Basın açıklaması yaptı diye dava açılan doğa savunucuları beraat etti
Kazdağı Ekofestivali’nin 2023 yılı etkinliklerinin Bayramiç Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına karşı yapılan basın açıklamasına katılan 5 dernek üyesi hakkında açılan dava beraatle sonuçlandı.
Fotoğraf:Kazdağı doğal ve kültürel varlıkları koruma derneği
Özer AKDEMİR
Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından düzenlenmek istenen Kazdağı Ekofestivali’nin 2023 yılı etkinliklerinin Bayramiç Kaymakamlığı tarafından yasaklanmasına tepki göstermek amacıyla yapılan basın açıklamasına katılan 5 dernek üyesi hakkında açılan dava beraatla sonuçlandı.
YASAĞI PROTESTO BASIN AÇIKLAMASINA DAVA AÇILDI
20 Haziran 2023 tarihinde, Bayramiç Kaymakamlığı önünde yapılan basın açıklamasında dernek tarafından 2014 yılından beri düzenlenen Ekofestin doğaya zarar verebileceği ve orman yangını riski nedeniyle yasaklanması protesto edilmişti. Basın açıklamasının ardından açıklamaya katılan 5 dernek yönetim kurulu üyesi hakkında Bayramiç Asliye Ceza Mahkemesi’nde “2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na Muhalefet” iddiası ile 6 aydan 3 yıla kadar hapis istemiyle açılan dava önceki gün (5 Kasım Salı) Bayramiç Adliyesinde görüldü. Duruşmada basın açıklamasın temel insan haklarından olan düşünce, ifade ve toplantı özgürlüğünün bir yansıması olduğu, dernek yöneticilerinin dava ve ceza tehdidiyle karşı karşıya kalmalarının, demokratik toplum düzenin gereklerine uymadığını dile getirildi. Duruşma savcısının da basın açıklamasının barışçıl olduğuna dikkat çekerek sanıkların beraatını talep ettiği duruşma sonunda mahkeme yargılananların beraatına karar verdi.
DAVA BİR SİNDİRME ÖRNEĞİ
Yargılanan dernek yöneticilerinin avukatı Özlem Altıparmak, “Ülkemizde özellikle insanların ve doğanın haklarını koruma mücadelesi yürüten savunucuların ve yurttaşların soruşturma ve dava tehditleri ile karşılaşmaları yeni bir hadise değildir. Uluslararası
hukuk alanında SLAPP (Kamu Katılımına Karşı Stratejik Dava) olarak adlandırılan bu kavram, hak savunucularını ve doğanın tahribatını durdurmaya çabalayanları sindirmek ve susturmak amacıyla başlatılan yargısal işlemleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Bayramiç Asliye Ceza Mahkemesindeki bu dava ve soruşturma süreci de bu tür bir sindirme örneğidir” dedi.
EN BAŞINDAN SORUŞŞTURMA AÇILMAMALIYDI
2012 yılından bu yana, ekolojik yaşamın inşasına katkıda bulunmak ve ülkenin havasını, suyunu, toprağını, sulak alanlarını, ormanlarını, zeytinliklerini korumak amacıyla çalışmalar yürüten derneğin ekolojik yıkıma yol açan enerji, madencilik, imar baskısı, turizm gibi rahatsız ettiği kesimlerin itibarsızlaştırma, yasaklama, şikayet, suç duyurusu, dava açma
gibi baskılarıyla karşılaştığına vurgu yaptı. Altıparmak; “Müvekkillerin beraat etmesi tabi ki doğru bir karardır. Ancak, kamu düzeninin zarar görmediği, kamu hizmetinin verilmesinin engellenmediği, çevrenin zarar görmediği bu açıklama sebebiyle daha en başında müvekkillerimiz hakkında bir soruşturma açılmaması gerekirdi” dedi.