14 Kasım 2024 15:55

Eğitim bütçesine çocuk işçiliği ve okul yemeği tepkisi

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda MEB bütçesi görüşmelerinde, eğitim alanındaki devasa sorunlar bütçe görüşmelerine de yansıdı.

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bütçesi görüşmeleri hareketli başladı. Eğitim alanındaki devasa sorunlar bütçe görüşmelerine de yansıdı.  Cumhuriyet Halk Partili (CHP) vekiller, okullarda bir öğün ücretsiz yemek verilmesi talebini hatırlatmak için Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e öğrencilerin beslenme çantalarındaki ürünleri gösterdi. Bakan Tekin, yine öğrencilerin beslenme sorununu ve okullarda bir öğün yemek verilmesi talebini umursamadı. Saadet-Gelecek grubu, komisyonda öğretmen atamalarında yaşanan sıkıntılara dikkat çekerek, ‘Mülakat puanları Tekin değil’ dövizi açtı. DEM Parti grubu da ‘KHK’ler iptal edilsin’ talebini dile getirdi.

RAKAMLARLA ÖVÜNDÜ AMA…

2025 bütçesinde okullarda yemek verilmesi için kaynak ayırmayan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, komisyonda 2023-2024 eğitim öğretim yılında 1 milyon 146 bin 213 öğrenciye taşıma ve 1 milyon 29 bin 250 öğrenciye de ücretsiz öğle yemeği hizmeti verildiğini söyleyerek “Bu kapsamda taşıma hizmeti ve ücretsiz öğle yemeği hizmeti giderleri için toplam 24 milyar 942 milyon 612 bin 302 lira harcama yapılmıştır” dedi. YÖK, ÖSYM ve KYK bütçesini de MEB’in gibi göstererek eğitime ayrılan bütçenin büyüklüğüyle övünen Tekin, 3 çocuktan 1’inin okula aç gittiği Türkiye’de 2025’te ücretsiz okul yemeği verilmesine ilişkin ise tek bir cümle kurmadı. Tekin, okul değil yine derslik sayısı vererek son 20 yılda seksen yılda yapılandan daha fazla derslik yaptıklarını ileri sürdü. Yüz binlerce öğretmen atama beklerken 23 yılda 799 bin öğretmen ataması yaptıklarını anlatan Tekin’in hesabına göre AKP döneminde yılda ortalama 34 bin öğretmen atanmış. Bu rakam her yıl 25 bine yakın öğretmenin emeklilik vb. gerekçelerle eğitim dışında çıktığı düşünüldüğünde yıllık sadece 9 bin öğretmen ataması yapıldığını gösteriyor.

‘İSTİFA İÇİN NEYİ BEKLİYORSUN?​’

CHP’nin Eğitimden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Suat Özçağdaş, okulların temizlik işini başaramamış bir iktidarla karşı karşıya olduklarını söyleyerek “Siz, okullar açıldıktan 1 ay sonra bile yeterli temizlik personelini istihdam edememiş bir bakansınız” dedi. Bakan Tekin’in yüzde 95 okullaşma oranıyla övünmesini eleştiren Özçağdaş, 2011-2012'de ilkokullarda okullaşma oranı yüzde 98.9’du hatırlatmasını yaparak “Sizin bakanlığınız döneminde çok sayıda çocuk çalışırken öldü ama siz halen o koltukta oturuyorsunuz. Ne olursa istifa edersiniz?​” diye sordu. Öğrencilerin karınları gurulduyorsa, etkili bir şekilde öğrenmelerinin olası olmadığına dikkat çeken Özçağdaş “Halbuki 190 milyar lira yani bütçenin 11.6'sıyla gelecek yıllık okullarda bir öğün yemek verilebilir” diye konuştu. Muhalefet milletvekilleri MESEM’lerde can veren çocukları hatırlatarak Tekin’e çocuk işçiliğini meşrulaştırıyorsunuz tepkisini gösterdi.

EMEP: EĞİTİM DEĞİL PATRON PROGRAMI

Emek Partisi (EMEP) Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, MEB bütçesini gazetemize değerlendirdi. AKP’nin eğitimi mesleki eğitim merkezleri MESEM’lerle birlikte bir sömürü sistemine çevirme planı olduğunu dile getiren Karaca “Bu planın maskesi de mesleki eğitim. TÜSİAD, TİSK, MESS kurguluyor; Koç, Arçelik, Tüpraş vurguluyor, Milli Eğitim Bakanlığı da bu patron programına ‘eğitim’ deyip uyguluyor” dedi. 2025 MEB bütçesinde liseler arasında aslan payının meslek liselerine ayrıldığına dikkat çeken Karaca “Öğrenci sayısı 1 milyon olan meslek liselerine 172 milyar TL ayrılırken 3.5 milyon öğrencisi olan genel liselere 161 milyar TL ayrıldı. 525 bin öğrencisi olan imam hatiplere ise 65 milyar ayrıldı” dedi.

BİR TEK ÇOCUKLARIN YEMEĞİNE KAYNAK YOK

Patronlardan 3 trilyon vergi almaktan vazgeçen, tarikat cemaatlere 100 milyar harcayan, özel okul patronlarına teşvikler yağdıran bütçede okulların temizliğine ve çocukların yemeğine kaynak ayrılmadığına işaret eden Karaca “Sizin bu Mecliste yediğiniz öğle yemeğinin soğanlarını bile meslek lisesi öğrencileri doğruyor ama o çocuklar okullarında aç kalıyor” ifadelerini kullanarak, Yusuf Tekin’in sermayenin kayyımı olarak Milli Eğitim Bakanlığı koltuğunu işgal ettiğini söyledi.

ÇOCUK İŞÇİLİĞİNİ ÖNLEMEYE BÜTÇE YOK

MİLLİ Eğitim Bakanlığı (MEB) eliyle çocuk (öğrenci) işçiliği teşvik edilirken Çalışma Bakanlığının bütçe teklifinde çocuk işçilikle mücadele için sadece 1000 TL ayrıldı. Oysa MESEM kapsamında çocuk işçi çalıştırılması için patronlara her yıl milyarca lira aktarılıyor.

ÖNCEKİ HABER

Batman'da 17 Kasım mitingine çağrı: Özgürlüğü savunmak için alanda olalım

SONRAKİ HABER

dilop dergisinin yeni sayısı çıktı: "Narin’i ne öldürdü?"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa