11 Kasım 2024 15:04

Hekimler serbest çalışma haklarını engelleyen yönetmeliklerin iptal edilmesini istiyor

Ankara Tabip Odası’nın serbest çalışan hekimlerin mesleklerini yapmasını engelleyen yönetmeliğe karşı açılan davalarla ilgili yaptığı açıklamada “düzenlemenin iptal edileceğine inanıyoruz" denildi.

Fotoğraf: Kübra Kırımlı/Evrensel

Paylaş

Ankara Tabip Odası’nın serbest çalışan hekimlerin mesleklerini yapmasını engellleyen yönetmeliğe karşı açılan davalarla ilgili yaptığı açıklamada “Haklı taleplerimiz dikkate alınarak düzenlemenin iptal edileceğine inanıyoruz" denildi.

Birbiri ardına çıkarılan 4 ayrı yönetmelikle serbest çalışan hekimlerin mesleklerini yapması engelleniyor. Ankara'da 14, toplamda 1200 hekimin yönetmeliğin iptali için Danıştay'a açtığı davanın bu ay görülmesine ilişkin  Ankara Tabip Odası YK ve ATO Özel Hekimlik Komisyonu basın açıklaması düzenledi. Açıklamayı okuyan Dr. Özgür Canoler, " Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmayan Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenlemelerinin, Danıştay 10. Dairesi tarafından haklı taleplerimiz dikkate alınarak iptal edileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Güncel olarak Ankara'da serbest çalışan hekim sayısı 1693, Türkiye geneli ise 9 bin. 4 ayrı yönetmelikle hekimlerin serbest çalışma hakkı kısıtlanıyor. Ankara'da 14, toplamda 1200 hekim söz konusu kararın iptali için Danıştay'a başvurdu. Danıştay'a çeşitli tabip odaları ve TTB tarafından davalar açıldı. Ankara Tabip Odası'nca söz konusu konuya dair ATO'da basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya TTB Başkanı Dr. Alpay Azap ile TTB MK üyesi Dr. Nilüfer Ustael'in yanı sıra çok sayıda muayenehanesi olan hekim  katıldı.

Açıklamayı ATO Özel Hekimlik Komisyonu'ndan Dr. Özgür Canoler okudu. Canoler, "2002'den bugüne uygulanmakta olan sağlıkta dönüşüm programı kapsamında biz hekimler ve hastalarımız her gün yeni bir hak kaybına uğruyoruz. 6 Ekim 2022 ve 7 Ocak 2023 tarihli yönetmelik değişiklikleri ile muayenehane hekimlerinin özel hastaneler ile çalışma koşullarının kısıtlanması da bu hak kayıplarından biridir. Hekim olarak serbest çalışabilme ve bağımsız hekimlik yapabilme özgürlüğümüzü kısıtlayan bu yönetmelik değişikliklerine karşı açılan davalar için 14 Kasım 2024 günü Danıştay 10. Dairesi'nde hakim karşısına çıkılıyor. Anayasa ve ilgili yasalara uygun olmayan Sağlık Bakanlığı'nın bu düzenlemelerinin, Danıştay 10. Dairesi tarafından haklı taleplerimiz dikkate alınarak iptal edileceğine inanıyoruz" diye konuştu.

"YÖNETMELİKLER ANAYASAYA AYKIRI"

06.10.2022 tarihli Resmi Gazete'de  "Özel Hastaneler Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik" maddelerini değiştiren düzenlemelere dair konuşan Dr. Canoler, "Bu düzenlemeler ile muayenehanelerinde mesleğini serbest olarak icra eden hekimlerin, hastalarının teşhis ve tedavi işlemlerini özel sağlık kuruluşlarında (özel hastaneler ve tıp merkezlerinde) yapabilme hakları hukuka aykırı olarak kısıtlanmıştır. 6 Ekim Yönetmeliğine göre mesleğini muayenehanede icra eden hekimin özel sağlık kuruluşu ile yıllık sözleşme imzalaması, bu sözleşmeyi yapabilmesi için ilgili branşta boş uzman hekim kadrosu bulunması, özel sağlık kuruluşlarının boş kadrosu yoksa ruhsatta kayıtlı toplam uzman hekim kadro sayısının ancak yüzde 15'ine kadar hekimle sözleşme yapılmasına izin verilmesi, aynı branşta birden fazla hekimle sözleşme imzalanabilmesi için ilgili branşın kadro sayısının üçte birine kadar sözleşme yapılabilmesi, hekim tarafından muayenehane bilgi yönetim sistemine hasta verilerinin gönderilmesi gibi şartlar getirilmiştir" dedi.

 "YÖNETMELİK CERRAHİ BRANŞLARI ETKİLİYOR"

Yapılan eylemler ve verilen tepkiler sonucunda Sağlık Bakanlığı tarafından Özel Hastaneler Yönetmeliği ile Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik'te 7 Ocak 2023 tarihinde bir kez daha değişiklik yapıldığını hatırlayan Dr. Canoler, "7 Ocak Yönetmeliğinde 'yıllık sözleşme yapma zorunluluğu' korunmuştur. Ancak 6 Ekim'den farklı olarak bu kez bir hekimin bir özel hastane ile sözleşme imzalayabilmesi özel hastanenin 'ilgili branşta ruhsatı olması' koşuluna bağlanmıştır. Daha önce var olan 'boş kadro olması' koşulu kaldırılmıştır. 60 yaş üstü hekimler ile 7 Ocak 2023 tarihinden önce muayenehanesini açmış hekimler için 'tek bir özel sağlık kuruluşu' şartı kaldırılmış ancak ikinci bir hastane ile sözleşme imzalaması durumunda yukarıdaki koşulların aranması zorunluluğu korunmuştur. Yeni muayenehane açacak olan hekimler ise sadece tek bir özel hastaneye, hem de koşullu olarak,  bağımlı hale getirilmiştir. Böylece yeni muayenehane açılışlarına fiili engel konulmuş olmaktadır. Bir bölgedeki kota yani sözleşme yapabilecek muayenehane hekimi sayısı aşıldığında yeni bir muayenehane hekimi örneğin Kadın Doğum Hastalıkları uzmanı takip ettirdiği gebeliğin doğumunu yaptırabileceği hastane bulamayacaktır" dedi.

ATO 14 KASIM'DA DANIŞTAY'DA OLACAK

Yönetmeliklerin tabip odaları tarafından kitlesel eylemlerle protesto edildiğini; Türk Tabipleri Birliği tarafından da her iki yönetmeliğin yargıya taşındığını açıklayan Dr. Canoler, "Ankara Tabip Odası talepte bulunan hekimler adına da Danıştay 10. Dairesi'nde yürütmenin durdurulması ve iptali talepli dava açmıştır. Açılan davalarda çalışma kısıtlaması getiren maddelerin Anayasanın ve kanunların ilgili düzenlemelerine aykırı oldukları belirtilmiş; bu değişikliklerin yürütmesinin durdurulması ve iptali talep edilmiştir. Danıştay 10. Dairesi tarafından yürütmenin durdurulması talebimiz reddedilmiştir. Bu karara yönelik itirazımız da Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından oy çokluğu ile reddedilmiştir. Gelinen aşamada söz konusu davaların duruşması 14 Kasım 2024 günü Danıştay 10. Dairesi'nde yapılacaktır" diye konuştu.

"HEKİMLER ETİK OLMAYAN KOŞULLARA SÜRÜKLENMEK İSTENİYOR"

Davalar açıldıktan sonra Sağlık Bakanlığı tarafından söz konusu yönetmeliklerin 7 Nisan 2023 ve 13 Mayıs 2023 tarihlerinde yeniden değiştirildiğini anlatan Dr. Canoler, "60 yaş üstü ve mevcut muayenehanesi olan hekimlere sözleşme yaparken kadro şartından muaf olunacak özel sağlık kuruluşu sayısı ikiye çıkartılmıştır. Yanı sıra, farklı bir ildeki özel sağlık kuruluşu ile sözleşme yapabilmek için muayenehanenin bulunduğu ilde sözleşme yapılabilecek özel sağlık kuruluşu bulunmaması şartı da getirilmiştir. Ancak önceki düzenlemenin özü değişmemiş, 6 Ekim ve 7 Ocak değişiklikleri ile gelen kısıtlamalar korunmuştur. Tüm bu süreç sonunda muayenehane hekimlerine kota getirilmiştir. Çok az sayıda hekim özel sağlık kuruluşları ile sözleşme yapma şansına sahip olabilmektedir. Bu durum serbest çalışan hekimleri ya muayenehanesini kapatmaya ya da etik olmayan piyasa ve ticaret koşullarına mecbur bırakmaktadır" diye ifade etti.

"YÖNETMELİKLERLE SAĞLIK, SAĞLIK SERMAYESİNİN ELİNE TERKEDİLDİ"

 Bugün itibariyle Danıştay'da başlayan duruşmaların ardından davaların esasına yönelik karar verilecek, iptal kararı verilmemesi halinde temyiz yoluna başvurulacağını açıklayan Dr. Canoler, "Bu düzenlemeler sağlık sermayesinin biz hekimleri kendi sağlık kuruluşlarında istedikleri koşulları dayatarak çalıştırmaları ve hastalara da yüksek bedeller ödeterek sağlık hizmeti vermeleri amacına hizmet etmiştir. Bu düzenlemeler Sağlık Bakanlığı'nın iddia ettiği gibi yapılan işlemlerin kayıt altına alınmasını sağlamamış, aksine kayıt dışılığı arttırmıştır. Kayıt dışı uygulamaların yeni doğan ölümleri ile sonuçlandığı çok yakın dönemde yaşadığımız acı tecrübeye yenilerinin eklenmesini istemiyoruz. Ankara Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu olarak sorunun bugün sadece muayenehane hekimliği yaparak mesleklerini sürdüren hekimlerin sorunu olmadığını biliyoruz. Hekimler olarak serbest çalışabilme ve bağımsız hekimlik yapabilmek için var olan haklarımızı sonuna kadar savunacağız. Herhangi bir nedenle hekimlik mesleğini serbest olarak yapma ihtiyacı hissettiğimizde bu hakkı, hiçbir zorlayıcı etken, engel olmadan kullanabilmek istiyoruz. Türk Tabipleri Birliği, Tabip Odaları ve Uzmanlık Dernekleri ile birlikte hekimlerin serbest çalışmasının önüne engeller çıkartan ve sağlık sermayesinin insafına terk eden bu kısıtlamalara karşı mücadelemizi hep birlikte sürdüreceğiz" dedi.

"BU YÖNETMELİK ADİL DEĞİL"

Açıklama ardından konuşan TTB MK Başkanı Dr. Alpay Azap, "Bu Sağlıkta Dönüşümün hekim değerini değersizleştirmesine dönük uygulamaların bir devamıdır. Burada hekimlerin bağımsız çalışması engelleniyor. Amaç özellikle cerrahi branşta çalışan hekimleri özel hastanelere mecbur bırakmak. Yönetmelik iptal edilmezse hastaları ameliyat edecek muayenehane bulamayacaklar" dedi.

Serbest çalışan hekim Volkan Tayfur, "Binlerce yıldır hekimler istedikleri yerlerde, özgürce çalışıyorlar. Bizim isteğimiz yanlış yönetmeliklerle elimizden dolaylı alınan bu özgürlüğün geri verilmesi. Yönetmelikler özel muayene açamazsın demiyor, ancak her yoldan hekimin serbestçe çalışması engelleniyor. Anayasal hakkımız gasp ediliyor. Bunun bir an önce durdurulmasını talep ediyoruz." dedi.

Serbest çalışan hekim Sevtap Hamdemir, "Kadın doğum hekimiyim. 32 yıldır bu işi yapıyorum. Bu yönetmelik bizi tek bir özel hastaneye mahkum bırakıyor. Bir süredir uyku uyuyamıyorum. 300 kadar yenidoğan bebek bekliyorum. Erken doğum olsa o çocuklara ne olacak diye düşünüyorum. Bu çocukların sorumluluğunu alan yok! Bu yönetmelik adil değil." diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Odun ve kömür satan esnaf Karaoğlu: Kömür fiyatı torbasız 180 liradan 220 liraya yükseldi

SONRAKİ HABER

Fransa-İsrail futbol maçına Filistin bayrağı getirilmesi yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa