek, “Bürokratlarımızla görüştük. Bunu baz alarak arkadaşlarımıza verebileceğimiz en yüksek rakam ne ise çıkartın çalışın dedik. Şimdi biraz sendika yöneticilerine, temsilcilere sataşacağım. İki ay önce masada aynı şeyleri söyledik. Dedik ki arkadaşlar süreci uzatmayalım benim verebileceğim rakamları az çok biliyorsunuz. Ama ilk verilen rakamlar 54 bin, yıl başında 70 bin. Benim bunu vermem için memurlara maaş vermemem lazım. Kadrolulara, sözleşmeli memurlara maaş vermeyeceğim. Elektrik, su, doğalgaz, fatura ödemeyeceğim. Asfalt almayacağım, tuğla almayacağım, çimento almayacağım, kâğıt, mürekkep almayacağım. Hiçbir şey alamayacağım, hiçbir şoför sabah kontak çevirmeyecek, sağlık işlerindekiler serum almayacak. Hiçbir şey almayacağız üzerine de 700 bin TL borç alacağız sadece BORBEL’in maaşını ödemek için. Bunun bir gerçekliği yok” dedi.
ŞUBE YÖNETİMİ VE BELEDİYE YÖNETİMİ GÖRÜŞTÜ
Eşki konuşmasının devamında “Ama mademki bu koltuklara geldik. Zorlayabildiğimiz kadar kendimiz zorlayacağız dedik. En büyük korkum maaşlarınızın bir gün geç yatması. Ödenebilecek maaştan yanayım. Bugün burada bitirmekten yanayım. İmkanlarımızı ve sınırlarımızı bir tık daha zorlamaya çalışacağız” diyerek, Sendika Şube Yönetimini ve temsilcilerini görüşmeye davet etti. Bunun üzerine şube yönetimi ve temsilciler belediye yönetimi ile bir görüşme gerçekleştirdi. İşçiler beklerken, “Açlıktan ölmeyiz biz bu yoldan dönmeyiz”, “Yaşasın örgütlü mücadelemiz”, “Hak verilmez alınır zafer sokakta kazanılır” sloganları attı, Bornova Belediyesi çalışanı Erkan Çabuk, TİS süreci ile ilgili yaptığı besteyi seslendirdi.
TEKLİF DEĞERLENDİRİLECEK
Görüşmenin ardından işçilere açıklama yapan Genel İş 7 No’lu Şube Sekreteri Uğur Nazlıoğlu, belediye yönetiminin teklifinin 1 Temmuz itibariyle en düşük işçi maaşının 44 bin 500 dolayında olduğunu, ocakta enflasyon farkının eklenmesi ile ücretlerin kademeler baz alındığında 55 bin ile 60 bin arasında olacağını söyledi. 112 gün ikramiye taleplerinin de kabul edildiği belirtildi. Uğur Nazlıoğlu teklifi detayları ile birlikte kalan sürede değerlendireceklerini ifade etti. Nazlıoğlu’nun açıklamalarının ardından işçilerden bazıları, “kabul etmiyoruz” şeklinde tepki gösterdi. “Sadaka değil toplu sözleşme” sloganı atan işçiler arasında teklifi düşük bulanların olduğu, “50 binin altı olmaz” diyenlerin olduğu gözlendi.
İşçiler belediye başkanının açıklamalarını ve yeni teklifi gazetemize değerlendirdi;
“PARA YOK MAAŞLARI ÖDEYEMEYİZ TEHDİDİ DOĞRU OLMADI”
Kültür işleri işçisi: ‘Benim adım budur elimden gelen budur’ hesabına getirdi. Sendikal geçmişini de kullanarak işçiyi rahatlatmaya çalıştı. Bitmesini belediye başkanı da istiyor bunu anladık o kesin. Ama ‘para yok maaşları ödeyemeyiz’ tehdidi doğru olmadı. Parayı elimize aldığımızda söylenen paralar elimize geçmeyecek. Aylık kesilen gelir vergisi var sonuçta. Öğle yemeği, ne bileyim pirimler hesaplanarak maaş söyleniyor. Birisi hastalansa izne çıksa ya da yıllık izne çıksa yan hakları alamıyor sonuçta ve eline geçen maaş düşük. CHP TÜİK enflasyon rakamlarını eleştiriyor madem neden işçi ücretleri hala TÜİK enflasyonu oranlarında geziyor.
Park bahçe işçisi: Borçsuz bir belediye teslim aldı mevcut başkanımız. Beş ayda yaklaşık 500 kişi işe alındı. Şimdi diyor ki benim bütçem yok. Bütçen yoksa işçi almayacaktın başkan. Kusura bakmayacaksın yani. Kasasında 150 milyon TL olan bir belediye teslim aldı. Sen Karşıyaka, Bayraklı, Çiğli Belediye Başkanı değilsin. İzmir’in en zengin ilçe belediyesinin başkanısın. Bu planlamayı ona göre yapacaksın. TİS’ten sonra al dedik bağırdık bas bas. Dinlemedi başkan kendisi öyle öngördü. Biz de yoksulluk sınırlarındaki maaş teklifini kabul etmiyoruz. Tüm işçiler olarak belediye binasının önündeyiz, böyle gelirlerse pazartesi greve çıkarız.
Veterinerlik hizmetleri işçisi: Maaşlarımız 30-35 bin bandında. Bunun içerisinde yol yemek, ikramiye gibi yan haklar da var. Biz burada 67 ikramiye alıyoruz diğer belediyelerde 112 gün ikramiye alınıyor. Burada da düşük kaldık. Risk primleri gibi primleri netten alıyoruz bunları çıkardığımızda çıplak maaşımız 20 bin liralarda. Belediyede çalışıyoruz diye yüksek maaş alıyoruz sanılmasın. Bizleri de tatmin edecek belediyeyi de zora sokmayan, iş emek üreteceğimiz rakamlara tamam deriz.
Temizlik işçisi: 12 ay boyunca alınan tüm haklar 12 ayın ortalaması alınarak ve yüzde 20 vergi dilimine göre hesaplıyor belediye. Biz Özgür Başkan döneminden beri yüzde 27 vergi dilimine göre hesaplayıp talebimizi öyle oluşturduk öyle de aldık. Bugün teklif edilen yüzde 27’lik vergi döneminde yüzde 20’lik banttan hesaplanmış ücretler kaybımız iki katı. 44 bin.500 bankamatiğe gittiğinde 41 bin liralara düşecek. Ocak zammı ise enflasyon rakamı. İşçiler olarak kabul etmiyoruz.
“MÜREKKEP BENİ İLGİLENDİRMİYOR SADAKA İSTEMİYORUZ BİZ”
Fen işleri işçisi: Biz taslağımızı istiyoruz. Bornova Belediye başkanı eyleme gelip konuşmasını yapıp bizim aklımızla oynamasın. Biz grev istiyoruz. Memurların maaşı bizi ilgilendirmiyor. Belediyeye alınan mürekkep bizi ilgilendirmiyor. Biz borç, kredi istemiyoruz. Emeğimizin karşılığını istiyoruz. Biz olmasak bahsettiği hizmeti kendisi yapamaz.
Veteriner hizmetleri: Belediye başkanının bizi muhatap alması iyidir. Diğer belediye başkanları eylem günü binada bile oturmuyordu. Ancak bizim taleplerimiz belediyenin karşılayamayacağı talepler değil. Bornova Belediyesinin 2025 yılı bütçesi 5,4 milyar TL. Bütçenin yarısının çalışanların ücretlerine harcanması gayet normal. 2,5 milyar liralık yatırım bütçesi düşük bir bütçe değil. Bakın bir hesap yapalım brüt 100 bin desek 2 bin işçi yıllık 2 milyar 400 bin personel gideri eder. Ki biz bu kadar bile istemiyoruz. Belediyede aynı görevi yapan işçi ile aynı görevi yapan memur arsında bir maaş fark var. Ben alıyorum 31.500 bu da giydirilmiş ücret. Memur alıyor 65 bin lira. Biz adalet istiyoruz.
Temizlik işleri: Asgari ücret en az 30 bin olsun deniliyor bize teklif edilen ücrete bak. Evet asgari ücret o seviyelerde olsun da yılların kıdemli örgütlü işçisine de asgari ücretin bir tık üzerinde maaş teklif etme. ENAG enflasyonu her yerde söylemeyi biliyorsan yetkili olduğun belediyelerde de o rakamları baz alarak işçiye zam teklif edeceksin. Biz 2 yıllık sözleşme yapıyoruz ve 6 ay sonra aç kalmak istemiyoruz. İnsanca yaşamak istiyoruz. Teklif edilen rakam rakam değil.
Kadın Aile Müdürlüğü İşçisi: Biz TÜİK’in verdiği rakamda kalmak istemiyoruz. Ev kiralarının 20 bin olduğu bir ülkede geçinemiyoruz. Teklif edilen 44 bin 500 ama elimize geçen o olmayacak yüzde 27’lik vergi diliminde olduğumuz için. Ev kirası 20 bin, açlık sınırının altında kaldık. Ben bekar biri olarak geçinemezken çocuklu ailenin, okul masrafı falan geçinmesi mümkün değil. Nasıl olacak. Ben tek başıma her şeyden kıstığım halde geçinemiyorum.