Eğitim emekçileriyle ilgili çarpıcı rapor: Yüzde 81’inin ay sonunda cebinde para kalmıyor
Hürriyetçi Eğitim-Sen’in eğitim emekçileri arasında düzenlediği anket çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. . Yoksulluk sınırı altında ücrete mahkum edilen öğretmenlerin yüzde 81’i ay sonunu getiremiyor.
Fotoğraf: Eylem Nazlıer/Evrensel
Eğitim emekçileri arasında düzenlenen anket çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Yoksulluk sınırı altında ücrete mahkum edilen öğretmenlerin yüzde 81’i ay sonunu getiremiyor. 24 Kasım Öğretmenler Günü öncesinde Hürriyetçi Eğitim-Sen tarafından gerçekleştirilen ankete 81 ilden 7 bin 563 eğitim emekçisi katıldı.
Anketin sonuçlarını paylaşan Hürriyetçi Eğitim Sen Genel Başkanı Levent Kuruoğlu, ankete katılanların yüzde 61’inin kredi kartı borçlarını düzenli ödediğini yüze 24.1’inin yalnızca asgari ödemeleri yapabildiğini, yüzde 11.4’ünün ise düzenli ödeme yapamadığını söyleyerek “Bu veriler eğitim emekçilerinin kredi kartına bağımlı hale geldiğini gösteriyor” dedi.
BÜTÇE: BORÇ, GIDA VE KİRAYA GİDİYOR
Eğitimcilerin aylık bütçelerinin büyük kısmının kredi ve borç ödemelerine ayrıldığını anket sonuçlarına göre, katılımcıların yüzde 50.9’unun gelirlerinin yarısını kredi/borç ödemelerine harcadığını belirten Kuruoğlu “Aylık bütçenin yüzde 33.3’ü gıda harcamalarına, yüzde 9.7’si ise kira ödemelerine yönlendiriyor. Eğitim çalışanlarından kredi veya kredi kartı borcu olmayanların oranı sadece 14,4’tür. Geriye kalan yüzde 85’lik kesimin kredi veya kredi kartı borcu bulunmaktadır. Bu da eğitim çalışanlarının borç içinde olduğunu göstermektedir” dedi.
YÜZDE 35’İ EK İŞ DÜŞÜNÜYOR
Eğitimcilerin yüzde 81,1’i ay sonunda hesabında cebinde para kalmadığını belirttiğini dile getiren Kuruoğlu, “Eğitim çalışanının ay sonunda aldığı maaştan cebine bir şey kalmamaktadır. Eğitimcilerin büyük bir kısmı, maaşlarıyla tasarruf yapamıyor. Katılımcıların yüzde 90.1’i, aldıkları maaşla tasarruf yapma imkânı bulamadığını ifade ediyor. Yüzde 35.8’i ise ek iş yapmayı düşünüyor” ifadelerini kullanarak mevcut ekonomik durumunun eskiye göre daha kötü olduğunu söyleyenlerin oranının yüzde 86,3 olduğunu söyledi.
“EĞİTİMCİLER UMUTSUZ”
Kuruoğlu, eğitim emekçilerinin sadece bugünkü ekonomik koşullara değil, gelecekteeki ekonomik durumlarına ilişkin de bir umut görmediklerini anlatarak “Ekonominin kötü yönetilmesi, hükümetin yanlış politikaları ve iş güvencesizliği, eğitimcilerde büyük bir umutsuzluk yaratmış durumda” dedi.
TÜİK’E VE EKONOMİ YÖNETİMİNE GÜVEN YOK
- Katılımcıların yüzde 97,5’i gerçek enflasyon oranlarının TÜİK’in açıkladığı rakamlardan çok daha fazla olduğuna inanıyor.
- Katılımcıların yüzde 74,9’u, ülke genelindeki fiyat artışlarının en büyük nedenini kötü yönetime bağlıyor.
- Katılımcıların yüzde 57,6’sı, Türkiye ekonomisinin gelecekte düzelmeyeceğine düşünüyor.
- Katılımcıların yüzde 76,5’i, ekonomik durumlarının iyileştirileceğine dair iktidara güvenmiyor. (İstanbul/EVRENSEL)