19 Kasım 2024 11:00

Abhazya’da hükümet ile muhalefet arasında anlaşma: Cumhurbaşkanı istifa edecek

Abhazya’da Rus yatırım anlaşmasına karşı çıkan halkın parlamentoyu ele geçirmesiyle başlayan protestolar sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania istifa etmeyi kabul etti.

Ekran görüntüsü insta_abkhazia'nın Intagram'da yayımladığı videodan alınmıştır

Paylaş

Abhazya’da Rus yatırım anlaşmasına karşı çıkan halkın parlamentoyu ele geçirmesi ile devam eden eylemler sonuç verdi. Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania istifayı kabul etti, istifa sonrası halk parlamentodan çekilecek.

Abhazya'da 15 Kasım’da Rus yatırım anlaşmasınının oylanacağı gün anlaşmaya karşı çıkan Abhaz halkının protesto için geldiği parlamentoyu ele geçirmesiyle devam eden süreç sonuç verdi. Hükümet ile muhalefet arasındaki görüşmeler sonucu varılan uzlaşmaya göre Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania istifa edecek, istifa sonrası halk parlamentodan çekilecek.

Abhazya Cumhuriyeti Parlamentosu’nda Rusya’ya imtiyazlar tanıyan Rus yatırım anlaşmasının oylanması yapılacağı gün halk parlamento önünde toplanarak yasayı protesto etti. Parlamentoyu kuşatan Abhazyalılar güvenlik güçlerinin müdahalesine rağmen parlemonta binası önündeki demir parmaklıkları yıkarak parlamentoyu ele geçirdi. Halk Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania’nın istifasını istedi.

Abkhaz World’ün haberine göre Abhazya'da hükümet ve muhalefet arasındaki uzun müzakerelerin ardından bir anlaşma imzalandı. Anlaşma, Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania'nın istifası da dahil olmak üzere belirli adımları içeriyor.

Anlaşmaya göre

  • Abhazya'da hükümet ve muhalefet temsilcileri tarafından imzalanan anlaşmaya göre Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Aslan Bzhania resmen istifasını sunacak. 
  • Parlamento içinde ve çevresinde toplanan yurttaşlar 19 Kasım 2024'e kadar dağılacak. Bu koşul yerine getirilmediğinde, Başkan Bzhania istifasını geri çekme hakkını saklı tutuyor. 
  • Abhazya Cumhuriyeti Halk Meclisi, Cumhurbaşkanı Bzhania'nın istifasını 19 Kasım 2024'te ele alacak. Abhazya Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Badra Gunba, Geçici Cumhurbaşkanı görevini üstlenecek. 
  • Geçici Cumhurbaşkanı Gunba, sunulan Başbakan Ankvab'ı görevinden alacak ve yerine Valery Bganba'yı yeni başbakan olarak atayacak. Mevcut bakanlar, yeni bir başkan seçilip göreve başlayana kadar görevlerinde kalacak.

Anlaşmanın imzacıları, 

  • Abhazya Cumhuriyeti Başkan Yardımcısı Badra Gunba, 
  • Halk Meclisi Başkanı Lasha Ashuba, 
  • Devlet Gümrük Komitesi Başkanı Otar Khetsia, 
  • "Abhaz Halk Hareketi" Başkanı Adgur Ardzinba, 
  • Halk Meclisi Üyesi Kan Kvarchia,
  • Egemenliğin Korunması Komitesi Başkanı Leuan Mikaa oldu.

NE OLMUŞTU?

Protestolar 11 Kasım'da başlamıştı. 1992-1993 yılında yaşanan bağımsızlık savaşının ardından 1995 yılında bağımsızlığını ilan eden ve 2008 yılında Rusya tarafından tanınan Abhazya Cumhuriyeti'nde Rusya'ya imtiyazlar tanıyan yasaya karşı halk uzun süredir muhalefet ediyordu. Muhalefet toplantısından dönen Omar Smyr, Garry Kokaya, Almaskhan Ardzinba, Ramaz Jopua ve Aslan Bagatelia’nın gözaltına alınmasının ardından bölgede tansiyon yükselmişti. Gözaltıların ardından birçok kişi başkent Sohum'daki Güvenlik Servisi merkezinin yakınında toplanmıştı. Muhalefet gözaltına alınanlarının serbest bırakılması talebiyle yolları ve köprüleri kapatmıştı. Protestolar sonucunda gözaltına alınanlar serbest bırakılmıştı.

Devamında anlaşmanın onaylanacağı 15 Kasım Cuma günü parlamentoda anlaşmanın geri çekilmesi talebiyle protesto gösterisi düzenlemişti. Rusya ile imzalanan yatırım anlaşmasını protesto etmek isteyen yüzlerce eylemci, önce parlamento bahçesine, ardından parlamentoya girmişti.

Muhalefet liderlerinden eski başsavcı yardımcısı Eshsou Kakalia, parlamento binasının eylemcilerin kontrolü altında olduğunu teyit ederek, "Şu anda mevcut Abhazya başkanının istifasını istiyoruz" diye konuşmuştu. Eylemcilerin aynı zamanda parlamento ile aynı binadaki başkanlık ofislerine de girdiği belirtilirken, Abhazya Halk Hareketi lideri ve muhalif siyasetçi Adgur Ardzinba da bir açıklama yaparak, "Bir grup milletvekili, Aslan Bzhania'nın istifası talebiyle başkana gönderildi" demişti.

TEPKİLERİN ODAĞINDAKİ RUS YATIRIM ANLAŞMASI NEYİ İÇERİYOR?

Abhaz World haber sitesinin aktardığına göre, Abhazya'daki protestoların merkezindeki 'yatırım anlaşması' tekil projelere 2 milyar ruble (20 milyon dolar) yatırım yapabilecek büyük ölçekli Rus sermayesine Abhazya’yı açıyor.

Anlaşma, Abhazya'nın yatırım projelerini onaylamasını, arazı ve altyapı tahsis etmesini, Katma Değer Vergisi'nin (KDV) yüzde 50'sini geri ödemesini ve sekiz yıl boyunca kâr ve mülk vergilerinden muafiyet sağlamasını zorunlu kılıyor.

Yatırımcıların bölge dışından işçi getirme hakkına sahip olması yerel işgücünü dışarıda bırakıyor. Anlaşma, ekonominin turizm, altyapı, enerji, tarım ve sanayi gibi geniş bir alanını kapsıyor; gıda üretimini hariç tutuyor. Ayrıca, çevresel standartlar gibi düzenlemelerde geriye dönük değişiklik yapılmasına izin vermiyor. Daha önce de gündeme getirilen anlaşma ve tasarı, Abhazyalıların protesto ve tepkileri üzerine geri çekilmişti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

CHP’li Orhan Sarıbal: Yenişehir Kirazlıyayla yıkımın eşiğinde

SONRAKİ HABER

35 kişinin öldüğü Ezgi Apartmanı firari sanıklarının şirketine vergi muafiyeti kıyağı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa