Kanal İstanbul için yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesine destek çağrısı
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu, Kanal ve Yenişehir projesine karşı açılan ÇED iptal davası ile ilgili 14-15 Kasım tarihlerinde yapılacak keşif ve bilirkişi incelemesini takip etme çağrısı yaptı.
Fotoğraf: sendika.org
Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu tarafından İstanbul'un ölüm fermanı anlamına gelen Kanal ve Yenişehir projesine karşı açılan ÇED iptal davasında mahkeme 5 yıl üzerine yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi yaptırma kararı verdi. Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu destek çağırısı yaparak şunları söyledi; “İstanbul'u ranta, kanala teslim etmeyeceğiz, 14-15 Kasım tarihlerinde iki gün olarak yapılması planlanan keşif için Ya Kanal Ya İstanbul diyenlerin orada olacağını bir kez daha belirtmek isteriz.”
“MAHKEMELERİN İPTALLERİNE RAĞMEN BETONLAŞMA FAALİYETİ SÜRÜYOR”
Açıklamada 2011 Yılında Erdoğan'ın "çılgın proje"si olarak gündeme giren Kanal İstanbul'a karşı çok geniş kesimlerinin, İstanbul halkının mücadelesinin projenin yapılmasını bu süre boyunca durdurduğu vurgulanarak; “Ne var ki kanal yapılacağı söylenen bölgede imar rantı yaratmak için iktidarın yangından mal kaçırır gibi her gün yeni arazi satışları yaptığını, yeni ihaleler açtığını biliyoruz. Bütün bu betonlaşma faaliyetleri Yenişehir Rezerv Yapı Alanı imar planları mahkeme tarafından iptal edildiği halde devam ediyor” denildi.
“5 YIL SONRA YENİDEN KEŞİF VE BİLİRKİŞİ İNCELEMESİ KARARIYLA KARŞI KARŞIYAYIZ”
Kanala karşı mücadelenin bir ayağının da Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu'na karşı açılan davalar olduğuna işaret edilen açıklamada şöyle denildi; “Özetle; 2020 yılının başında verilen ÇED olumlu kararına karşı Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu olarak 14 kurum ve 190 kişiyle birlikte ÇED olumlu kararının iptali ve yürütmenin durdurulması talebiyle bir yurttaş davası açmıştık.
Bizim davamızla birlikte birçok kurumun açtığı dava aynı idare mahkemesinde toplanarak davayı açmamızın üzerinden iki yıl geçtikten sonra bilirkişi incelemesi yapılmıştı. Bu süreçte bilirkişilerin geçmişleri ve bazı akademisyenlerin siyasi baskı nedeniyle bu görevi almak istemediği epey gündem olmuştu. Bütün itirazlara rağmen yapılan keşif sonucunda açığa çıkan bilirkişi raporunda, Kanal İstanbul'un çevresel, tarihi, kültürel, kentsel ve ekonomik açıdan sakıncaları ortaya konulmuştu. Bu bilirkişi raporunun ardında davamız uzunca bir süre mahkemeler arasında git-gele tabi tutulmuş, son olarak Danıştay 4.Dairesi mevcut bilirkişi raporuna rağmen geçtiğimiz yıl yürütmeyi durdurma konusunda karar vermeksizin daha önce alınan yüklü yargılama giderine ek olarak yürütülen davalardan tekrar, ayrı ayrı keşif-bilirkişi parası talep etmişti. Şimdi dava açılışının üzerinden neredeyse 5 yıl geçmişken yeniden keşif ve bilirkişi incelemesi kararıyla karşı karşıyayız.”
"DOĞAL YAŞAM ALANINI KORUYACAĞIZ"
“Mahkeme kararlarının arkasından dolanarak yapılmaya çalışılan kentimizi tümüyle yok etme projesine karşı Küçükçekmece Lagünü - Arnavutköy/Yeniköy sahili arasında kalan geniş doğal yaşam alanını koruyacağımızı, kanal ve Yenişehir projesini bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yaptırmayacağımızı İstanbullular olarak tekrar ediyoruz” denilen açıklamada 14 Kasım'da Mahmutbey'deki İstanbul İdare Mahkemesi'dne yapılacak basın açıklamasına ve de bilirkişi incelemesini takip etme çağrısı yapıldı. (HABER MERKEZİ)