Bakanlık'tan İsrail'e petrol sevkiyatı açıklaması: BOTAŞ'ın tasarrufu yok
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ilişkin açıklamasında "Hattı işleten BOTAŞ'ın petrolün alım satımına yönelik herhangi bir tasarrufu yoktur" denildi.
Fotoğraf: Pixabay
Azerbaycan’ın SOCAR firması aracılığıyla İsrail’e petrol satmasını ve bu iş birliğinin Türkiye üzerinden devam etmesine yönelik tepkiler sürerken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, "Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı iddiaları asılsızdır" açıklaması yaptı. Ancak açıklamanın devamında "Hattı işleten BOTAŞ International AŞ'nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır" denildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Bakü-Tiflis-Ceyhan Ham Petrol Boru Hattı'ndan (BTC) gerçekleştirilen petrol satış sürecine ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "BTC, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında 18 Kasım 1999'da imzalanan milletlerarası anlaşma ve bunun ekini teşkil eden Ev Sahibi Hükümet Anlaşmaları'na istinaden işletilmektedir. Hattın Türkiye kesiminin işletimi BOTAŞ International AŞ tarafından BTC ortakları ile imzalanan İşletme Anlaşması çerçevesinde yürütülmektedir. Söz konusu anlaşmalar kapsamında hattı işleten BOTAŞ International AŞ'nin petrolün alım satımına yönelik herhangi bir dahli ya da tasarrufu bulunmamaktadır" denildi.
"Ceyhan'dan İsrail'e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye'nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır" ifadesine yer verilen açıklamada "Petrolü BTC üzerinden taşıtarak Haydar Aliyev Limanı’ndan dünya pazarlarına satışını yapan şirketler, Türkiye’nin İsrail’e yönelik ticarete son verme kararına saygı duymuş ve teslim noktası İsrail olan herhangi bir yükleme gerçekleşmemiştir." denildi.
BOTAŞ Erdoğan’ın başkanı olduğu Varlık Fonu bünyesinde bulunuyor. (HABER MERKEZİ)