21 Kasım 2024 04:02

Deprem konutunda da konteynerde de sorunlar sürüyor: "Hayatta kalma savaşı veriyoruz"

6 Şubat depremlerinin üzerinden neredeyse 2 yıl geçti ancak depremzedelerin sorunları değişmedi. 21 metrekarelik konteynerlerde de deprem konutlarında mağduriyetler sürüyor.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Diyarbakır

Kimine göre “asrın felaketi” kimine göre “asrın cinayeti”. 6 Şubat 2023’te Maraş merkezli yaşanan depremlerde yaşanan korkunç yıkım 2'nci yılına yaklaştı, 21 metrekarelik konteynerlerde yaşayan depremzedelerin sorunları ise hiç değişmedi.

3 bin konteynerin olduğu Adıyaman Vartana Geçici Yaşam Alanında yaşayan ve ismini vermek istemeyen bir yurttaş, özellikle kış şartlarının gelmesiyle birlikte yaşadıkları zorlukları anlattı. 

Konteynerlerini su bastığını anlatan yurttaş, “Yağmur sonrası birçok yer boşaldı, başka konteynerlere geçtiler. Ancak orayı da su basabilir” dedi. 8 nüfusla tek konteynerde yaşamaya çalıştıklarını söyleyen yurttaş sorunlarını şöyle sıraladı: “Konteynerlerde altyapı diye bir şey hâlâ yok. Elektrik çok tehlikeli, sabaha kadar uyuyamıyoruz yangın çıkacak diye. Çok basit, güvensiz işlemler yapmışlar. Su desen sağlıklı değil, banyo yapmak için bile kullanılır değil. Merkeze 2 km uzakta burası. İşe gidip gelmek eziyet, çocukların okula gitmesi eziyet. Şimdi buraya bir okul yaptılar, bizim burada daha ne kadar kalmamızı istiyorlar, ömür geçmez.” 

"GÜNLÜK YAŞIYORUZ"

50 yaşında olduğunu söyleyen, eşinin de engellilik durumu nedeniyle çalışamadığını dile getiren yurttaş çalışsa da sigortasının yapılmadığını bu nedenle emekliliğin de hayal olduğunu ifade etti. Çocuklarının okul çağında olduğunu belirten yurttaş, “Ne masası var çocukların ne sandalyesi, çalışma ortamı yok. Kiracıydım, ev kiraları almış başını gidiyor. Hasarlı ev için 10 bin, 15 bin lira kira istiyorlar. Ev almayı bırak kiraya çıkmamın mümkünatı yok. Ekonomi bitmiş. 8 nüfusa günlük 15 ekmek alıyorum. Ekmek parasını dahi yetiştiremiyoruz. Günlük yevmiye usulü çalışıyorum. Çocuklarımın her birine harçlık verince bile para kalmıyor. Günlük çalışıp günlük yiyoruz, günlük yaşıyoruz” diye konuştu. 

"İKTİDAR GELSİN HALİMİZİ GÖRSÜN"

Özellikle çocuklarının okuması için uğraştığını söyleyen yurttaş, “Kızım başarılı bir öğrenci, onun masraflarını, onu taksitlerini burs usulü biri karşılıyor. Okuyup hayatını kurtarmasını istiyorum” dedi. Depremin üzerinde geçen bunca zamanda sorunlarının çözülmediğine vurgu yapan yurttaş, iktidar yöneticilerinin ‘Depremzedelerin sorunlarını çözüyoruz’ sözlerinin samimi olmadığını ifade edip şu sözlerle eleştirdi: “Gelin bizim yaşadığımız durumu bir görün, iktidar sorunlarımızı çözüyorsa bizim halimizi bir görsün. Hayatta kalma savaşı veriyoruz.”

KONUTLAR EKSİKLERLE TESLİM EDİLDİ

6 Şubat depreminin ardından TOKİ tarafından Diyarbakır’ın Bağlar ilçesine bağlı Oğlaklı Mahallesi’nde yapılan deprem konutlarında da yurttaşların yaşadığı sorunlar bitmiyor. Güvenlik gerekçesiyle ismini vermek istemeyen depremzede yurttaş, su, elektrik, doğal gaz ve internetle ilgili yaşadıkları sorunların giderilmediğini söyleyerek mağdur olduklarını dile getirdi.

Oğlaklı’da 5 etaptan oluşan 6 bin 40 konutun yapımı devam ederken, yakın zamanda konutlara geçen ev sahipleri pek çok eksiğin giderilmeden konutların teslim edilmesinden şikayetçi. Doğal gaz aboneliği verilmediği için ısınma ve sıcak su sorunu yaşadıklarını söyleyen yurttaş, “Kış geldi, nasıl ısınacağız diye kara kara düşünüyoruz” dedi. Su kesintileri yaşadıklarını, asansör olduğu halde kullanamadıklarını, yakınlarında fırın, market vb. hiçbir şeyin olmadığını vurgulayan yurttaş sorunları şöyle anlattı: “Sadece bina, yol, park, bahçe var. Belli bir saat sonrası ulaşım yok, erken bitiyor. Biraz geciksek 250-300 lira verip taksiyle dönmek zorunda kalıyoruz.” 

Sorunlarının giderilmesi için yüklenici firmaya başvurduklarında bir sonuç alamadıklarını söyleyen yurttaş, “Sorunlarımızı ilettiğimizde ilgileneceğiz diyorlar ancak ilgilenen yok, çözüm istiyoruz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

"Zamlar durdurulsun, ücretler artırılsın"

SONRAKİ HABER

200 yıllık cami 10 yıldır restorasyon bekliyor: "Madencilik faaliyetleri engel oluyor"

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa