18 Kasım 2024 13:05

Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy: Bu katakulliye de izin vermeyeceğiz!

Muğla’daki çimento fabrikasının yeni ÇED başvurusunu değerlendiren Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy, “Bu katakulliye de izin vermeyeceğiz” dedi.

Fotoğraf: Övgü Yıldız/Evrensel 

Paylaş

Özer AKDEMİR

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasındaki Tekağaç mevkiinde 2021 yılında yapımı başlayan entegre çimento fabrikası ‘ÇED olumlu’ raporunun mahkeme tarafından iptal edilmesinin hemen ardından mühürlenmişti. Firma, hukukçular tarafından “hukukun ardından dolanmak için sermayenin eline verilen maymuncuk, ucube genelge” diye nitelenen 2009/7 Genelgesi uyarınca yeni ÇED Raporu almak için başvuruda bulundu.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED duyuruları bölümünde yeni ÇED başvurusu ile ilgili İnceleme Değerlendirme Komisyonu (İDK) toplantısının 28 Kasım’da Ankara’da yapılacağı yer alırken, çimento fabrikasına karşı yıllarca kararlı bir direniş gösteren Deştin Çevre Platformu sözcüsü Haluk Özsoy, “Bu katakulliye de izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

“ANKARA’DAKİ TOPLANTIYA KÖYLÜLERLE KATILACAĞIZ”

Firmanın 2009/7 Genelgesine dayanarak yeni ÇED başvurusu yapması ve Bakanlığın da 28 Kasım’da İDK Toplantısı yapılacağını açıklamasına dair Deştin Çevre Platformu Sözcüsü Haluk Özsoy’un görüşlerine aldık. Şirketin yeni ÇED başvurusunu meseleyi katakulliye getirmeye çalışmak olarak yorumlayan Özsoy şunları söyledi; “Bakanlık şirketin bu hamlesine şu an için çanak tutar bir görüntü sergiliyor. 28 Kasım'da Ankara'da olacak toplantıya katılacağız. Katılırken de hem vekillere haber verdik hem buradaki belediyelerden Yatağan, Menteşe ve Büyükşehir Belediyesinden de birer temsilci de toplantıda olacaklar.”

Köylülerin şirketin bu girişimine son derece öfkeli olduğunu ve Ankara’daki toplantıya katılıp tepkilerini göstermek istediklerini belirten Özsoy, “bölge halkı olarak bu katakulliye karşı da direneceğiz ve o fabrikayı orada çalıştırmayacağız” dedi.

YİNE ALMAN VAKIFLARI KARALAMASI!

Öte yandan şirketin yeni ÇED başvurusu ile eş zamanlı olarak Muğla yerelinde gözüken bazı internet haber sitelerinde çimento fabrikasına karşı mücadele edenlere yönelik kalama haberleri de çıkmaya başladı.

Muğla Flaş adlı yerel görünümlü bir internet sitesi “Mesele çevre değilmiş! Alman vakıflar Muğla’da provakatif eylem hazırlığında” başlığı ile yayımladığı haberde çimento fabrikasına karşı mücadeleyi örgütleyen Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)’in “Muğla’daki yatırımların önünü kesmek için Alman Vakıflarıyla birlikte hareket etmeye başladı. Daha önce de beşinci kol faaliyetleriyle gündeme gelen Alman Vakıfları çevrecilik adı altında proje üreterek Türk ekonomisine ket vurmayı hedefliyor” cümleleriyle hedefe koydu.

ŞİRKET PATRONU SAHTE HABER SİTELERİ İLE SALDIRIYOR

Bu haberlere dair de görüşlerini aldığımız Özsoy, mücadeleyle yönelik bu saldırıların yeni olmadığını belirterek şunları söyledi; “Çimento fabrikasının patronu burada bir yerel gazete satın aldı. Akabinde hemen birkaç tane de ip adresi ve DNS’leri belli olmayan kaçak internet sitesi açtılar. Bu son alman Vakıfları yalanını da işte bu kaçak sitelerden birisi yaptı. Şirket daha önce satın aldıkları gazetelerinde benzer bir haber yapmış, bu haber bizim başvurumuz üzerine yayından kaldırılma kararı çıkmıştı. Hâlâ kaldırmış değiller.”

Firmanın bu mahkeme kararından sonra bu tür haberleri kaçak sitelerinde yaptırmaya başladığını belirten Özsoy, “Haziran da bu tür haberlere başlamışlardı. Şimdi öğreniyoruz ki bu yeni ÇED’in girişimlerine de Haziran’da başlamışlar. Muğla küçük bir yer olduğu için kimlerin yaptığını, kaçak sitelerin kimlerin işlettirdiğini falan da hepimiz biliyoruz aslında” diye konuştu.

MAHKEME ÇED’İ İPTAL ETMİŞTİ

Zeytincilik ve sebze - meyve üreticiliği ile geçinen yöre köylüleri ormanın tam ortasında yapılan çimento fabrikasının yaratacağı çevre kirliliğinin Bayır beldesi ve civar köylerde yaşayanların sağlığını olumsuz etkileyeceği hem de zeytinciliğin büyük zarar göreceğini ileri sürerek fabrikaya karşı çıkıyorlar. Çimento fabrikasına karşı dava açan köylüler yargı sürecini beklemeden tesisleri tamamlayıp bir an önce üretime geçmek isteyen fabrikanın çalışmalarını haftalarca yaşam nöbeti tutarak engellemeye çalışmışlardı. Köylere güzel haber 2023 yılının eylül ayında gelmiş, Muğla 2. İdare Mahkemesi çimento fabrikasının ÇED’ini dava sürecinde yapılan ve zeytin kanununa dikkat çeken bilirkişi raporuna dayanarak iptal etmişti. ÇED’i iptal edilen fabrika birkaç gün sonra mühürlenmişti.

Yeni yılda Evrensel aboneliği hediye edin
ÖNCEKİ HABER

Cemal Enginyurt ve Salih Uzun, Demokrat Parti'den istifa etti

SONRAKİ HABER

Scholz’un Ukrayna’da ara buluculuk planı tutar mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa