15 Kasım 2024 12:41

Sri Lanka Cumhurbaşkanı’nın koalisyonu erken seçimde çoğunluğu kazandı

Sri Lanka’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Anura Kumara Dissanayake, erken seçimlerden zaferle çıktı.

Fotoğraf: Thusitha Krishnadasa/AA

Paylaş

Sri Lanka’nın yeni seçilen Cumhurbaşkanı Anura Kumara Dissanayake’nin oluşturduğu Ulusal Halkın Gücü (NPP) koalisyonu, erken seçimlerden zaferle çıktı. Koalisyon, doğrudan seçimlerin yapıldığı 196 sandalyenin 137’sini kazanarak mecliste üçte iki çoğunluğu elde etti. Yerel medya, 225 üyeli parlamentoda nispi sandalye dağılım sistemi kapsamında daha fazla sandalyenin dağıtılmasının ardından oy sayısının 150’yi geçeceğini tahmin ediyor.

Dissanayake, geçtiğimiz eylül ayında adada yapılan cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanmış ancak partisinin parlamentoda sadece üç sandalyesi bulunuyordu. Bunun üzerine yetkilerini kullanarak meclisi feshetti ve erken seçim kararı aldı. 

Muhalefet lideri Sajith Premadasa’nın partisi 35 sandalye kazandı. Önceki Cumhurbaşkanı Ranil Wickremesinghe tarafından desteklenen Yeni Demokratik Cephe ise 3 sandalye alabildi. 

Dissanayake seçim öncesi yaptığı açıklamada, “Bunu Sri Lanka için kritik bir dönüm noktası olarak görüyoruz. Güçlü bir parlamento oluşturmak için yetki bekliyoruz ve halkın bize bu yetkiyi vereceğinden eminiz. Sri Lanka’nın siyasi kültüründe eylül ayında başlayan ve devam etmesi gereken bir değişim var” demişti.

Sri Lanka’da seçmenler nispi temsil sistemi uyarınca 22 seçim bölgesinden 196 milletvekilini doğrudan parlamentoya seçiyor. Kalan 29 sandalye ise her partinin ada genelinde aldığı orantılı oylara göre dağıtılacak. 

NE OLMUŞTU?

Sri Lanka’da 2022’i yazında dönemin Cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa’ya ve hükümetine karşı kitlesel halk protestoları başlamış. Protestolarda cumhurbaşkanlığı sarayı da basılmış ve cumhurbaşkanı da hükümeti de istifa etmek zorunda kalmıştı. 

Rajapaksa ülkeden kaçtıktan sonra kurulan geçici hükümetle protestolar yatıştırılmış ve IMF ile 3 milyar dolarlık “kurtarma paketi”nde anlaşmaya varmıştı. Eylül ayındaki başkanlık seçimlerinde ise halk, ülkedeki geleneksel siyasi partileri reddederek sol eğilimli Dissanayake’yi başkan seçmişti.

DİSSANAYAKE KİMDİR?

55 yaşındaki Dissanayake, birçok medya kurumu tarafından ısrarla “Marksist” ya da “Marksist eğilimli” olarak anılıyor ancak programı bir ekonomik sistem değişikliğine değil yoksulluk ve yolsuzluk karşıtı kimi reform vaatlerine dayanıyor ve IMF ile iş birliğini devam ettiriyor. 

Dissanayake, siyasete ilk kez 1987 yılında öğrenci olarak girdi. Daha sonra devrimci bir parti olan Halk Kurtuluş Cephesi (JVP) ile mücadeleye devam etti. Parti, 1987’den 1989’a kadar Sri Lanka hükümetine karşı silahlı isyan yürüttü. 1997’de JVP’nin merkez komitesine seçilen ve 2008’de parti lideri olan Dissanayake, 1980’lerdeki silahlı mücadele için özür diledi. BBC ile 2014 yılında yaptığı bir röportajda “Silahlı çatışma sırasında olmaması gereken pek çok şey oldu” dedi.

JVP, Dissanayake’nin yeni oluşturduğu NPP koalisyonunun bir parçası. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Çorum'da vatandaşlardan GES tepkisi: "Sit alanındaki tarlalarımız izinsiz kazıldı"

SONRAKİ HABER

Emek Partisi'nden savaş ve sömürü politikalarına karşı birlikte mücadele çağrısı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa