Güvenli yaşamlar örmek için, etkin CİTÖK’ler kurmaya
Ancak bir araya gelip taleplerimizi haykırırsak ve bulunduğumuz her alanda mücadelemizi sürdürürsek bütün öğrencilerin hayalini kurduğu güvenli kampüsleri yaratabiliriz.
Fotoğraf: Evrensel
Selen SARUL
Meryem EKİNCİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Kadın Çalışmaları Topluluğu üyeleri
Şiddet ve taciz faillerinin gereken cezayı almadığı, bu tür olayların gittikçe arttığı ve gereken önlemlerin alınmadığı bu günlerde kadınlar ve LGBTİ’ler sokaklardan kampüslere kadar hayatlarının her alanında daha da güvensiz hissediyorlar. Biz de Kadın Çalışmaları Topluluğu üyesi kadınlar olarak kampüslerimizde güvenli alanlar oluşturabilmek için bulunduğumuz en küçük alandan başlayarak hayatlarımızın tüm alanına bunu aktarmayı hedefleyerek, önce sınıflarımızdan ve fakültelerimizden sonra da kampüsümüzden başlayarak bu alanı yaratmak için çeşitli çalışmalar yapıyoruz.
CİTÖK NEDEN TALEBİMİZ?
Özellikle öğrencilerin vaktinin büyük bir çoğunluğunu geçirdiği kampüslerde bu alanları yaratmak için topluluklar ve kulüplerin yanı sıra CİTÖK ön plana çıkıyor. Açılımı cinsel tacizi önleme komisyonu olan CİTÖK, üniversitelerde cinsel taciz ve cinsiyet temelli ayrımcılığı önlemek amacıyla kurulan bir birim. Sadece olay gerçekleştikten sonra psikolojik ve hukuki desteği sağlamakla değil, aynı zamanda olay gerçekleşmeden önce de öğrencileri cinsel taciz hakkında cinsel taciz ve cinsel saldırıya ilişkin farkındalık ve duyarlılığın arttırılması için faaliyetlerde bulunmakla görevli. Öğrencilerin tacize karşı bireysel ve çeşitli gruplarla verdiği mücadelenin yanı sıra, üniversitelerde başvurabilecekleri ve gereken profesyonel desteği alabilecekleri yetkili bir birim olması oldukça önemli. Her bir öğrencinin kendini güvende hissetmesi, cinsel taciz ve cinsel saldırı gibi vakalarda hukuksal ve psikolojik desteğe erişebiliyor olmasını önemsiyoruz. CİTÖK’ ün etkin olarak işleyen bir birim olması halinde bu tür olayların önüne geçilebileceğine, farkındalık yaratılacağına ve güvenli kampüsleri kazanacağımıza inanıyoruz.
ENGELLERİ NASIL AŞACAĞIZ?
Cinsel Tacizi Önleme Komisyonu’nun ne kadar önemli olduğunun farkında olsak da bunu hayata geçirme noktasında çeşitli sorunlarla karşılaşıyoruz. Birçok öğrenci CİTÖK’ün anlamını bilmiyor. Okul yönetiminin bu birimi etkin bir biçimde çalıştırmaması ve tanınması için gereken desteği sunmaması hatta tersi biçimde çeşitli üniversitelerde olan CİTÖK’leri etkisizleştirmek, kurulmasını önünde koyabileceği bütün engelleri karşımıza çıkarması, bizim yaptığımız çalışmaların eksik kalmasına sebep oluyor. Bu yüzden her gelen yönetimle yeniden görüşmeye, arkadaşlarımızla kampüsü nasıl daha güvenli hale getirebiliriz veya nasıl çözüm yolları üretebiliriz bunları tartışmaya devam ediyoruz. Çünkü biz biliyoruz ki ancak bir araya gelip taleplerimizi güçlü bir şekilde haykırırsak, birbirimize destek olursak ve bulunduğumuz her alanda bu mücadelemizi sürdürürsek, bütün öğrencilerin hayalini kurduğu güvenli kampüsleri yaratabiliriz.