KPSS'deki hatalı sorular için ÖSYM'ye tepki | Tek işi sınav yapmak, onu da beceremiyor
ÖSYM’nin düzenlediği 2024 KPSS’de 4 sorunun hatalı çıkması mahkeme kararıyla netleşti. 4 ay sonra sıralamalar değişti. Gençler tepkili: “1 yılda 120 soru hazırlamayı beceremeyenler istifa etmeli.
Fotoğraf: ANKA
Vural NASUHBEYOĞLU
İstanbul
Merkezi sınavlara ilişkin şaibe kaygı ve iddiaların yanı sıra sınavlarda sorulan soruların hatalı çıkması da milyonlarca gencin geleceğini etkiliyor. Tek işi sınav yapmak olan Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezinin (ÖSYM) 14 Temmuz’da düzenlediği 2024 Kamu Personel Seçme Sınavı (2024-KPSS Lisans) kapsamındaki 4 soru hatalı olduğu için yargı kararıyla 4 ay sonra iptal edildi. Soruların iptal edilmesi sınav sonucunun ve sıralamanın da yeniden değerlendirilmesine neden oldu. ÖSYM’nin hatası sonucu 4 soru iptal edilince yüz binlerce aday mağdur edildiklerine dikkat çekerek ÖSYM’ye tepki gösterdi.
CEZASINI GENÇLER ÇEKİYOR
1 milyon 474 bin 478 adayın başvurduğu sınavda 120 sorudan 4’ünün hatalı olduğunun ortaya çıkması tüm sıralamayı da değiştirdi. ÖSYM sitesinden yeni puan ve sınav sonuçlarının açıklanması da tam bir kaosa yol açtı. Birçok aday soruların iptal edilmesiyle sıralamada geriye düştüklerini belirtip ÖSYM’ye soruyor: “Siz hatalı soru sordunuz diye niye benim puanım ve sıralamam geriliyor?” Birçok aday 1 yıl boyunca 120 soruyu doğru yazamayan ÖSYM başkanının ve ekibinin derhal istifa etmesini istedi.
"EMEK HIRSIZI ÖSYM" TEPKİSİ
Sınavın üzerinden aylar geçmesine rağmen yanlış soruların iptalleri ancak yargı kararıyla yapılabildi. Bu sınava hazırlanmak için aylarca çalışıp birçok şeyden vazgeçen yüz binlerce genç, ÖSYM’nin hatası nedeniyle kendi puan ve sıralamalarının değişmesinin akıl alır bir şey olmadığına işaret etti. ÖSYM’nin sınava giren gençlere dağıttığı, üzerinde ‘Emeğiniz emanetimiz’ yazan kalemleri de paylaşan gençler “Emeklerimiz bu kadar basite alınmamalı. Bunun adı emek hırsızlığıdır” dedi.
ADAY SAYISI NASIL ARTTI?
Hatalı soruların iptalinden önce 23 Ağustos’ta ÖSYM’nin açıkladığı ilk sınav sonuç belgelerinde aday sayısı 1 milyon 318 bin 113 kişi olarak görülürken hatalı sorular sonrası 7 Kasım’da açıklanan yeni sonuçlara göre bu sayı 1 milyon 319 bin 54 kişi olarak yer aldı. Sınav yenilenmeyip sadece sonuçlar yenilirken sınava giren aday sayısının artması da dikkat çekti. Sınava giren yüz binlerce aday eski sonuç belgeleriyle yeni sonuç belgelerindeki sınava giren aday sayısındaki farkı da ortaya koyarak “Bu nasıl olabilir? Açıklama şart” çağrısını yaptı.
"YAYINEVİ YAPSA KİTAPÇIĞINI ALMAYIZ"
Sosyal medyada şu paylaşımlar yapıldı:
- @mrspoemm: Herhangi bir yayınevinin denemesinde 5 tane yanlış soru olsa tırt bu der çözmeyi bırakırız, ciddiye almayız. ÖSYM’nin 1 yılda hazırladığı 120 sorudan 5’inin yanlış olması inanılır gibi değil. Gerçekten yazıklar olsun.
- @ismailnnazım: Yanlış sorularınızı doğru yapmanın bedelini ödedim ÖSYM.
- @melihatduygu: Soruları inşallah yanlış yapmışımdır da dedirttiler ya daha da bir şey demiyorum.
- @2024Ziraat: Yüz binlerce insanı mağdur eden, bir sınavı doğru düzgün hazırlamayan ÖSYM ne yapmayı düşünüyor? Virgül puanlarla hayatı değişen insanların bu emeği hakkı ne olacak?
- @merFarukSe: Sorular 4 ay sonra iptal ediliyor, puanlar kırılıyor, sınava 4 ay sonra 941 aday giriyor, tabii ki haksız olan yine biz emeklerimizin, yıllarımızın ve ömrümüzden giden zamanın hiçbir önemi yok, önemli olan dayısı olana torpil yapabilenler. Hakkımı helal etmiyorum!
NE OLMUŞTU?
14 Temmuz 2024’te yapılan 2024-KPSS Lisans Sınavı sonrası adaylar ve eğitimciler 4 sorunun hatalı odluğunu dile getirdi. Tüm itirazlara rağmen ÖSYM herhangi bir adım atmadı ve 23 Ağustos’ta sınav sonuçlarını açıkladı. Bunun üzerine hatalı sorular için yargıya başvuruldu. Ve mahkeme 4 hatalı sorunun iptaline karar verdi. Böylece 2024-KPSS Lisans Sınavı’ndaki Genel Kültür-Genel Yetenek Oturumu’nda yer alan Genel Yetenek Testi Temel Soru Kitapçığı'ndaki 3. ve 29. sorular ile Genel Kültür-Genel Yetenek Oturumu’nda yer alan Genel Kültür Testi Temel Soru Kitapçığı'ndaki 33. ve 36. sorular, yargı kararları gereği iptal edilerek 7 Kasım’da yeni sınav sonuçları paylaşıldı.
EĞİTİM SEN: ÖSYM’YE GÜVEN KALMAMIŞTIR
KPSS 2024 sınavında yargı kararları doğrultusunda 4 sorunun iptal edilmesinin mülakat mağdurlarına bir de KPSS mağdurlarını eklediğini dile getiren Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Evrim Gülez “Yıllardır KPSS sınavlarında soruların çalınması, sınavların iptal edilmesiyle mağdur edilen gençlerimiz şimdi de 4 sorunun iptal edilmesiyle yeni bir şok yaşadılar” dedi. Soruların iptal edilmesiyle puanları yeniden hesaplanan adaylardan puanları yükselenler sevinirken puanları düşenlerin üzüldüğünü dile getiren Gülez “Kimsenin gençlerimize ve ailelerine bu stresi yaşatmaya hakkı yok. 1 sorunun hatalı olması bile kabul edilemezken 4 sorunun birden iptal edilmesi liyakatsiz atanmaların bir sonucudur. Yıllardır söylüyoruz. ÖSYM’ye ve onun yaptığı sınavlara, açıkladığı sonuçlara güven kalmamıştır. Başta ÖSYM başkanı olmak üzere yetkililer derhal istifa etmelidir” diye konuştu.
ÖSYM PARA BASIYOR
Milyonlarca öğrencinin üniversite, gençlerin ise iş hayallerini merkezi sınavlarla ticarete çeviren ÖSYM adeta para basıyor. 20’nin üzerinde merkezi sınavın düzenleyicisi olan ÖSYM’den yolu geçmeyen yok gibi. ÖSYM de bu ayrıcalığı ranta dönüştürmüş durumda. ÖSYM, 2018’de sınavlardan 528 milyon TL kazanırken 2019’da 546 milyon TL, 2020’de 860.5 milyon TL, 2021’de 767.6 milyon TL, 2022’de 1 milyar 31 milyon 649 bin lira 2023’te 1 milyar 257 milyon liraya çıkardı. 2024’te ise artan sınav ücretleriyle ÖSYM’nin sınav gelirinin 2 milyar TL’yi aşması bekleniyor. ÖSYM tarafından 2024 için belirlenen KPSS ücreti 4 bin 499 TL olurken Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretlerine de yüzde 156 zam yapıldı.
ÖSYM SKANDALLARI: SIZDIRMA, KOPYA, ŞİFRE…
- 2009’da Polis Meslek Yüksek Okullarına giriş için yapılan sınav sorularının, bazı dershanelerde öğrencilere deneme testi olarak çözdürüldüğü iddiası, sınavın iptaline yol açtı.
- 2010’daki KPSS sınavı öncesinde sorular sızdırılmış, yüzlerce aday da tüm sorulara doğru yanıt vermişti. Sınav iptal edildi. ÖSYM başkanı istifa etti.
- 2011’deki KPSS’de ise şifre skandalı patlak verdi. ÖSYM başkanı “Şifre var ama kopya yok” dedi. Savcılık takipsizlik kararı verdi.
- 2011’deki yurt dışı yükseköğretim diplomaları denkliği için seviye tespit sınavı 2. aşama sınavındaki 100 sorudan 75’inin, bir önceki yıl yapılan sınavda çıkmış olduğu belirlendi. Sınav iptal edildi.
- 2012’de KPSS sınavı sırasında, sorular iki farklı kaynak tarafından internette paylaşıldı. Sınavla ilgili soruşturma açıldı. Ankara Başsavcılığının talebi üzerine yapılan istatiksel analizler sonucunda, 2002-2013 yılları arasında tüm ÖSYM sınav sorularının çalındığı ortaya konuldu.