21 Kasım 2024 04:01

Velilerin eğitim masrafı çilesi bitmiyor: Okullarda güvenlik yok, ücret talebi var

Ankara Mamak’ta bulunan Mehmet Çekiç Ortaokulunda okul girişine konan turnikeler için velilerden kart parası talep ediliyor. Veliler tepkili...

Fotoğraf: MA

Paylaş

Damla KIRMIZITAŞ
Ankara

Okullardaki güvenlik sorunu velilerin cebinden karşılanıyor. Okullarda kimseye danışılmadan verilen kararlar yine velileri etkiliyor. Okullardaki güvenlik sorunlarını çözemeyen okullar öğrencilerden ücret talep ediyor. Ankara Mamak’ta bulunan Mehmet Çekiç Ortaokulunda veliler kimseye danışılmadan yapılan turnikelere tepkili. En son okul giriş kartı için istenen 300 lirayla birlikte masraflarının sürekli arttığını söyleyen veliler, “Devlet okulu ama sürekli para toplanıyor. Parası olmayanın yararlanamayacağı bir noktaya geldik” diyor.

Ankara’nın Mamak ilçesinde bulunan Mehmet Çekiç Ortaokulda çocukları okuyan veliler tepkili. Zira okula turnikeler konulmuş durumda. Ancak sorun turnikeler değil, turnikelerden geçmek için kullanılan kartlar nedeniyle istenen ücretler... Kartlar için öğrencilerden 300 TL isteniyor, üstelik öğrenci kartını kaybettiğinde yine aynı parayı ödemek zorunda. Okuldaki sorunlar bununla da sınırlı değil. Okul kayıtları için velilerden adres içinden 2 bin, adres dışından 5 bin TL isteniyor. Ders saatlerinin ikili öğretim nedeniyle 30 dakikaya düşmesi ve okulda olmaması gereken seviye sınıflarının oluşturulması da velilerin tepkisini çekiyor.

"OKULA MI ALMAYACAKSINIZ?"

5. sınıf kız öğrenci velisi, ortaokula kayıt parası olarak adres bölgesinde oldukları için 2 bin TL ödeme yaptıklarını belirterek “Geçen gün okul çıkışında bir veli bağırıyordu ‘Vermiyorum. Çocuğumu okula mı almayacaksınız, almayın hadi’. İnsanlar şu ekonomik krizde çok zor geçinirken, kamusal hak olarak ücretsiz olması gereken eğitimden, parası olmayanın yararlanamayacağı bir noktaya geldik” dedi.

6. sınıf kız öğrenci velisi ise kayıt adı altında ödeme yaptıklarında 4 yıl boyunca para istenmeyeceğinin söylendiğini belirtti ve sene boyunca ödediklerini aktardı: “Turnike kartı kaybeden ya da yeni çıkartan öğrenciler için 300 TL istendi. Fotoğraf çekimi, e-okul fotoğraf yenileme için 80 TL istendi. Deneme sınav parası için 150 TL.” Eşinin emekli olduğunu ve kirada oturduklarını söyleyen veli “Okul zamanı yükümüz zaten kırtasiye, yol, yemek masrafları ile artarken bir de okuldan sürekli istenen paralar belimizi hayli büküyor” diye konuştu.

8. sınıf kız öğrenci velisi de benzer bir durumdan şikayetçi: “Okulda para toplanması artmış durumda; turnike, resim, deneme sınavı… Yetişemiyoruz adına da miktarına da.”

"DERS SAATİ 30 DAKİKAYA DÜŞÜRÜLDÜ"

7. sınıf erkek öğrenci velisi ise seneye LGS’ye girecek çocuğu için endişeli zira ders saatleri 30 dakikaya düşürülmüş durumda. Veli “Yaz-kış saati uygulamasına geçilmemesinin faturası öğrencilere, eğitime kesilmemeliydi. Hemen karşıdaki tam gün olan ortaokulda ders süresi 40 dakika, bizim gibi ikili eğitim yapan Ali Şîr Nevaî’de 35 dakika. Hani fırsat eşitliği?​” diye sordu.

5. sınıf kız öğrenci velisi ise sene başında okul içinde gerçekleştirilen “seviye belirleme sınavı” nedeniyle çocuğunun psikolojisinin bozulduğunu şu sözlerle anlattı: “Okul seviye belirleme sınavı yaptı. Bu sınıfa yerleşemeyen kızım bir gün eve ‘Ben tembeller sınıfındayım’ diye ağlayarak geldi. Hazırlık okumak İngilizcesi iyi olanın mı hakkıdır?​”

"OKULLARA ÖDENEK İSTİYORUZ"

Eğitim Sen Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Mehmet Aydoğdu ise okulun, bölgenin iyi okulları arasında olmasına rağmen bu sene öğrenci ve okul öğretmenlerinin çok huzursuz olduğunu belirterek sorunları şöyle sıraladı: “Ders saatleri bu okulda ikili öğretim nedeniyle 30 dakikaya düştü. Okulda olmaması gereken seviye sınıfları oluşturulmuş durumda. Okul müdürü, Okul Aile Birliği seçimlerini 15 gün öncesinden resmi olarak duyurmak zorunda olmasına rağmen ne öğretmenlerin ne velilerin haberi olmadan kendi ekibi ile seçim yapmış, denetleme kurulunun açıklamaları dahi bilinmiyor. Okul, kayıt döneminde, kayıt çevresinden 2 bin TL, kayıt bölge dışından 5 bin TL istendiği iddia ediliyor. Keza, turnike girişi var okulun, hiç kimseye danışılmadan yapılmış. Öğrenciler kart ile giriyor okula, kart parası 300 TL. Bazı öğrenciler kartını kaybedince yine 300 TL ödemek zorundalar.”

Bunun gibi çokça şikayetin başlıklarını Mamak İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile paylaştıklarını belirten Aydoğdu, çözüm beklediklerini ve gerekli hukuki başvuruları yapacaklarını söyleyerek “Eğitime bütçe, okullara ödenek istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

İtalya'da sağlık çalışanları grevde

SONRAKİ HABER

Avusturya’da sendikalar daha iyi çalışma koşulları ve ücret artışı için sokaktaydı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa