Bebek ölümünün ardından KMO uyardı: İlaçlamalarda DSÖ standartları uygulanmalı
İzmir'de bir apartmanda haşere ilaçlaması nedeniyle 1 yaşındaki bebeğin hayatını kaybetmesinin ardından KMO Ege Bölge Şubesi, konunun teknik boyutunun incelenmesi gerektiğini belirtti.
Fotoğraf: Berkan Çetin/AA
Ramis SAĞLAM
İzmir
İzmir'in Konak ilçesinde haşere ilaçlaması yapılan binada yaşayan 1 yaşındaki bebek hayatını kaybetmesi üzerine haşere ilaçlamasını ve alınacak önlemleri gündeme getirdi. Olayın yaşandığı apartman ve yandaki 2 apartman da tahliye edilmişti.
Yaşanan olayın ardından, pestisit uygulamalarında yaşanan denetim eksiklikleri ve bilinçsiz kullanımın ne kadar tehlikeli oluşturabileceği bir kez daha gündeme geldi. Olayın ardından konuyla ilgili açıklama yapan TMMOB'a bağlı Kimya Mühendisleri Odası Ege Bölge Şubesi; konunun teknik boyutunu ve bu tür olayların tekrar yaşanmaması için bazı önerilerde bulundu.
DÜNYA SAĞLIK ÖRGÜTÜ VERİLERİ UYGULANMALI
Hamam böceği, kene, karasinek, sivrisinek gibi böcekler, fare ve sıçan gibi kemirgenler üzerinde kimyasal veya biyolojik etki gösteren (Biyosidal) ürünlerde, ürünün uygulama dozu, haşere çeşidi ve metrekareye düşen etken madde miktarı, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre düzenleniyor.
Bu nedenle konsantre ürünlerin seyreltilme oranları, haşere türüne göre değişiklik gösterebileceği belirtilen açıklamada, "Bilinçsiz yapılan uygulamalarda, ürünün etkinliğini arttırma amacıyla daha az seyretme yapılması, ürün toksitesini arttıracağından zehirlenme vakalarının yaşanması muhtemeldir. Uygulama yapacak profesyonel kullanıcı, bu seyreltme değerlerine uymalı, kişisel koruyucu donanımlarını kullanmalı ve uygulama yapılacak alandaki kişilerin ve çevrenin korunmasını sağlamalıdır. Tüm uygulayıcıların bu standartları titizlikle takip etmesi zorunludur" denildi.
SERTİFİKALI KULLANICILAR İLAÇLAMA YAPMALI
Kullanıma hazır ürünler genel halkın kullanımına uygunken, yoğunlaştırılmış ürünler eğitilmiş profesyonel kullanıcılar için üretilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, konsantre ürün grupları doğru uygulanmadığı takdirde etkili bir zehire dönüşebilir dediler.
Konsantre ürünlerin satışı, sertifikalı eğitilmiş profesyonel kullanıcılara yapılması uyarısı yapan KMO Ege Bölge Şubesi, seyretme ve ilaç uygulaması da bu kullanıcılar tarafından gerçekleştirilmesi uyarısı yapılırken; Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlı ürünler olması zorunludur. Pestisit uygulaması yapan firmalarda mesul müdür bulundurulmalı ve halk sağlığı tarafından düzenli olarak denetlenmesi uyarısında bulundular.
Oda açıklamasında, "Olay yerinden swab yöntemiyle numune alınarak etken madde analizi yapılması ve uygulamanın doğru yapılıp yapılmadığının tespit edilmesi gerekmektedir. Bu sayede hangi maddenin, nasıl bir etkileme mekanizmasıyla zehirlenmeye yol açtığı belirlenebilir.Bebeğin ölümüne muhtemelen, inhalasyon yoluyla pestisit buharlarına maruz kalmanın neden olduğu düşünülmektedir. Kapalı alanlarda yapılan ilaçlamaların ardından yeterli havalandırma yapılmaması bu riskleri artırmaktadır. Özellikle problemi kesin bir şekilde çözmek adına kapalı alanlarda yapılmaması gereken fumigasyon işlemi ile uygulamanın yapılması, inhalasyon zehirlenmelerinin başlıca sebebidir. Fumigasyon işlemi tehlikeli bir uygulama yöntemidir ve özel izinlere tabidir." bilgisini paylaştı.
KMO Ege Bölge Şubesi, biyosidal ürün uygulamalarının daha sıkı denetlenmesi ve bilinçsiz uygulamaların önlenmesi için bir dizi uyarılarda bulundu;
- İlaçlama uygulamalarını daha etkin bir biçimde izlemek amacıyla bir sisteme taşınması, uygulayıcı kişinin ve uygulanan ilacın sertifikalı ürünler ve uygulayıcılar listesinden seçilerek yapılması,
- Kamuoyunun biyosidal uygulamalarda ve sonrasında alınması gereken önlemler konusunda bilgilendirilmesi,
- Konuya ilişkin detaylı bir teknik incelemenin yapılması ve sonuçların kamuoyuyla paylaşılması.
{{534083}}