09 Kasım 2024 11:12

CHP’li Gürer: Tarımda yaşanan sorunlara seyirci bir iktidar var

Tarım politikalarındaki eksikliklere dikkat çeken CHP’li Gürer, verilen desteğin çiftçinin beklediği gibi olmadığını, doğru planlama yapılmazsa 2025 yılında da sorunların artacağını kaydetti.

Fotoğraf: Ahmet Dağlı/DHA

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili ve Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, Türkiye'nin tarım politikalarındaki eksikliklere ve üreticilerin yaşadığı zorlukları iktidarın seyrettiğini söyledi.

Tarımda üretim planlamasının eksikliğine değinen Gürer, “"Cumhurbaşkanlığı programında yer aldığı biçimiyle, 7 milyar 333 milyon liralık arz açığı olan ürünlerde 2025 yılında ithalat yapılacak. Türkiye'nin Avrupa'da ya da dünyada gıdada ilk sırada yer aldığı ürünler fındık, kayısı, narenciye gibi ürünlerdir. Buğdayda açığımız devam ediyor, bitkisel ham yağ ve ayçiçek tohumu gibi ürünlerde de açığımız sürüyor”diye ekledi.

“ÜLKEDE HAYVAN VARLIĞI YETERLİYSE BU KADAR İTHALAT NEDEN?​”

Hayvancılık sektöründe de büyük sorunlar olduğunu belirten Gürer, "Hayvancılıkta hayvan varlığını üst üste toplayarak ‘hayvan varlığımız arttı’ demek yerine, 2 yılda 1 milyon 200 bin hayvan neden ithal edildi, bunun açıklanması lazım. Eğer Türkiye'de hayvan varlığı yeterli ise, bu ithalata ihtiyaç duyulması demek ya bir rant uğruna ya da farklı bir amaçla yapılıyor demektir. Çünkü yeterli hayvan varlığının olduğu yerde neden et ve hayvan ithalatı devam eder? Neden et piyasası istikrarlı değil? Bu soru boşlukta kalıyor” dedi.   

“ARACILIK EN ÖNEMLİ SORUNLARDAN BİRİ”

Aracılık sistemine ilişkin de konuşan Gürer, “En önemli sorunlardan biri de bu: Tarladaki ürünün üretim maliyetini düşürmek, tüketiciye ulaşım kanallarını daraltmak. Böylece fahiş fiyat ortadan kalkar. Domates tarlada bir buçuk liraydı, markette şimdi 100 liraya dayanmış durumda. Biber, patlıcan, bu yıl üreticisine para kazandırmayan ürünlerin raf fiyatları hızla yükseliyor” dedi.

Planlamanın sadece üretim aşamasında değil, tüketimde de doğru şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Gürer, “Tarlada ürünün çöp olması kabul edilebilir bir durum değil. Ama 2024 yılı, çiftçinin ürettiği neredeyse tüm ürünlerin tarlada çöp olmasına yol açtı” diye konuştu. 

ÜRETENİN YANINDA OLUNMAZSA 2025’TE SORUNLAR ARTACAK

Gürer son olarak şunları kaydetti:

“2025 yılı doğru planlanmalı. Üretilen ürüne alım fiyatı, çiftçinin ve üreticinin kârını sağlayacak boyutta taşınmalı. Girdi fiyatları mutlak suretle düşürülmeli. Yem ve gübre gibi sübvanse edilmesi gereken ve desteklenmesi gereken girdiler için yeterli destek verilmeli. 2025 yılı bütçesinde, milli gelirin %1'i 615 milyar, bu da Tarım Kanunu'nun 21. maddesine göre çiftçiye verilmesi gereken destek tutarıdır. Bugün Sayın Bakan da açıkladı; verilen destek 135 milyar lira. Bu 135 milyar lira, çiftçinin beklediği bir destek değil, Milli gelirin %1 Çiftçiye verilmeli idi. Çiftçilerin bankalara borçları artıyor, sorunları katlanıyor, tarlasına haciz geliyor. Bu süreçte üretenin yanında olunmazsa, 2025 yılında sıkıntılar daha da katlanacaktır.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İsrail'in Halep ve İdlib'e hava saldırısı düzenlediği iddia edildi

SONRAKİ HABER

Pakistan'da tren istasyonunda meydana gelen patlamada en az 26 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa