Karşıyaka Personel AŞ. işçilerine son teklif yüzde 41: Beklentimizin çok altında
Genel-İş 8 No’lu Şubenin örgütlü olduğu Karşıyaka Belediyesi Personel AŞ. işçilerine belediyenin son teklifi yüzde 41 oranında oldu. İşçiler, teklifin beklentilerinin çok altında olduğunu söyledi.
Fotoğraf: Evrensel
Emine UYAR
İzmir
Genel-İş 8 No’lu Şube’nin örgütlü olduğu Karşıyaka Belediyesi Personel Aş. işçilerini ilgilendiren TİS görüşmeleri ile ilgili olarak bugün gerçekleşen yedinci oturumda Karşıyaka Belediyesi tarafından iletilen teklif, beklenen enflasyon oranında tüm yevmiyelere yüzde 41 oranında zam şeklinde oldu.
Bu durumda 1.vasıf işçi için yevmiye bin 115 dolayında olurken az sayıdaki 11. Vasıftaki işçinin ise bin 498 lira oldu.
Sosyal yardımlarda ise yemek 83 liradan 170 liraya, gıda 2 bin 100 TL’den 3 bin 650 TL’ye, yakacak 150 TL’den 250 TL’ye, aile yardımı 783 liradan bin 600 TL’ye çıkarken yol günlük 3 bilet olarak belirlendi.
Bunların hepsi dahil edildiğinde yüzde 15 vergi dilimine göre; 1.vasıf ücretler 43 bin 329 lira, yüzde 20 vergi dilimine göre 1. Vasıftaki işçi 42 bin 115, yüzde 27 vergi dilimine göre ise 39 bin 58 lira alacak.
01.01.2025’de zam oranı 6 aylık beklenen TÜFE enflasyon oranı üzerinden, yine 01.07.2025 ve 01.01.2026’da TÜFE (6 aylık enflasyon) üzerinden zam yapılacak.
Enflasyon ve refah paylarının kesinleşince paylaşılacağı bildirildi.
Sendika şube yönetimi söz konusu teklif ile ilgili olarak işyerlerini dolaşarak işçilerle görüşüyor.
“BU TEKLİF KABUL EDİLEMEZ”
Görüştüğümüz bir işçi yüzde 41 oranında bir teklifi işyerindeki arkadaşları ile birlikte kabul etmediklerini dile getirdi. Taleplerinin 60 bin ve üzeri olduğunu dile getiren işçi, sendikaya tüm işçileri toplayıp tüm bilgilerin orada aktarılması ile ilgili önerilerine yönelik sendika yönetiminin “Bin kişiden 100 kişi geliyor” diyerek bunu kabul etmediğini belirtti.
Çevre Koruma biriminden bir işçi sabah temsilcilerin geldiğini belirterek; “Söylentiler vardı imzaladılar diye. Onu sorduk, Baştemsilci imzalanması yönünde kendilerine baskı yapıldığını söyledi. İmzalattırmaya çalıştılar atmadık dedi. Siz de öyle bir vebalin altına girecekseniz atın dedik. Teklifleri sundular. Ülkede durumun ne olacağını kestiremediğimiz ve teklif enflasyonun altında kaldığı için kabul etmediğimizi ilettik. Taban ücretin yükseltilmesini istedik. Şube Yönetimi bir görüşme daha yapacağız dedi. Herkes borç harç içinde. Daha önce bazı iş durdurma eylemlerinde bazı arkadaşların yevmiyesi kesildi. Bundan dolayı da sendikaya güvenemiyor işçiler. Şimdi bölge bölge dolaşıyorlar. Daha önce Kültür Merkezinde bir araya getirip açıklamışlardı teklifi. Bu şekilde kimsenin birbirinden haberi yok. Sıkıntı yaşayan işçi yalnız kalıyor böyle olunca” dedi.
İşçi taleplerinin insanca yaşamak, emeklerinin karşılığını almak olduğunu belirterek, “Markete pazara gidiyorsun 1500 lira. Gıda fişi bizim 2 haftalık giderimize anca yetiyor” dedi.
Karşıyaka Belediyesindeki bir sorunun da sahada çalışanın az, masa başında çalışanın çok olması olduğunu ifade eden işçi, “10 işçi başına 2-3 çavuş düşüyor. Siyaseten alım çok. Kimse kimseye iş yaptıramıyor. Sahadaki az sayıda işçi ile işler götürülmeye çalışılıyor” diye ekledi.
Kafe çalışanı bir işçi de, “Şu anki şartlarda yeterli değil. Ama İzmir çukurunda Bornova’dan da belli oldu bu şekilde olacak gibi duruyor. Beklentinin altında tabiki bu rakamlar. Şartlar, yaşam standartları baz alındığında pek bir para değil” dedi.