Manastır Adası’nı yapılaşmaya açacak statü değişikliği mahkemeden döndü
Balıkesir’de Manastır Adası Mevkiinin doğal sit alanı statüsünün "Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı" olarak tescil edilmesine Çevre Bakanlığı kararı mahkemeden döndü.
Fotoğraf:Ayvalık Tabiat Platformu
Özer AKDEMİR
Balıkesir’in Ayvalık ilçesi sınırları içinde kalan Manastır Adası Mevkiinin doğal sit alanı statüsünün "Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı" olarak tescil edilmesine ilişkin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği bakanlığı kararı mahkemeden döndü. Balıkesir 1. İdare mahkemesi bölgedeki statü değişikliğinin alanın niteliğine aykırı olacağı ve ekolojik özelliklerini bozacağı gerekçesiyle hukuka aykırı olduğuna karar verdi.
BİLİRKİŞİLER STATÜ DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI GÖRÜŞ BİLDİRMİŞTİ
Ayvalık Tabiat Derneğinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına karşı açtığı davada bakanlığın statü değişikliği kararının hukuka aykırı olduğu, doğal sit derecelerinin yeniden düzenlenmesine esas dört mevsim ekolojik bilimsel araştırma raporunun, görüşü sorulan Ayvalık Belediyesine ve diğer kurum ve kuruluşlara gönderilmediğinin yanı sıra 1. derece doğal sit alanlarında kesin yapı yapma yasağı varken, bölgenin statüsünün nitelikli koruma alanına çevrilmesi suretiyle kısmi yapılaşmaya açılacağı ve bölgenin doğal yapısının tahrip edileceği gibi gerekçeler ileri sürülüyordu. Yargılama sürecinde yapılan bilirkişi keşfi sonrası hazırlanan raporda da bilirkişiler “Manastır Adası’na ilişkin hazırlanan raporda adada 3 kritik türün var olduğu, farklı fauna elemanlarına barınma, beslenme ve yuvalama olanağının sağlandığı, adanın özellikle deniz kuşları bakımından yaşam alanı niteliğinde olduğu, doğallığını koruması için adanın “Kesin korunması gereken alan” olarak değerlendirilmesi gerektiğini ifade ettiler.
“KAMUNUN YÜKSEK YARARI”
Bilirkişi raporunu kararına dayanak olarak alan mahkeme heyeti alanın, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı'nın kıymetli bir bileşeni olduğu, burada ortaya çıkacak ekolojik zararların tabiat parkının diğer alanlarına yansıyarak ve tür kaybı başta olmak üzere geri dönülemez zararlara yol açabileceğine dikkat çekti. Mahkeme heyeti oy birliği ile aldığı kararında “alanın mevcut özellikleriyle, araştırma ve eğitim faaliyetleri dışında insan kullanımına kapalı olacak şekilde Kesin Korunacak Hassas Alan olarak tespit ve tescilinin kamunun yüksek yararına olacağı, ekosistemin insan müdahalesi olmadıkça kendi döngüsünü sürdürebilmesi, çeşitli kuş türlerinin barınma ve beslenme gibi hayati ihtiyaçlarını karşılayabilecek uygun yaşam şartlarını sunması ve yüksek görsel peyzaj değerine sahip olması nedeniyle, alanın "Kesin Korunacak Hassas Alan" statüsünü de içermesi gerektiği, bu nedenle, dava konusu alanın mevcut durumu ve koruma gereksinimleri dikkate alındığında, yalnızca Nitelikli Doğal Koruma Alanı statüsünün yeterli olmadığı ve daha sıkı koruma tedbirlerinin gerekli” olduğu dile getirildi. Kararda Manastır Adası Mevkii doğal sit alanı statüsünün "Doğal Sit-Nitelikli Koruma Alanı" olarak tescil edilmesine ilişkin idare işleminde hukuka uyarlık bulunmadığı belirtildi.