Evrensel’in manşeti | Yerin 300 metre altında yağmaya direniş
İktidar, yıllık 3.5 milyar liralık değer üretirken Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerini sermayeye peşkeşe hazırlanıyor. Madenciler özelleştirme yağmasını durdurmak için direnişte.
Fotoğraf: Maden-İş
İktidar, yıllık 3.5 milyar liralık değer üretirken, bir de kamu kaynaklarıyla modernize ederek “Altın yumurtlayan tavuk” haline getirdiği Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmelerini, arazisi ve lojmanlarıyla sermayeye peşkeşe hazırlanıyor. Madenciler özelleştirme yağmasını durdurmak için direnişte.
İŞÇİLER MADENE KAPANDI
Ankara’da bulunan Çayırhan Termik Santrali ve Linyit İşletmesinin özelleştirilmesine karşı T. Maden-İş üyesi 500 işçi, dün sabah vardiyasında madene kapandı. Yerin 300 metre altında direniş sürerken, diğer vardiyalardan madenciler maden önünde toplandı. İşçiler özelleştirmenin durdurulmasını istedi.
ARSA, ARAZİ, LOJMAN…
Çayırhan Termik Santralı, “varlık satışı”, linyit madenleri ise “İşletme hakkının verilmesi” yöntemiyle satılıyor. İhaleyi alacak şirket, Çayırhan’ın üçte ikisini kapsayan arsa ve arazileri, yüzlerce lojmanı aldığı gibi, linyit madenlerinin de 2059 yılına kadar işletme hakkını alacak.
‘ADRESE TESLİM İZLENİMİ VAR’
Maden ve santralin kamu kaynaklarıyla kurulmuş Türkiye’nin en modern ve verimli tesisleri arasında olduğu bilgisini veren T. Maden-İş Genel Başkanı Nurettin Akçul, “Özelleştirmeyle buradaki değer sermayeye sunulacak” dedi. Akçul, ihale şartnamesinin adrese teslim izlenimi verdiğini dile getirdi.
‘TÜRKİYE’NİN SORUNUDUR’
İhale şartnamesinde işçileri koruyan madde olmadığını, lojmanların da boşaltılacağının yer aldığını aktaran Akçul, “Özelleştirme sadece işçilerin değil Türkiye’nin sorunudur. Bölge ekonomisini kötü etkileyecek, madencileri işsiz, evsiz bırakacak özelleştirme durana kadar mücadelemiz sürecek" dedi.
ÖNCE MODERNİZE EDİLDİ SONRA SATIŞA ÇIKARILDI
Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ayhan Yüksel, tesisin 2000 yılında Ciner Gruba 20 yıllığına devredildiğini, 2020’de tekrar kamuya geçtiği bilgisini verdi. Yüksel tesiste 2020 yılında 100 milyon dolarlık kömür ve elektrik üretildiğini aktardı.
Kamuya geçtikten sonra tesisin kamu kaynaklarıyla modernize edildiğini anlatan Yüksel, tesisin kapasite artırımına da hazır halde olduğunu söyledi. Yüksel, “Böyle bir tesisin özele ihale edilmesi ne kamunun ne işçilerin yararına” diye konuştu.
YENİ ÖZELLEŞTİRMELER YOLDA
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı bütçe görüşmelerinde sunum yapan Bakan Alparslan Bayraktar, “Enerjide reform lazım” ifadeleriyle EUAŞ, BOTAŞ, TPAO, TEİAŞ ve ETİ Maden İşletmelerinin yanı sıra; Kapulukaya, Kesikköprü, Yüreğir, Seyhan 2, Koyulhisar, Çamlıgöze ve Gaziler gibi 7 hidroelektrik santralinin (HES) özelleştirileceğini duyurdu.
DERSİM’E MADEN OPERASYONU HAZIRLIĞI
Dersim’de 1990’lı yıllarda uluslararası maden şirketleri tarafından başlatılan çalışmaların ardından köylerin, meraların, yaylaların boşaltılması, bölgenin insansız bırakılması hedefine ulaşıldı. Şimdi projelerle gündeme getiriliyor.