TEİS: SGK eliyle diyabet hastaları mağdur ediliyor
14 Kasım Dünya Diyabet günü dolayısıyla yazılı açıklama yapan Tüm Eczacı İşverenler Sendikası, “Hastalarımız ilaçlarıyla beraber bu cihazı alamaz konuma gelmiştir" dedi.
Fotoğraf: ANKA
Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS), 14 Kasım Dünya Diyabet gününe dair açıklama yaptı. Kronik bir hastalık olan ve hayat boyu tedavi gereken diyabetin dünyada giderek artan bir hastalık olduğunu ifade eden TEİS YK Başkanı Ecz. Nurten Saydan, Avrupa ülkeleri içinde diyabette en hızlı artışın Türkiye'de olduğunu söyledi. Şeker hastalarının takibinde evde hastanın kendi yaptığı ölçümlerin önemli söyleyen Saydan, "Piyasada şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300 ile 700 lira arasında değişiyor, hatta 900 liraya kadar çıkıyor. Ne yazık ki SGK bu cihazlarda kullanılan ölçüm çubuğunu ödemesine rağmen cihazları 2016 yılından beri ödemiyor. Bu durumda diyabet hastaları ne yapacak? Şeker ölçüm cihazı olmadan, SGK'nın ödediği şeker ölçüm çubuklarını neyle kullanacaklar?" diye konuştu.
Dünyada her 11 erişkinden 1'i diyabetli. Ülkemizde 1997 yılında diyabet sıklığı %7,2 iken 2010 yılında yaklaşık iki kat artarak %13,7'ye ulaştı. Ve bu artış giderek hızlanıyor. 14 Kasım Dünya Diyabet gününe dair açıklama yapn TEİS YK Başkanı Ecz. Nurten Saydan, "İnsülin, pankreasın beta hücrelerinden salgılanan bir hormondur ve kandaki şekerin hücre içine girmesini sağlar. Diyabet, insülin eksikliği, insülin direncine bağlı etki yetersizliği ya da her iki durumun bir arada bulunması sonucu gelişen kan şekeri yüksekliği ile seyreden bir hastalıktır" dedi.
4 FARKLI DİYABET TİPİ VAR
Diyabetin dört farklı tipi olduğunu açıklayan Saydan, "Tip 1 diyabet genellikle 30 yaşın altında görülür. Vücutta hiç insülin üretilmez. Tip 2 diyabet en sık görülen diyabet tipidir. Genellikle 40 yaşından sonra görülür. Tip 2 diyabette insülin direnci nedeniyle var olan insülin yeterli etki gösteremez. Gestasyonel diyabet daha önceden diyabeti bulunmayan bir gebede, gebelik sırasında ortaya çıkan ve doğumla birlikte kaybolan diyabettir. Diğer nedenlere bağlı diyabette ise eşlik eden hastalıklar ve ilaç kullanımı gibi durumlara ikincil olarak şeker yüksekliği görülmektedir" dedi. Diyabetin en sık görülen belirtileri hakkında da bilge veren Saydan, "ağız kuruluğu, çok su içme, çok ve sık idrar yapma, halsizlik, yorgunluk, sık acıkma, çok yemek yemeye rağmen kilo kaybı, el ve ayaklarda uyuşma-karıncalanma, deri ve idrar yolu enfeksiyonları, tekrarlayan mantar enfeksiyonları, yaraların geç iyileşmesi ve bulanık görme" olduğunu ifade etti.
DÜNYADA 425 TÜRKİYE'DE İSE 7 MİLYONUN ÜZERİNDE DİYABETLİ VAR
Dünyada ve Türkiye'deki diyabet görülme oranının arttığını ifade eden Saydan, "Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) verilerine göre tüm dünyada 425 milyon kişi diyabetli iken bu sayının 2040 yılında %55 artarak 642 milyona ulaşacağı tahmin edilmektedir. Hem Tip 1 diyabet hem de Tip 2 diyabetin prevalansı artmaktadır. Bunun yanı sıra 318 milyon kişi insülin toleransı bozukluğuna sahiptir. Bu durum bu kişileri gelecekteki olası diyabetli bireyler olma riski altına almaktadır. Yine Federasyonun raporuna göre her 11 yetişkinden biri diyabetli olup her iki yetişkinden biri diyabet olduğunu bilmemektedir" dedi. Avrupa ülkeleri içinde en hızlı artışın ise Türkiye'de olduğunu da sözlerine ekleyen Saydan, "hareketsiz yaşam tarzı, sağlıksız beslenme ve obezitedeki (şişmanlık) artış bunun en büyük sebebidir" dedi.
HASTALARIN KENDİ TAKİBİNİ YAPMASI ÖNEMLİ
Şeker hastalarının takibinde evde hastanın kendi yaptığı ölçümlerin önemli söyleyen Saydan, "Piyasada şeker ölçüm cihazlarının fiyatı 300 ile 700 lira arasında değişiyor, hatta 900 liraya kadar çıkıyor. Ne yazık ki SGK bu cihazlarda kullanılan ölçüm çubuğunu ödemesine rağmen cihazları 2016 yılından beri ödemiyor. Bu durumda diyabet hastaları ne yapacak? Şeker ölçüm cihazı olmadan, SGK'nın ödediği şeker ölçüm çubuklarını neyle kullanacaklar?" dedi.
DİYABET HASTALARIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMEDİ
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından geri ödeme kapsamından çıkarılan şeker ölçüm cihazlarının, TEİS'in açtığı dava sonucunda Danıştay kararı ile yeniden ödeme kapsamına alınmasına rağmen, SGK Tıbbi Cihaz Daire Başkanlığı 2 yılda bir ödediği "şeker ölçüm cihazı" için yeniden mevzuat değişikliğine giderek, cihazların eczanelerden temin edilmesinin önüne geçtiğini söyleyen Saydan, "Bu durumda Diyabet hastalarının mağduriyeti giderilmemiş, reçetesine cihaz yazdırıp eczanelerimize gelen hastalarımız ilaçlarıyla beraber bu cihazı alamaz konuma gelmiştir. Bu durumun bir an önce düzeltilmesi gerekiyor. Bu nedenle sendika olarak kurumun eczaneler aracılığıyla bu cihazların verilmesini engellemesi işleminin iptalini sağlamak ve hasta mağduriyetlerini gidermek üzere yeni bir dava daha açtık" dedi.
SGK MAHKEME KARARLARINI TANIMIYOR
Diyabet hastalarının bir başka sorununun ise Byetta olduğunu söyleyen Saydan, "Byetta (eksenatid), tip 2 diyabet hastalarında kan şekeri seviyelerini düşürmeye yardımcı olmak için yaygın olarak enjeksiyon şeklinde bir ilaç. Ancak SGK insülin ilaçları için ödediği iğne uçlarını bu ilaç için ödemiyor. Hastaların bu ilacın kullanılması için elzem olan iğne uçlarını ücretli almasını istiyor. Bu sorunun çözümü için de Sendikamız, SGK'na karşı hukuki mücadele başlatmış ve davayı kazanmış olmasına rağmen mahkeme kararı SGK tarafından uygulanmamakta ve hasta mağduriyetleri devam etmektedir. Bu uygulamalar ve fiyat sorununun giderilmesi için yetkililerin bu duruma ivedilikle müdahil olmasını talep ediyoruz. SGK tarafından Şeker ölçüm cihazı ve iğne ucu bilmecesinin çözülmesini bekliyoruz” diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)