Parlak köyünün son meralarına GES yapacaklar!
Karaburun'da mera alanına yapılmak istenen GES'e yönelik itirazlarını ulaştırdıklarını belirten Parlak köy muhtarı, panellerin tarım ve hayvancılığa zarar vereceğini kaydetti.
İLGİLİ HABERLER
Karaburun’da kapasite artışına giden RES’lere karşı dava açıldı: Bunun adı ‘RES’men işgal!
Özer AKDEMİR
İzmir
Karaburun'da köylülerin mera alanına yapılmak istenen güneş enerji santrali (GES)'lere karşı köylülerin mücadelesi devam ediyor. Parlak köyü muhtarı projeye yönelik itirazlarını bir dilekçe ile ilgili birimlere ulaştırdı. Köy muhtarı Kadriye Gültekin dilekçelerde GES panellerinin meralara zarar vereceği, köylünün temel geçim kaynakları olan tarım ve hayvancılığın zarar göreceğini dile getirdi.
TARIM VE HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK
İzmir Çevre ve Şehircilik İklim Değişikliği İl Müdürlüğü Karaburun Parlak köyü yakınlarında Öres Elektrik Üretim A.Ş tarafından GES yapılması talebinin 15.11.2024 tarihinde İDK toplantısında değerlendirileceğini duyurdu. Projeye ilişkin itirazlarını bir dilekçe ile ilgili kurumlara gönderen Parlak Muhtarı Kadriye Gültekin GES yapılması planlanan arazinin hazineye ait mera vasıflı bir arazi olduğunu dile getirdi. Mera Kanunu gereğince, mera alanlarının vasfı dışında kullanılamayacağını ve daraltılamayacağını belirten Gültekin, 2008 yılı sonrası yapılan yasa değişiklikleri ile gerekli görülen enerji yatırımları için tahsis ve kiralama işlemini mümkün kılındığına dikkat çekti. Gültekin "Bu doğrultuda GES kurulması planlanan hazine arazisinde Mera Tahsis Amacı Değişikliği Yapılması planlanmaktadır. Bölgenin temel geçim kaynağı tarım ve hayvancılıktır. Parlak ve Badembükü ovasında Mandalina, Nergis, Nar, Kayısı ve Kiraz yetiştiriciliği yapılmaktadır. Proje, alana zarar verecektir. Yarımadada RES proje sahaları genel olarak mera, tarım ve orman alanların üzerinde yer almaktadır. Bu yatırımlar tarım ve hayvancılığı olumsuz etkilemektedir" dedi.
KÖYLÜNÜN ZEYTİNLİĞİNE RES VE GES
Dilekçede 2018 yılı Karaburun Milli Emlak Şefliği verilerine göre Parlak Mahallesi'nde toplam 753 hektar tarım ve mera alanının zeytinlik faaliyetleri için (ağaçlandırma) tahsis edildiğine dikkat çekilerek şimdi bu alanların RES ve GES projelerinin kullanımına açılmak istendiği ifade edildi. Karaburun Sivil İnisiyatif ve Karaburun Yerel Fok Komitesi'nden yapılan açıklamada da GES projesinin alanın yapısını tümüyle değiştireceği, vejetasyonunu tamamen yok edeceği, habitat kaybına yol açacağı ve çevresindeki rüzgar enerji santrali yapıları ile kümülatif etkisinin düşünülmesi gerektiği dile getirildi.
TERKEDİLMİŞ RUM KÖYÜ SALMAN'A YENİ TEHDİT
Açıklamada 2019 yılında kentsel sit ilan edilen Sazak Köyü'nün RES ve GES projesi bağlantı yolları üzerinde olduğu dile getirilerek "Salman RES türbinlerinin bozduğu silüet, şimdi GES projesiyle kültürel mirasa zarar verecektir. Kentsel Sit ilan edilmiş Sazak Köyü'nde koruma amaçlı imar planları yapılmadan alan çevresine yatırım onayları verilmesi, Yerel Yönetim ve Kamu Kurumlarının ne kadar iletişim içinde olduğunun somut göstergesidir." denildi.
Evrensel'i Takip Et