İç güvenlik kanun teklifi komisyonda kabul edildi | CHP'li Öztunç: Bu kanun bir çeşit kayyım kanunudur
İç güvenlikle ilgili düzenlemeler içeren kanun teklifi İçişleri Komisyonu'nda görüşüldü. CHP'li Öztunç, “Bu kanun teklifi ile mülkiye müfettişlerine fiili kayyım yetkisi verilmiştir” dedi.
Fotoğraf: ANKA
TBMM İçişleri Komisyonu'nda, AKP’li milletvekilleri tarafından sunulan iç güvenlik alanındaki düzenlemeleri içeren yeni bir kanun görüşüldü. "Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair" teklifle, Anayasa Mahkemesi'nin iptal kararları doğrultusunda kaymakam adaylarının eğitim şartları yeniden belirlenecek.
Teklife göre, kaymakam adayları, belirli üniversitelerin sosyal bilimler ve mühendislik alanlarından mezun olmanın yanı sıra, ilgili konularda yüksek lisans eğitimini tamamlamış olmalı. Bu değişiklik, kaymakamlık mesleğine kabul süreçlerini standartlaştırmayı hedefliyor.
MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİNİN YETKİSİ ARTIRILACAK
Mülkiye müfettişleriyle ilgili olarak, Mülkiye Teftiş Kurulu'nda görev alacak müfettişlerin, en az altı yıl kaymakamlık deneyimi olan kişiler arasından atanması öngörülüyor. Denetim yetkilerinin kapsamı genişletilerek, müfettişlerin her türlü belgeye erişim sağlaması ve kamu kurumlarını denetleme yetkisine sahip olması hedefleniyor.
“MADDELER ANAYASAYA AYKIRI”
Komisyonda teklife ilişkin söz alan CHP Bilecik Milletvekili Yaşar Tüzün, 3. maddenin operasyon amaçlı olduğunu söyledi. Teklifte 18 farklı kanunun toplayıp bir araya getirildiğini söyleyen Tüzün, “Özellikle 1, 2,3, 31 ve 44. maddeler anayasaya aykırı maddelerdir. Genel Kurul'da bizi dikkate almadınız ve teklifi komisyon gündemine getirdiniz. Teklifin birinci maddesi AYM kararları doğrultusunda kaymakamlık sınavına giriş için aranan adayların mezun olabileceği bölümlere ilişkin düzenlemeyi içeriyor. Bu madde en temel mülki idare amirliğine girişi düzenlediğinden ilgisiz bazı bölümlerden mezun olanlara da kaymakamlık sınavına girebilmesine imkan sağlayacağından bu maddenin mutlak suretle kanun teklifinden çıkarılmasını önümüzdeki süreçte bir önergeyle teklif edeceğiz” dedi.
“MÜLKİYE MÜFETTİŞLERİNE FİİLİ KAYYIM YETKİSİ VERİLMİŞTİR”
CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç da teklifte yer alan maddeleri eleştirerek; "Bu kanun bir çeşit kayyım kanunudur. Bu kanun teklifi ile mülkiye müfettişlerine fiili kayyım yetkisi verilmiştir. Burada bir siyasi kadrolaşma hükümleri olduğunu görüyorum. Bugün AK Parti hükümetinin ilelebet kalacak hali yok, yarın öbür gün başka parti gelir ama siyasi kadrolaşmanın önünü kim için açarsak açalım bu yanlıştır. 31. maddeyi sinsi bir madde olarak yorumluyorum. Bir Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının yurt dışındaki bir derneğe maddi yardım yapması çok büyük tehlike. FETÖ gibi örgütler bu para işleriyle büyüdüler" diye konuştu.
Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği maddelere dikkat çeken DEVA Partisi Ankara Milletvekili İdris Şahin ise teklifle AYM kararına uyuluyormuş gibi yapılıp maddelere takla attırıldığını söyledi.
CHP İzmir Milletvekili Murat Bakan da komisyonda söz alarak İçişleri Bakanlığı'nın uygulamalarına tepki gösterdi. Bakan, mülteci sorunu, atamalarda liyakat ve polis intiharlarına ilişkin konuştu.
KANUN TEKLİFİ KABUL EDİLDİ
Ateşli silahlar ve yetkisiz çakar kullanımına ilişkin ceza hükümleri ile iç güvenlik alanında düzenlemeler içeren 46 maddelik Dahiliye Memurları Kanunu ve Bazı Kanunlar ile 375 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnamede Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM İçişleri Komisyonu'nda yaklaşık 10 saat süren görüşmelerin ardından kabul edildi. (ANKA)