08 Kasım 2024 15:50

SGK kanser hastalarının ilaç ödemesini iptal ettiriyor

SGK, kanser hastalarının lehine çıkartılan tedbir kararlarına itiraz ediyor ve mahkeme yolu ile iptal ettirtiyor. İlaç ödemeleri iptal edilen hastaların iki kutu ilaç maliyeti 107 bin lira.

Fotoğraf: Pixabay

Paylaş

Son yıllarda kanser tedavisinde çok popüler olan bazı yeni akıllı ilaçların geri ödemesi için açılan davalar giderek arttı ve bu durum artık alternatif bir geri ödeme yöntemine dönüştü. Mahkeme bilirkişi olarak hekimlerin görüşüne başvuruyor, bazen bilirkişinin görüşüne başvurmadan da ihtiyati tedbir kararı veriyor. Fakat SGK’nin itirazıyla bir üst mahkeme hastanın lehine sonuçlanmış olan ihtiyati tedbir kararını bozabiliyor. Hastalar lehine pek çok emsal nihai karar bulunsa da hem davalar tedavi maliyetini artırıyor hem de hastalar ve yakınları mahkeme süreciyle uğraşmış oluyor.

İhtiyati tedbir talebinde bulunmak için hasta durumu raporu, SGK’nin ilaçları eczaneden alırken karşılamadığına dair reçete ile ilaç kullanım raporu ve faturalar, ilaç kutusu, İş Mahkemesine ihtiyati tedbir talebinde bulunma dilekçesi ile verilen tedbir kararı SGK’ye sunulur. İhtiyati tedbir, SGK’nin karşılamadığı medikal ürünlerin temini için mahkeme tarafından geçici olarak finansman sağlanmasına izin veren bir karardır. Kanser gibi ciddi hastalıkların tedavisinde zaman, hayati önem taşımaktadır ve ihtiyati tedbir bu süreci destekleyerek hastaların sağlık durumunun daha da kötüleşmesini önlemeye çalışır.

SGK, ilacı Sağlık Uygulama Tebliği geri ödeme listesinde olmadığı gerekçesiyle karşılamıyor. 4. kez hastaların lehine çıkartılan tedbir kararlarına itiraz ediyor ve mahkeme yolu ile iptal ettirtiyor. Duruşması aralık ayında görülecek olan bir hastanın aralık ayında alması gereken iki kutu ilacına daha önce 3 kere tedbir kararından yararlandığından dolayı yeni tedbir kararı çıkmadı. Bölge Adliye Mahkemesi bu kararı dördüncü kez uzatmayarak aralık ayındaki duruşmayı bekleme kararı aldı.

21 GÜNLÜK TEDAVİ 107 BİN LİRA

Akıllı ilaç olarak bilinen ve etken maddesi Pembrolizumab olan Keytruda isimli kanser ilacının immünoterapide sıkça kullanılan ve birçok kanser türüne karşı etkili bir ilaç olduğu biliniyor.Hastaların genellikle 21 günde 200 mg kullandığı düşünüldüğünde 21 günlük güncel tedavi maliyeti 107 bin TL’ye tekabül ediyor. İlaç kullanılmadığı takdirde bölgesel tümörün büyüme riski ile birlikte metastaz yaparak başka organlara sıçrama riski de bulunuyor. Nihai karar olumlu yönde çıkarsa alınan ilaçların ücreti de hastaya ödeniyor, ancak bu sürede hastaların birçoğu ilaca erişemiyor. Eğer duruşmadan olumlu bir karar çıkmazsa bu ilacı kullanmak zorunda olan binlerce hastanın 1 buçuk yıl boyunca SGK’den karşıladığı ilacın ücretini ceplerinden karşılamaları gerekiyor. Keytruda isimli ilaç için emsal kararlar da bulunuyor.

Yaşam hakkının kutsallığı gerekçesiyle konuyu mahkemeye taşıyan hasta avukatlarının aldığı emsal nihai kararlarda “İlacın davacının tedavisinde fayda gördüğü sürece kullanılması ve devam ettirilmesinin uygun olduğu yönünde görüş bildirildiği anlaşılmaktadır. Davacının tedavisinde kullanılan pembrolizumab etkin maddeli ilaç bedellerinin davalı kurum tarafından karşılanması gerektiğinin tespitine, davacının tedavisi sırasında kullandığı pembrolizumab etkin maddeli ilaç bedeli başvuru tarihinden itibaren işleyecek yasal faiziyle birlikte davalıdan tahsili ile davacıya ödenmesine karar verildi” deniliyor.

SGK’nin karşılamadığı kanser ilaçları için açılan davalarda mahkeme süreci boyunca ortaya çıkan masraflar, hastalar ve aileleri için önemli bir mali külfet oluşturuyor. Bu masraflar genelde avukat ücretleri, dava dosyalama giderleri ve mahkeme harçlarından oluşmaktadır. (HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

İstanbul’da 1 Eylül'de barış mitinginde tutuklanan gençler hakkında tahliye kararı

SONRAKİ HABER

George Andriadze: Gürcistan’da hem iktidar hem muhalefet değişmeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa