Emeklilik yasasının işçilere etkisi tartışıldı: "Hak kayıplarına karşı sendikalar ortak hareket etmeli"
Petrol-İş Aliağa Şubesi'nin düzenlediği panelde bir araya gelen petrokimya işçileri emeklilik yasasının etkilerini tartıştı.
Fotoğraf: Evrensel
Petrol-İş Sendikası Aliağa Şubesi'nde düzenlenen, "Emeklilik Yasası İşçileri Nasıl Etkileyecek?" başlıklı panelde, Sosyal Güvenlik Araştırmacısı ve BES Örgütlenme ve Eğitim Sekreteri Mustafa Güven, Sosyal Güvenlik Reformu yasasının işçiler ve emekçiler üzerindeki etkilerini ele aldı.
Güven, sosyal güvenliğin tüm halk kesimleri için devlet tarafından güvence altına alınması gereken temel bir hak olduğunu vurgularken, emeklilik yaşı ve emekli aylıkları gibi konuların sık sık sosyal güvenlik açığı gerekçe gösterilerek gündeme taşındığını belirtti.
"EMEKLİ AYLIĞI NEDEN DÜŞÜYOR?"
90'lı yıllardan 2000'li yılların başına kadar olan reform adımlarını ve bu reformların emekçilerin yaşamında yarattığı değişiklikleri aktaran Güven, yasaların nasıl bir süreçle hazırlandığını da ayrıntılı olarak açıkladı.
Yasanın özellikle Aralık ayı itibariyle emekli olmayı planlayan işçileri nasıl etkileyeceğine de değinen Güven, emekli aylıklarının hesaplanma süreçlerine dair önemli bilgiler paylaştı. Bu bilgilendirmede, emekli aylıklarının hesaplanmasında hangi katsayıların dikkate alındığını ve güncel değişikliklerin neler olduğunu açıkladı.
"İşçi ve emekçilerin primleri 5510 Sayılı yasa gereği yapılan güncellenmekte, bu yasadaki güncelleme kriterleri nedeniyle emekli aylıkları düşmektedir" diyen Güven, “Bunun düzeltilmesi için güncelleme yapılırken gelişme hızı- GYSH'nin önceden olduğu gibi yüzde otuzunun değil tamamının kullanılması, enflasyonun ülke gerçeklerine uygun ve doğru hesaplanması, emekli aylıkları hesaplanırken alt sınır kontrolünün yeniden 506 Sayılı yasadaki haline getirilerek bir önceki yıldan düşük olmasının önüne geçilmesi ve en düşük ücretin yoksulluk sınırının üzerine çıkarılması gerekir" diye konuştu.
"HAK KAYIPLARINA KARŞI SENDİKALAR ORTAK HAREKET ETMELİ"
5510 Sayılı yasadan kaynaklı hak kayıpları için acilen sendikaların ortak hareket etmesi için konfederasyonların çağrı yapması gerektiğine de değinen Güven, "Ayrıca 2008 Ekim sonrası işe giren kamu emekçileri de prim güncellemesi nedeniyle hak kaybı yaşadığından memurlara yapılan ve aslında kayıt dışı olan tüm ek ödemelerin taban maaşa eklenmesi gerekmekte olup, yukarıdaki öneriler 2008 Ekim sonrası işe giren tüm işçi ve memurları kapsamaktadır. Bu yüzden de ortak mücadele bugün dünden daha elzem bir ihtiyaçtır" dedi. (İzmir/EVRENSEL)