Hamburg’da Dersim Tertelesi paneli düzenlenecek
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Kuzey Bölge Temsilciliği pazar günü Hamburg’da Dersim Tertelesi üzerine bir panel düzenleyecek. Panele ilişkin Nevin Sevük ile konuştuk.
Fotoğraf: Nevin Sevük'ün kişisel arşivinden
Orhan KURUL
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu Kuzey Bölge Temsilciliği pazar günü Hamburg’da Dersim Tertelesi üzerine bir panel düzenleyecek. Araştırmacı, Yazar Ayşe Hür, Munzur Üniversitesi Akademisyenlerinden Doç. Dr. Yalçın Çakmak, Araştırmacı, Yazar Kazım Gündoğan ve Araştırmacı, Yazar Dr. Orhan Gazi Ertekin’in konuşmacı olacağı konferansın moderatörlüğünü Nevin Sevük yapacak. Konferans sonrası Eléonore Fourniau’nun müzik dinletisi olacak. Etkinliğin bütün gelirleri Dersimli kız çocuklarına burs olarak verilecek.
Konferansa dair konuştuğumuz Nevin Sevük, panelin temel hedeflerinden birinin yüzleşmenin yeni yollarını bulmak olduğunu söyledi.
"DERSİM TOPLUM KIRIMLARIN DÖNÜM NOKTALARINDANDIR"
Dersim Tertelesi’nin uluslararası şiddet ve adalet literatürüne dahil olması gereken tarihi soykırımlardan biri olduğunu söyleyen Sevük “Türkiye her yaşanan toplu kırımın birbirine bağlandığı uzun bir şiddet tarihine sahip. Dersim, işte tam da bu toplu kırımların dönüm noktalarından birini temsil ediyor. Bir asra yakın bir zaman dilimine rağmen toplumsal hafızamızda sessizce yerini hep korumuştur. Son çeyrek yüzyıllık dönemde ciddi bir bilgi alanı yaratılmış ve Dersim Tertelesi geldiğimiz aşamada üçüncü ve dördüncü kuşak araştırmacıların katkılarına açık bir bilgi alanı haline gelmiştir” dedi.
"DERSİMLİLERİN TARİHİ SORUMLULUĞU"
Dersim Tertelesi’ni gelinen bu önemli aşamadan sonra daha ileri bir anmanın, hatırlamanın, yüzleşmenin ve adalet mücadelesinin konusu haline getirmenin Dersimlilerin tarihi sorumluluğu olduğunu söyleyen Sevük “Her şeyden önce Dersim soykırımını sadece takvim devrelerini takip eden anmalardan kurtarıp uluslararası alanda yaşayan bir adalet mücadelesinin konusu haline getirmeliyiz. Zira bugünün Türkiye’sinin demokrasi, adalet ve hukuk mücadeleleri ile tarihsel bağının daha güçlü biçimlerde ortaya konulması için, Dersim Tertelesi ve hak mücadelesi karşımızda tarihsel ve çok önemli bir referans olarak duruyor. Dersim Tertelesi Cumhuriyetin kurucu tarihinin negatif referanslarından biri olmakla kalmıyor, cumhuriyetin tüm demokrasi, hukuk ve adalet iddialarının sorgulanacağı ve hesaplaşacağı bir gündem. Dolayısıyla Dersim Tertelesi önümüzde, içimizde ve hâlâ tüm canlılığı ile yaşıyor” diye konuştu.
"YÜZLEŞMENİN YENİ YOLLARINI BULMAYA ÇALIŞACAĞIZ"
Düzenlenecek panelin temel hedefinin, Dersim Tertelesini bir yandan evrensel ölçülere ulaşan mukayese ve yorumlara açmak diğer yandan da Türkiye’de ve küresel alanda yürütülen mücadelelerin ortak hafızasına yerleştirerek hukuki, tarihsel ve politik adalet mücadelelerini güçlendirmek olduğunu söyleyen Sevük şöyle devam etti: “Böylece Dersim Tertelesini sadece geçmişte kalmış bir “tarihsel olay” olarak değil, güncel nitelikteki bir toplumsal, siyasal ve hukuksal mesele olarak ele almaya başlayacak ve Türkiye’nin rejim sorununa kadar ulaşan bu şiddet ve toplum kırım süreçleri ile daha ciddi ölçülerde yüzleşmenin yeni yollarını bulmaya çalışacağız.”