07 Kasım 2024 16:28
Son Güncellenme Tarihi: 07 Kasım 2024 21:20

Sağlık çalışanlarının iş bırakma eyleminin 3’üncü günü: Süresiz iş bırakma dahil planlarımızı yaptık

Aile sağlığı merkezlerindeki sağlık emekçilerinin iş bırakma eyleminin üçüncü gününde yapılan açıklamada yönetmeliğin geri çekilmemesi halinde, süresiz iş bırakma dahil planların yapıldığı belirtildi.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekimler, hemşireler ve ebeler, “Eziyet yönetmeliği’ni protesto etmek amacıyla başlattıkları eylemin son gününde Beşiktaş'ta beyaz önlüklü eylem yaptı. Sağlık çalışanları , "3 gün iş bıraktık eğer yönetmelik çekilmezse süresiz iş bırakma dahil planlamalarımızı yapıyoruz. Bu ne olduğu belirsiz ucube yönetmeliği geri çekin. Uygulama şansı sıfırdır" dedi.

Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği, hekimlerin ve meslek örgütlerinin tüm itirazlarına rağmen 1 Kasım'da yürürlüğe girdi. Türk Tabipleri Birliği (TBB), sendikalar ve ilgili derneklerin oluşturduğu 14 kuruluş, yönetmeliği protesto etmek üzere üç günlük iş bırakma kararı almıştı. Eylemin son gününde aile hekimleri, hemşireler ve ebeler Beşiktaş'ta bir araya gelerek basın açıklaması düzenledi.

"SUSMUYORUZ, KORKMUYORUZ, GERİ ADIM ATMIYORUZ"

"Susmuyoruz, korkmuyoruz, geri adım atmıyoruz" sloganının atıldığı eylemde Aile Hekimliği Çalışanları Sendikası (AHASEN) adına Ahmet Erdal Uğurlu konuştu. Uğurlu, "İş bırakma eylemimizin 3. gününde toplandık. Tek derdimiz ücret kesintisi veya maaş değil. Mesleğimize yapılan bir saldırıya karşı meydanlardayız. Sesimizi başka türlü duyuramadığımız için buradayız. Birinci basamak sağlık hizmetinin güçlendirilmesi için buradayız. Bırakmayacağız" dedi.

"ÖVÜNDÜĞÜNÜZ YÖNETMELİĞİNİZ ÇÖKTÜ"

Birlik ve Dayanışma Sendikası adına Ahmet Tapduk Mehlepçi ise şunları söyledi:  "Dimdik ayakta kalmaya devam edeceğiz. Bizim derdimiz mesleğimizin onuruyla oynanmasına karşı çıkmak. Ama tek derdimiz bu değil. Bu yönetmelikte bizim mesleğimizin onuru ayaklar altına alınıyor. Ama esas halkın sağlığı gasp ediliyor. Bu yönetmelik eğer devam edecekse yürürlükte kalacaksa aile sağlığı merkezlerinde çalışan ebe-hemşire arkadaşlarım, üstüne üstlük onlara yoksulluk sınırının yarısı kadar maaşı reva gördüler. Aile hekimi arkadaşlarım hepimiz istifamızı cebimize koyduk. O övündüğünüz sağlıkta dönüşüm diye övündüğünüz aslında bize şiddet olarak, sağlıkta ölüşüm olarak gelen politikalarınız ve bu yönetmeliğiniz çöktü. Bunun yeri çöp kutusudur çöp.

"BİR YIL MR BEKLEMENİZİN SEBEBİ SAĞLIK BAKANLIĞI'DIR"

Yönetmelik yüzünden sizler aslında sadece ve sadece birinci basamaktan aldığınız sağlık hizmetini bile artık alamayacaksınız. İkinci, üçüncü basamakta. Muayene sırası bulamayan hastalarımızın sebebi Sağlık Bakanlığı'dır. Altı ay ultrason randevusu beklemenizin sebebi Sağlık Bakanlığı'dır. Bir yıl mr beklemenizin sebebi Sağlık Bakanlığı'dır. Sizin muayene olamamanızın sebebi Sağlık Bakanlığı'dır. Aile sağlığı merkezlerinde aşı bulunmuyorsa bunun sebebi sağlık bakanlığıdır. Bütün eksikliklerin, bütün aksaklıkların sorumlusu tek bir adres var. Sağlık Bakanlığı'dır."

"GÜNDE 60-70 HASTA BAKIYORUZ"

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Genel sekreteri Dr. Sercan Ahmet Uluç, "Bu aile hekimliği sistemi dünyanın birçok ülkesinde uygulanıyor. Biz 3 kat fazla çalışıyoruz. Bu ülkedeki hekim sayısının sekizde biriyiz. Günde 60-70 hasta bakıyoruz. Bir de bakanlığın bize dayatmaya çalıştığı ek görevleri yapamayız. Gelirlerimizi azaltma amacıyla yapılmış bir yönetmelikle karşı karşıyayız. Bize '6 ayda bir hizmet vermediğiniz hastaları aramak zorundasınız' deniyoruz. Aramayacağız. Bakanlık önce kendi üzerine düşeni yapsın. Biz zaten sağlıkta şiddetten bıktık. Her gün yüzlerce tehdit alıyor hekimlerimiz. Siz daha bizim can güvenliğimizi sağlayamazken bizden onlarca ek görev isteyip bir de üstüne maaşımızı düşürüyorsunuz." Dedi.

"SÜRESİZ İŞ BIRAKMA EYLEMİ PLANLARI YAPIYORUZ. BU YÖNETMELİĞİ ÇEKİN"

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası (SES) adına Fadime Kavak şunları söyledi: "Güzel bir sağlık sistemi kuracağız' dediler ama her yeri parçalanmış elime dökülen bir sağlık sistemi var. Bakanlık hastalanma sayılarıyla övünüyor, bunu başarı olarak görüyor. Asıl başarı bu ülkede sağlıklı olan bireyleridir. Her gün bir yönetmelik çıkarmaya çalışıyorlar. Bir yönetmelik çıktı. Akla uygun değil, bilime uygun değil. Kim yazdı onu da merak ediyoruz. Sayın bakan buna da cevap versin. 3 gün iş bıraktık eğer yönetmelik çekilmezse süresiz iş bırakma dahil planlamalarımızı yapıyoruz. Bu ne olduğu belirsiz ucube yönetmeliği geri çekin. Uygulama şansı sıfırdır."

İZMİR'DE SAĞLIK EMEKÇİLERİNDEN ŞARKILI YÖNETMELİK TEPKİSİ

İzmir'de de Sağlık Platformu bileşenleri İl Sağlık Müdürülüğü önünde toplanarak basın açıklaması yaptı. Sağlık emekçileri besteledikleri şarkılar ve lokma dağıtımı yaparak tepkilerini dile getirdi.

Eylemin üçüncü gününde İzmir Sağlık Platformu üyeleri adına basın açıklamasını yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Seha Yüksel, yönetmeliğin yaratacağı ortamın halk sağlığını etkileyeceğini söyledi.

"BIRAKIN İŞİMİZİ YAPALIM"

Bu yönetmelik geri çekilene kadar mücadeleye kararlılıkla devam edeceklerini belirten Yüksel, "Genç hekimlerimizi pasaportları elleri başka ülkelerin yollarında, diplomalarımız duvarda, önlüklerimiz askıda, hastalarımız kapıda kalmasın, bu yanlıştan derhal geri dönün bırakın işimizi yapalım" ifadelerini kullandı.

KOCADAĞ: YASA GERİ ÇEKİLMEDİĞİ TAKDİRDE AİLE SAĞLIĞI ÇALIŞANLARI İSTİFA EDECEK

Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Aslı Ak Kocadağ ve Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Beyatlı Ercan, 1 Kasım’da yürürlüğe giren Aile Hekimleri Sözleşme ve Yönetmeliği hakkında açıklamalarda bulundu.

Sinop Aile Sağlığı Çalışanları Dernek Başkanı Aslı Ak Kocadağ, “Bizim ülkemizde maalesef koruyucu sağlık hizmetlerine toplam bütçeden sadece yüzde 6 pay veriliyor. Halbuki, bizim sağladığımız koruyucu sağlık hizmetleri ikinci basamağın yükünü azaltacak. SGK’dan daha az maliyetle insanlar hizmet almış olacak. Dolayısıyla, bu yasayı desteklemiyorum. Çünkü, aile sağlığı çalışanı olarak bizleri küstüren, dağıtan ve yıllardır verdiğimiz emeği hiç sayan bir sistem olmuş. Bu yasa geri çekilmediği takdirde yetişmiş arkadaşlarım istifa edecekler. Yüzde 80 aile sağlığı çalışanı istifa edecek. Bu da toplumun bağışıklanmasındaki sıkıntıyı beraberinde götürecek. 10 yıl sonra başka salgın hastalıklarla uğraşmak zorunda kalabileceğiz” dedi.

ERCAN: ÇIKAN YASAYI DESTEKLEMEMİZ İMKANSIZ

Sinop Tabip Odası Genel Sekreteri Beyatlı Ercan ise, “Bu çıkan yasayı desteklememiz imkansız. Destekleyecek herhangi bir aile hekimi olacağını da düşünmüyorum. Aslında, vatandaşlarımız henüz daha farkında değil. Bu çıkan yasayı hiçbir vatandaşımızın desteklememesi lazım. Bu yasada vatandaşlara o kadar büyük sorunlar çıkmakta ki, vatandaşa yazacağımız antibiyotiğe, vatandaşa yazacağımız kol ağrısı, bacak ağrısı için olan ağrı kesicilere, vatandaşın mide yanması için yazacağımız ilaçlara kadar, hastaneye yapacağımız sevklere kadar her şeye karışılmakta ve bunlar yasaklanmakta. Fazla sevk yaptığımızda, fazla ilaç yazdığımızda bizim maaşlarımızdan kesinti olmakta. Bu yeni yönetmelikte ben bu ilaçları yazarsam benim maaşımdan para kesilecek, yazmazsam hastayla karşı karşıya geleceğiz. İki ucu sıkıntılı bir durum” diye konuştu.

(ANKA)

ÖNCEKİ HABER

İsrail 25 adet F-15 almak için Boeing’le anlaştı

SONRAKİ HABER

İlhan Erdost katledilişinin 44. yılında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa