9. Yargı Paketi, TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
TBMM Genel Kurulu'nda yapılan oylamada "9. yargı paketi" kabul edildi. Hakaret suçu, soybağı davaları, uzlaştırma süreçleri ve vakıf işlemleri gibi birçok alanda yeni düzenlemeler getirildi.
Fotoğraf: DHA
TBMM Genel Kurulunda kabul edilen ve kamuoyunda "9. Yargı Paketi" olarak bilinen yasa değişiklikleri, çeşitli alanlarda önemli düzenlemeler içeriyor. Yargı paketi, hakaret suçlarının ön ödeme kapsamına alınması, soybağı davalarında sürelerin netleştirilmesi ve uzlaştırmacılara hukuk mezunu olma şartı getirilmesini içeriyor.
HAKARET SUÇLARI
Sesli, yazılı veya görüntülü ileti yoluyla işlenen hakaret suçları, artık uzlaştırma kapsamından çıkarılarak ön ödeme kapsamına alındı. Bu suçlarla ilgili şikayet süresi de iki yılla sınırlanarak, fiilin gerçekleştiği tarihten itibaren en fazla iki yıl içinde şikayette bulunulması gerekecek.
Uzlaştırma sürecinde taraflara, uzlaşma teklifi yapılacak ve teklifin 7 gün içinde yanıtlanmaması durumunda reddedilmiş sayılacak. Uzlaşma sağlanırsa, tazminat davası açılması da engellenecek. Ayrıca, uzlaştırmacı olarak görev yapmak için hukuk mezunu olma şartı getirildi.
SOYBAĞI DAVALARI
Koca, anne veya çocuk, soybağının reddi davası açabilecek. Bu davalar, belirlenen süreler içinde açılmadığı takdirde reddedilebilecek. Koca, ölüm ya da ayırt etme gücünü kaybetme gibi durumlarda soybağı davasını açmak isteyen üçüncü kişiler için de bir yıllık süre tanınıyor.
Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ve Bölge Adliye Mahkemeleri arasında iş bölümü yapılırken, görevli dairenin belirlenmesine yönelik ön inceleme süreci bir aya indirildi. Ayrıca, hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk düzenlemeleri genişletildi; taraflardan biri ilk toplantıya geçerli bir mazeret göstermeksizin katılmazsa, karşı tarafın yargılama giderlerinin yarısını ödemek zorunda kalacak.
Çocuk Koruma Kanunu’nda, sosyal çalışma görevlilerinin atanması düzenlenerek, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüklerine atanmaları sağlandı.
"KADININ SOYADI" DÜZENLEMESİ YARGI PAKETİNDEN ÇIKARILDI
TBMM Genel Kurulunda kadınların sadece kendi soyadlarını kullanmalarına engel getiren değişikliğe ilişkin hükümler çıkarıldı.
Vergi Kanunları ve bazı diğer kanunlarda değişiklikler içeren maddeler, TBMM Başkanvekili Celal Adan tarafından kabul edilerek yasalaştı ve birleşim kapatıldı. (HABER MERKEZİ)