Bursa’da sağlık çalışanlarının “Vergide Adalet” eylemi 37’inci haftasında
Bursa’da sağlık emekçilerinin, “Vergide adalet istiyoruz” talebiyle başlattıkları eylemi 37 haftadır sürüyor.
Fotoğraf: Evrensel
Bursa’da sağlık emekçileri, 37 haftadır ‘Vergide Adalet İstiyoruz’ diyerek eylemlerini sürdürüyor. Görükle Kurtuluş ASM önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “Vergide adalet sağlanana kadar mücadelede kararlıyız” dedi.
“Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bütçe görüşmelerinde vergide adaleti sağladığını iddia etse de sağlık çalışanı olarak giderek fakirleşen halimiz, hastalarımızın yaşadığı derin yoksulluk tüm algı yönetimini çürütmeye yetiyor” denilen açıklamada, “Fadime Nefes, Funda Peri, Aslan Miraç, Masal Işık, Aras Bulut… İzmir'in Selçuk ilçesinde fakirlikten can veren çocuklarımızın yaşam ve sağlık hakkı için aşı yapmamız, topuk kanına bakmamız, hastalanınca ilaç vermemiz yetmediği için gelirde ve vergide adalet istiyoruz. Anlıyor musunuz?” diye sordu.
"DERİN FAKİRLEŞME ÇOCUKLARI OLUMSUZ ETKİLİYOR"
Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV)’nın, çocuk yoksulluğu raporuna yer verilen açıklamada, “Yaş gruplarına göre ayrım yapıldığında, 0-2 yaş bebekler ve 3-14 yaş çocuklarda yoksulluk oranı 2017’de yüzde 36,8 iken 2022’de bu oran yüzde 41,4’e yükselirken, 2023’te yayımlanan istatistiklere göre, 0-17 yaş grubunda 7,03 milyon çocuk yoksulluk yaşıyor. Kişi başına gelir dikkate alındığında, medyan gelirin yüzde 60’ının altında yaşayan çocukların yoksulluk oranı yüzde 42,2, yoksul çocuk sayısı ise 9 milyon 590 bin kişi olarak hesaplanıyor” denildi.
"EZİYET YÖNETMELİĞİNİ GERİ ÇEKİN"
Eziyet yönetmeliğine de değinilen açıklamada, “Yaklaşık son bir ay içinde Aile Sağlığı çalışanlarına dayatılan ödeme, ya da diğer adıyla Eziyet yönetmeliğine karşı çalışanların sürdürdüğü mücadeleye, 3 günlük iş bırakmaya halkın içten sahip çıkması bu yönetmeliğin meşruluğunu ortadan kaldırmıştır. Bir yandan sağlık çalışanlarının ve halkın yaşadığı yoksulluk, sağlık alanını saran bebek öldürmeye varan çeteleşmeler, sağlık çalışanlarına dayatılan eziyet yönetmelikleri, halkın sağlık hakkını istismar ederek yaratılan ticari kar ortamı, yeterli ve nitelikli sağlık hizmeti alamayan halkın yaşadıkları artık dayanılmaz hale gelmiştir” denildi.
TTB ve birinci basamak sağlık hizmet alanında örgütlü meslek emek örgütlerinin Eziyet Yönetmeliğinin geri çekilmesi için 2-6 Aralık’ta 5 günlük çıkacağı grevin hatırlatıldığı açıklamada, “Tüm sağlık çalışanlarına güvenceli iş, güvenli ortamda, emekliliğine yansıyacak tek kalemden oluşan, performansa dayalı olmayan, insanca yaşamaya yetecek kadar ücret ödenmelidir. Sağlık çalışanlarından yapılan % 35 vergi kesintilerinden vazgeçilip, her ay sabit kalmak koşuluyla en fazla %15 vergi kesintisi yapılmalıdır” ifadelerine yer verildi. (Bursa/EVRENSEL)