Almanya'da en zengin yüzde 10, toplam servetin yüzde 56’sına sahip
2024 Sosyal Raporu, Almanya’daki en zengin yüzde 10’luk kesimin, ülkedeki toplam servetin yüzde 56’sına sahip olduğunu ortaya koydu.
Fotoğraf: Yücel Özdemir/Evrensel
Almanya’da sosyal eşitsizlik her geçen derinleşiyor. Toplamda servet ve ücretler yükselirken, yoksulluk riski aynı seviyede kalıyor, yaşlılık yoksulluğu riski daha da artıyor. Federal İstatistik Dairesinin de aralarında bulunduğu birçok kurum tarafından hazırlanan 2024 Sosyal Raporu’nda ülkedeki eşitsizlik ayrıntılı olarak ortaya konuldu. Rapor, 1995 yılından beri Almanya’daki yaşam koşulları hakkında bilgi veriyor.
Rapora göre, Almanya’daki en zengin yüzde 10’luk kesim, ülkedeki toplam servetin yüzde 56’sına sahip. Bu, Almanya’yı, Avrupa’da eşitsizlik konusunda en önde gelen ülkelerden biri yapıyor. Özellikle miras ve bağışlar, servet farklılıklarının nesiller boyu devam etmesinde önemli bir rol oynuyor. Berlin Sosyal Araştırmalar Merkezinden (WZB) Philip Wotschak, raporda, özellikle orta yaşlıların bu nesiller arası servet transferlerinden faydalandığını belirtti.
DOĞU VE BATI ALMANYA FARKI
Doğu ve Batı Almanya arasındaki farklar ise hâlâ büyük. Doğu Almanya’daki hane halklarının ortalama net serveti 150 bin 900 avro iken, Batı Almanya’da bu rakam 359 bin 800 avro. Son on yılda bu fark aynı şekilde devam etti.
Özellikle tek başına çocuk yetiştiren ebeveynli aileler, ilkokul mezunu veya mesleki eğitimi olmayan kişiler, Doğu Almanya’da yaşayanlar ve göçmen kökenli kişiler yoksulluk riskiyle karşı karşıya. Almanya’da halklarının yüzde 16’sı yoksulluk sınırının altında yaşıyor. 20-29 yaş arasındaki gençlerde bu oran yaklaşık yüzde 22. Doğu Almanya’da 60-79 yaş arasındaki her dört kişiden biri yoksulluk riski altında.
SOSYAL KUTUPLAŞMA ARTIYOR
Sosyal Rapor, 1995 yılından beri Almanya’daki yaşam koşullarını inceliyor. Rapor, resmi istatistikleri ampirik sosyal araştırmaların bulgularıyla birleştiriyor. Federal İstatistik Dairesi, raporu WZB, Federal Nüfus Araştırma Enstitüsü ve Sosyo-Ekonomik Panel ile birlikte yayımlıyor.
Bu yapısal eşitsizlikler karşısında, raporu yayımlayan Siyasi Eğitim Federal Merkezinden Thomas Krüger, toplumda artan bir sosyal kutuplaşma uyarısı yapıyor. Almanya’da demokrasinin işleyişine yönelik memnuniyetin azalması da bu durumun bir stres altında olduğunu gösteriyor. Krüger, "Rakamlar endişe verici, son yıllarda belirgin bir olumsuz eğilim görülüyor" diyor.
Sosyal bilimciler, eşitsizlik ve gelir dağılımının yanı sıra iş gücü potansiyelleri, çocuk bakımı, göçmenlerin yaşam koşulları ve Alman halkının endişeleri gibi konularla da ilgileniyor. (Köln/EVRENSEL)