Karanlıkta eğitim, abur cuburla beslenme
Eskişehir Tepebaşı’daki Ülkü İlkokulu velileri kantindeki yüksek fiyatları, karşılanması zor eğitim masraflarını ve karanlıkta uyanan çocuklarının yaşadıklarını Evrensel'e anlattı.
Fotoğraf: Evrensel
Berivan ÖZKARA
Eskişehir
Okullar 2024-2025 eğitim öğretim yılında bir haftalık ara tatile girerken Meclise Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesi gelecek. Eğitime ayrılan yetersiz bütçe ve tepeden inme kararlar nedeniyle okullar adeta sorunlar yumağı. Eskişehir Tepebaşı’daki Ülkü İlkokulu velileriyle yaptığımız görüşmelerde temel gündem karanlıkta çalan ders zili ve çocukların beslenme çantası. Temizlik ve güvenlik personeli olan sayılı ve şanslı okullardan olan Ülkü İlkokulunda ders başlangıç saati ise 07.45. Bu yüzden veliler çocuklarını 07.30 gibi okula bırakmaya başlıyor. Veliler, kış saati uygulamasına geçilmediği için çocuklarının karanlıkta uyanmakta zorlandığını ve okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmediği için günü abur cuburla geçirmeye mecbur bırakılmalarına tepkili.
"KARANLIKTA UYANAMIYORLAR"
Velilerden Ayşe’nin üçüz çocukları var. Üçü de aynı sınıfta olan çocukların karanlıkta uyanmakta zorluk yaşadığını dile getiren Ayşe “Kış saati uygulamasına geçilmediği için sabahları zor oluyor. Çocukların uykuları tam açılmıyor” dedi. Çocuğunun sabahçı olduğunu ve sabahları erken saatte çok soğuk olduğunu dile getiren Kübra Durak “Bazen sisten dolayı daha da karanlık oluyor. Çocuğum ‘Erken mi çıktık anne?’ diye soruyor. Sanırım gitgide daha karanlığa kalacağız” diye konuştu. Mukaddes Uygun, zamanında okulda olmak için çok zorlandıklarını anlatarak “Sabahın köründe çocuğu uyandırmakta çok zorlanıyoruz. Ben bile zor uyanıyorum. Eski sisteme gelinse iyi olur ama gelinecek gibi de değil” dedi.
"NEDEN KARANLIKTA OKULA GİDİYORUZ?"
Velilerden Ceyda, çocukların “Neden karanlıkta okula gidiyoruz?” diye isyan ettiklerini dile getirerek “Zor uyanıyorlar. Kış saati uygulamasının geri gelmesi iyi olur” dedi. Velilerden Zeynep, bu karanlığın ileride daha da koyu olacağına vurgu yaparak “Çocukları uyandırdığımda ‘Anne gece mi?’ diye soruyorlar. Biraz zor uyanıyorlar. Okul yarım saat daha geç başlasa aslında daha iyi olabilir” dedi. Mehmet Boz da iki kızını sabahları çok soğuk olduğu içinde giydirip hazırlamanın zorluklarına dikkat çekiyor.
"SAĞLIKLI BESLENEMİYORLAR"
Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi konunda Mukaddes Uygun çok net: “Çocuklar çok sağlıklı beslenemiyor. Genelde abur cubur yiyorlar. Kek, meyve suyu gibi şeylerle doluyor mideleri. Çarşı pazarın durumu belli. O yüzden zorlanıyoruz, çocuklar sağlıklı, dengeli beslenmiyorlar. Günde bir öğün yemek verilse çok iyi olur. Çocuklar abur cuburla nereye kadar beslenecekler?” Ayşe, ne yazık ki çocuklarının sağlıklı ve düzenli beslendiklerini söylemeyeceğini belirtiyor. Genelde ekmek arasına çikolata, yağ veya peynir sürüp yanına meyve suyu koyarak çocuklarını okula gönderdiğini anlatan Ayşe “Okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilseydi çok iyi olurdu. Hem çocuklarımız sağlıklı beslenir hem de biz anneler beslenmesine ne koyalım diye zorlanmamış olurduk” diye konuştu.
"KANTİNE DUBAİ ÇİKOLATASI GETİRİLMİŞ!"
Velilerden Kübra Durak, çocuğun beslenme çantasına sağlıklı şeyler koymaya çalıştığını söyleyerek “Maddi durumu iyi olmayan aileler için bir öğünü kurtarmak bile çok önemli” dedi. Emekli olan Hülya evi kira olmadığı için kendini şanslı hissediyor. Çocuğun beslenmesine yetmeye çalışsa da hayat pahalılığına dikkat çekip ekliyor: “Kırtasiye malzemeleri pahalılığı ve ekstra kurs ücretleri sıkıntı benim için. Yetemeyebiliyorum çocuklarıma. Her şey daha da kötüye gidiyor.” Çocukların beslenme çantalarının karbonhidrat ağırlıklı olduğunu, sağlıklı beslenemediklerini dile getiren Yasemin Kutlu “Kantinde de sağlıklı besinler yok. En son Dubai çikolatası kantine gelmişti, biz de şaşırdık. Almak istiyor çocuk. Mesela bugün kantin günü. 50 TL verdim ama yetmez. Tost zaten 45-50 TL. Keşke çocuklara günde bir öğün sağlıklı yemek verilse de biz de her gün çocuklarımıza kek, poğaça, tost gibi şeyler yapmak zorunda kalmasak” diye konuştu.