Patron Bakanlığı: İktidar şirketlere trilyonlarca lira teşvik verecek
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, 2024'te sanayi patronlarına verdiği teşvik miktarını yüzde 245 artırdı. 2025 yılı bütçesine göre verilen teşvik tutarı artacak.
Fotoğraflar: AA, Kolaj: Evrensel
Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) gelen Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2025 yılı bütçesinin görüşmeleri başladı. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yerli ve uluslararası sanayi patronlarına verilecek vergisel ve parasal teşviklerin toplam tutarı önümüzdeki yıl en az 2.5 trilyon lirayı bulacak.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı 2025 yılı bütçesi patronlar için teşvik bütçesi oldu. Bu yıl asgari ücrete ara zam yapmayan iktidarın Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden patronlara ocak-eylül döneminde aktardığı parasal teşvik, geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 252 arttı. Bu tutar parasal teşvikte bir yılda 3.5 kat artış olduğu anlamına gelirken, yıl sonuna kadar verilen doğrudan teşvik tutarının 18 milyar lirayı bulması bekleniyor.
2025 yılında verilecek teşvik miktarı sayısal ve parasal olarak artacak. Bakanlık, 2024’te 13 bin 850 adet olan teşvik belgesi sayısını 2025’te 15 bin 250’ye çıkaracak. Verilen teşvik belgeleri ile sanayi patronlarının yapacağı yatırımın tamamı ya da bir kısmı devlet kasasından karşılanacak.
Bakanlık tarafından verilen bir teşvik belgesinde faiz desteği, sıfır gümrük vergisi, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, sigorta primi işveren hissesi desteği, nitelikli personel desteği yer alabiliyor.
İktidarın bu yılla doğrudan ve dolaylı teşviklerle patronlara en az 2.5 trilyon lira kaynak aktarması bekleniyor.
SGK PRİMLERİ DEVLETTEN
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının patronlara en az 1 trilyon lira tutarında sigorta prim desteği sağlayacağı belirtildi. Bunun için bakanlık 6 bin 700 belge düzenleyecek. İyimser tahminle her belgede 100 işçi için SGK payı devlet kasasından karşılanırsa 670 bin işçi için patronlar sigorta ödemesi yapmayacak.
Asgari ücretli 2025 yılında da, (bu yıl 17 bin 2 lira asgari ücret alan işçi SGK’ye yılda 33 bin 604 lira prim ödedi) 12 ay kendi hesabına, 2 ay ise SGK primi için çalışacak.
KOÇ, SABANCI, CENGİZ, KOLİN, LİMAK, ŞİŞECAM
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından verilen teşviklerden ulusal ve uluslararası patronlar yararlandı. Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, “Bu sene yatırım teşviklerine 530 milyar lira destek vereceğiz. Gerçekten muazzam bir destek. Bütçemizin toplamının 11.5 trilyon olduğunu düşünürseniz 530 milyar lira çok ciddi bir rakam” derken, verilen teşviklerden binlerce patron yararlandı.
Cengiz Holdingin patronu Mehmet Cengiz, deprem yardımı yaptığı günün ertesinde fazlasını Sanayi Bakanlığından aldı.Koç, fabrikasında daha fazla otobüs üretsin diye 9 milyon liralık yatırımın yarısı halk kaynaklarından karşılandı. İşçilerin çalışırken fıtık olduğu TOFAŞ’ın 70 milyon liralık yatırımının 31 milyon lirasını devlet karşıladı, üstüne şirketten vergi de almadı. Sabancı’nın lastik fabrikası daha çok lastik üretsin diye Sanayi Bakanlığı geçtiğimiz sene 373 milyon lira devlet teşviki verdi. Bu tutarın bugünkü parasal karşılığı 745 milyon lira.Şişecam’a aynı ay 35 milyon lira teşvik verildi. Bugünkü karşılığı 70 milyon lira.Cengiz Holdinge verilen tek belge ile verilen teşvikler şöyle oldu: 100 vergi indirimi, gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi, azami tutar sınırı olmaksızın 10 yıl sigorta primi işveren hissesi desteği, 75 milyon TL nitelikli personel desteği ve 200 milyon lira enerji desteği.
VERGİLER SIFIRLANIYOR
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından dağıtılan teşvik belgeleri ile patronlara büyük vergi avantajı sağlanıyor. Verilen teşviklerle, indirimler ve istisnalarla şirketlerin ödediği verginin, toplam vergi gelirleri içindeki payı yüzde 12’lere düştü.
BAKANLIK TEŞVİKLERİ SANSÜRLEDİ
Geçtiğimiz yıllarda aylık olarak yayımlanan teşvik belgeleri ise artık ilan edilmiyor. Teşvik verilen patrona hangi teşvikin verildiği bakanlıkça gizleniyor. (EKONOMİ SERVİSİ)