16 Kasım 2024 07:14

Evrensel’in manşeti | Yüzde 97 indirimli memleket

Erdoğan, devlet teşvikinden yararlanacak patronlar için asgari yatırım tutarını yüzde 97 indirdi. Asgari tutar 100 milyon dolardan 100 milyon liraya düştü.

Fotoğraf: AA

Paylaş

Erdoğan, devlet teşvikinden yararlanacak patronlar için asgari yatırım tutarını yüzde 97 indirdi. Asgari tutar 100 milyon dolardan 100 milyon liraya düştü. Teşvik adı altında adeta sömürü imtiyazları serilecek, kime ne kadar teşvik verildiği bilgisi ise artık halktan tamamen gizlenecek.

SINIR 2.9 MİLYON DOLARA ÇEKİLDİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2016 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla yürürlüğe konan “Yatırımlara Proje Bazlı Devlet Yardımı Verilmesine İlişkin Karar”da değişiklik yaptı. Değişiklikle bir şirketin teşvik kapsamında değerlendirmeye tabi tutulabilmesi için gerekli asgari sabit yatırım tutarı 100 milyon dolardan, 2.9 milyon dolara denk gelen 100 milyon liraya indirildi.

TEŞVİK ERDOĞAN’IN ELİNDE

Ayrıca teşvik belgesi için kararı da artık Cumhurbaşkanı Erdoğan verecek. “Bakanlar Kurulu tarafından desteklenmesine karar verilen projeler” maddesi, “Cumhurbaşkanı tarafından desteklenmesi uygun görülen projeler” olarak değiştirildi. Teşvik belgelerinin Resmi Gazete’de yayımlanma zorunluluğunun kaldırılmasıyla da hangi şirkete ne kadar teşvik verildiği halktan gizlenecek.

TEŞVİK BELGELERİNDE YOK YOK!

HIT-30 programı kapsamında toplam 30 milyar dolarlık destekleme bütçesi belirlenirken, teşvik onayı alan şirketlere ise şu imtiyazlar sağlanacak: Gümrük vergisi muafiyeti, KDV istisnası, KDV iadesi, vergi indirimi veya istisnası, sigorta primi işveren hissesi desteği, gelir vergisi stopajı desteği, nitelikli personel desteği, faiz desteği veya hibe desteği, sermaye katkısı.

TEŞVİK BELGESİ GİZLENEN İLK ŞİRKET ÇİNLİ BYD OLDU

Türkiye’ye 1 milyar dolar tutarında yatırım yapacağı ilan edilen Çin sermayeli otomotiv tekeli BYD’ye verilen teşvik tutarı gizlendi. BYD’nin yapacağı yatırıma ilişkin devlet kasasından verilecek destek tutarına ilişkin bilgi verilmedi.

FAİZE GÜNDE 5.4 MİLYAR LİRA ÖDENECEK

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sunumunu yaptığı bakanlık bütçesine göre 2025 yılında devlet günde 5.4 milyar TL faiz ödeyecek. Sadece bu yıl giri ise ücretlilerden alınan gelir vergisi, önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 120 arttı. Şirketlerden alınan kurumlar vergisindeki artış ise yüzde 36’da kaldı.

ŞİMŞEK’TEN VERGİ ÇARPITMASI

Bakan Şimşek, vergi yükünün düşük olduğunu iddia etti. Oysa, ileri sürdüğü rakamlar gerçeği yansıtmıyor. Zira sermayeden vergi alınmadığı için yük, emekçilerin sırtına yükleniyor. Sermayenin ödemesi gereken kurumlar vergisi yüzde 25. Ama bunu ödeyen olmadı. Şimdi yabancılar için yüzde 15’e, yerliler için ise yüzde 10’a indirildi. Bu da istisna, indirim, muafiyet ve teşviklerle kuşa dönecek.

MİLLETVEKİLİ BAYHAN: TEKELLERİN ÇIKARI İÇİN EMEKÇİLERİ ÇARPIYORSUNUZ

Emek Partisi (EMEP) İstanbul Milletvekili İskender Bayhan, Hazine ve Maliye Bakanlığı bütçe görüşmelerinde; "Sayın Bakan siz; finans kapitalin, mali oligarşinin ve yerli işbirlikçilerinin 'Şimşek'isiniz.' Onların çıkarları için bu ülkenin işçilerini, emeklilerini, gençlerini, küçük esnafını, üreticisini ve zanaatkarlarını çarpıyorsunuz" dedi.

ŞİMŞEK’E MEKTUP VAR!

EMEP Gaziantep Milletvekili Sevda Karaca, kadın işçilerin “kemer sıkma” programının kendilerine etkilerini kaleme aldığı mektupları Maliye Bakanı Şimşek’e iletti:

Salcomp’tan atılan kadın işçi: “Kemer sıkmalıyız” söylemleriyle patronlarımıza fırsat doğdu. Servislerimizi iptal ettiler, tuvalete bile gidemez olduk, hastalandık, işten atıldık. Şimşek programı bizim için baskı, çok çalışma, az kazanma ve işsizlik anlamına geldi.

Karton fabrikası işçisi kadın: Sabah çayında verdikleri keki kamuda tasarruf sonrası kestiler. Sonra su sebillerini de kaldırdılar. İtiraz edince “Her işçiye günde sadece 3 bardak su verelim” dediler. Kabul etmedik, bu sefer de elektrikten fişi çekili kullanın dediler.

Metal işçisi kadın: Büyük otomobil markalarına parça üreten fabrikamızda klimalar takılmadığı için bütün yaz cehennem sıcaklarında çalıştık. Tuvalet kağıdı yok, sabun yok. Gerekçe tasarruf tedbirleri. İtiraz edince işler kötü diyenler yakın zamanda bir fabrika daha kurdu.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Avrupa’da Trump endişesi

SONRAKİ HABER

İstanbul'da evli olduğu erkek tarafından bıçaklanan kadın ağır yaralandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa