18 Kasım 2024 16:29

Deprem bölgesinde mücbir sebep kalktı, haciz yağmuru başladı

Hazine'den depremzedenin yarasını daha da büyüten karar: Mücbir sebeple ertelenen borcun haczi de başladı

Fotoğraf: ANKA

Paylaş

6 Şubat depremlerinin yıkıma uğrattığı illerde yaraların sarılması için hükümetin borçları ertelediği mücbir sebep hali geçtiğimiz aylarda kaldırılmıştı. Şimdi de haciz yağmuru başladı. Malatya Ticaret Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, depremden etkilenen firmalara Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından mücbir sebep kapsamına alınmayan, beyana dayalı olmayan kamu borçlarından dolayı e-haciz uygulaması başlattığını bildirdi.

6 Şubat’ta yaşanan ve bölgeyi derinden etkileyen depremlerin ardından, Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, firmaların ekonomik toparlanmasını zorlaştıran e-haciz uygulamalarının durdurulması için çağrıda bulundu.

“E-HACİZLER FİRMALARI ZOR DURUMDA BIRAKIYOR”

Sadıkoğlu, beyana dayalı olmayan kamu alacaklarının tahsili için uygulanan e-hacizlerin bölgedeki firmaları daha da zor durumda bıraktığını belirterek, şunları söyledi:

“Asrın felaketi olarak nitelendirilen 6 Şubat depremleri, ekonomik ve sosyal açıdan derin yaralar açtı. Sayıları 10 bini aşan üyelerimizin tamamı doğrudan veya dolaylı olarak bu felaketten olumsuz etkilendi. Ancak deprem yaraları henüz sarılmamışken, Mücbir sebep kapsamına alınmayan, beyana dayalı olmayan kamu alacaklarının Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bir anda tahsiline başlanması yüzlerce üyemizin mağduriyetine sebep olmuştur.”

“BLOKELER TİCARİ İTİBARI ZEDELİYOR”

E-haciz uygulamaları nedeniyle banka hesaplarına konulan blokelerin, firmaların ticari itibarını zedelediğini ve toparlanmayı zorlaştırdığını vurgulayan Sadıkoğlu, “Malatya, Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş ile Gaziantep’in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde faaliyet yürüten ve beyana dayalı olmayan kamu borcu olan firmalara mücbir sebep süresi boyunca müsaade edilmesini, e-haciz işlemlerinin uygulanmamasını talep ediyoruz. Başlatılan e-hacizlerin de kaldırılmasını bekliyoruz.” dedi.

Bu talepleri içeren resmi yazının Cumhurbaşkanlığı ile Hazine ve Maliye Bakanlığı’na iletildiğini aktaran Sadıkoğlu, “Depremin ekonomik etkilerini hafifletmek ve bölgedeki firmaların ayakta kalmasını sağlamak adına sürecin takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

Sadıkoğlu, devletin deprem bölgesindeki firmalara yönelik şefkatli bir yaklaşım sergileyerek ekonomik toparlanmaya destek vermesi gerektiğini belirtti.(ANKA)

ÖNCEKİ HABER

"Àjàyí’nin Yolculuğu" | Karanlıktan aydınlığa uzanan bir yaşam

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Seyit Aslan: 2025 yılı bütçesi, talan bütçesi olarak hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa