11 Kasım 2024 15:10

Kayyım protestolarındaki polis şiddetine araştırma önergesi

DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, kayyım protestoları sırasında kolluk kuvvetleri tarafından uygulanan şiddeti Meclis gündemine taşıdı.

Fotoğraf: MA

Paylaş

31 Ekim’de İstanbul Esenyurt'a ve 4 Kasım’da Mardin, Batman, Urfa'nın Halfeti belediyelerine kayyım atanmasının ardından yapılan protestolarda polisin uyguladığı şiddet Meclis gündemine taşındı. DEM Parti Grup Başkanvekili DEM Parti Grup Başkanvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli imzası ile hazırlanan teklifle, kayyıma karşı yapılan protesto gösterilerinde kolluk kuvvetlerinin neden olduğu hak ihlallerinin araştırılması, yasal incelemelerin yapılması ve gerekli önlemlerin alınması için TBMM Başkanlığı'na araştırma önergesi verdi.
Kayyım atanmasıyla birlikte halk iradesinin hiçe sayıldığı, demokrasiye karşı darbe anlayışının hakim olduğu bir kez daha açığa çıktığının belirtildiği araştırma önergesinde, “Seçme ve seçilme hakkını yok saymayı alışkanlık haline getiren mevcut siyasi akıl, halkın irade beyanında bulunarak seçtiği kişileri farazi gerekçelerle görevlerinden almış, yerlerine memur atayarak demokratik teammülleri rafa kaldırılmıştır. Ortak yönetim anlayışıyla belirlenen adayların, bugün muktedir aklın siyasi kumpaslarıyla görevlerinden alıkonulması kabul edilebilir değildir. İrade gaspı karşısında seçilen eş başkanlarına sahip çıkan halk, 4 Ekim’den bu yana belediyelerine sahip çıkmakta, demokratik protesto hakkını kullanarak belediyeleri kuşatan memuriyet kademelerine çağrıda bulunmaktadır. Belediyelerin asıl sahiplerine bırakılmasını talep etmektedir” denildi.

“SORUMLULARIN BELİRLENMESİ ELZEMDİR”

Seçilen belediye eş başkanlarının görevden alınarak yerlerine kayyım atanması, demokratik süreçlerin ve halk iradesinin ihlali olduğuna dikkat çekilen önergenin devamında şu ifadeleree yer verildi: “Halk, seçtikleri belediye eş başkanlarını savunarak, kayyım atamalarına karşı protesto eylemleri gerçekleştirmiş ve belediyelere sahip çıkma çağrısında bulunmuştur. Ancak, bu barışçıl protestolar, kolluk şiddetiyle bastırılmak istenmiştir. Kolluk kuvvetlerinin orantısız şiddetiyle karşı karşıya kalmış, yüzlerce kişi gözaltına alınmış ve işkenceye tabi tutulmuştur. Özellikle Batman’da sivil polislerin hukuksuz şekilde gözaltı işlemleri gerçekleştirdiği, basın mensuplarının hedef alındığı, halka şiddet uygulandığı bilinmektedir. Halkın yerel yönetim iradesine sahip çıkarak gerçekleştirdiği gösteri ve protestolar karşısında ağır insan hakları ihlalleri içeren uygulamaların açığa çıkması, demokratik hak ve taleplerin karşısına şiddeti ve işkenceyi yerleştirmek anlamına gelmektedir. Bu nedenle, kayyım atamaları sonrasında yaşanan hak ihlallerinin boyutlarının tespit edilmesi, sorumluların belirlenmesi ve mağdurlara adil bir çözüm sunulması amacıyla Meclis Araştırması açılması gerekmektedir.” (HABER MERKEZİ)

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Fransa-İsrail futbol maçına Filistin bayrağı getirilmesi yasaklandı

SONRAKİ HABER

Sezai Temelli: Siyasi mühendislikle ömürlerini uzatmaya çalışıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa