DEM Parti Milletvekili Kaya, Diyarbakır’da 2021 yılındaki şüpheli bebek ölümünü sordu
DEM Parti Milletvekili Kaya, Diyarbakır'da 2021 yılında bir özel hastanede yaşanan şüpheli bebek ölümüne ilişkin verdiği soru önergesinde, ölümü şüpheli bulanan başka bebek var mı, diye sordu.
Fotoğraf: Christian Abella/Pixabay
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya, Diyarbakır’da bir özel hastanede 2021 yılında yaşanan şüpheli bebek ölümüne ilişkin Sağlık Bakanı Sayın Kemal Memişoğlu’nun yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Bir televizyon kanalında yayımlanan habere göre Diyarbakır’da özel bir hastanede 21 Ağustos 2021’de dünyaya gelen ve kuvöze alınan ikiz kardeşlerden birisi doğumundan birkaç gün sonra şüpheli biçimde yaşamını yitirdiğini hatırlatan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Adalet Kaya bahsi geçen hastanenin en son ne zaman denetlendiğini sordu. Kaya, “Diyarbakır’daki bebek ölümü ile birlikte yeni doğan çetesinin sebep olduğu ölümler ve kalıcı hasar bıraktıkları bebekler de dikkate alındığında özel hastane denetimlerinin yetersiz kaldığı ortaya çıkmaktadır” dedi.
Önergesinde Kaya, Diyarbakır’da şüpheli bebek ölümüne ilişkin şunları aktardı:
“Diyarbakır’da özel bir hastanede 21 Ağustos 2021’de dünyaya gelen ve kuvöze alınan ikiz kardeşlerden birisi doğumundan birkaç gün sonra şüpheli biçimde yaşamını yitirmiştir. Epikriz raporuna bebeğin hareket etmediği, tepkisiz olduğu bu sebeple doğal ölüm gerçekleştiği kaydedilmiştir. Ancak hastanede çalışan hasta bakıcının bebeğin ölümünde hemşirelerin ihmali olduğunu iddia etmesi üzerine aile Savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Bebeğin ailesini uyaran hasta bakıcı uzun süredir görüntü kaydı alarak yoğun bakım ünitesi hemşirelerinin mesaileri esnasında uyuduğunu, Tiktok videoları çekerek dans ettiklerini, tek kuvözde 3 bebek bulunduğunu, bebeklerin kanlı şekilde kuvözde bekletildiklerini, hemşireleri rahatsız etmemek için satürasyon alarm seviyesinin 90 olması gerekirken 70’e düşürüldüğünü belgelemiştir. Videolar bebeğin vefatından bir gün önce hareketli olduğunu kanıtlamıştır.”
“SORUMLU DOKTORLAR AVUKATLARIN İTİRAZIYLA SORUŞTURMAYA DAHİL EDİLDİ”
Bebeğin mezarı açılarak otopsi yapıldığını ve dosyasının ölüm sebebinin tespiti için Adana, İstanbul ve Diyarbakır Adli Tıp Birimlerinde incelendiğini de aktaran Kaya, “İfadeye çağrılan bebekten sorumlu 3 hemşire ve 2 doktor ölümün doğal ölüm olduğunu iddia ederken başka bir hemşire yoğun bakım ünitesinde iki hemşirenin uyuduğunu, yoğun bakım ünitesindeki bebeğin de morardığını gördüğünü, hemşireleri uyandırarak bebeğe müdahale ettiklerini ancak bebeği kurtaramadıklarını beyan etmiştir. Soruşturmayı yürüten Savcılık, Bakanlığınızdan ilgili 3 hemşire ve 2 doktor için soruşturma izni istemiş ancak sadece 3 hemşire için izin alabilmiştir. Avukatların Ankara Bölge Daire Mahkemesine itirazı üzerine sorumlu doktorlar da soruşturmaya dahil edilmiştir” dedi.
45 KUVÖZ BAŞINA 2 HEMŞİRE
Yönetmeliğe göre yoğun bakım ünitelerinde iki kuvöz başında 1 hemşire bulunması gerekirken 45 kuvözün bulunduğu söz konusu hastanede ise kuvözlerin başında yalnızca 2 hemşire bulunduğunun görüntü kayıtlarında da görüldüğünü ifade eden Kaya, “Aynı zamanda bir kuvözde 2-3 bebeğin bulunması hemşirelerin daha da yetersiz kalmasına yol açmaktadır. Personel sayısındaki eksiklik, çalışma ortamındaki disiplinsizlik hastane yönetiminin, doktorların ve hemşirelerin bebeğin ölümünde sorumlu olduklarını göstermektedir. Otopsi ön raporunda bebeğin vefatından sonra batın yıkaması yapıldığının gözlenmesi, hastane yönetimi ve doktorların ölümdeki sorumluluklarını gizlemeye çalıştıkları şüphesi uyandırmaktadır” diye belirtti.
Kaya, önergesinde şunları sordu:
- Diyarbakır’daki bahsi geçen hastane en son ne zaman denetlenmiştir?
- Sorumlu doktorlar hakkında ilk etapta soruşturma izni vermeme gerekçeniz nedir?
- Söz konusu hastanenin bebek yoğun bakım ünitesinde son beş yılda kaç bebek hayatını kaybetmiştir? Vefat eden bebeklerin arasında ölümü şüpheli bulanan başka bebek var mıdır?
- Diyarbakır’daki bebek ölümü ile birlikte yeni doğan çetesinin sebep olduğu ölümler ve kalıcı hasar bıraktıkları bebekler de dikkate alındığında özel hastane denetimlerinin yetersiz kaldığı ortaya çıkmaktadır. Denetimi etkin hale getirmek için hangi çalışmaları yapacaksınız? (HABER MERKEZİ)