22 Kasım 2024 04:15

Orhan Kemal’in evi satışa çıkarıldı | 'Bu ev korunmalı'

Orhan Kemal’in Unkapanı’da yaşadığı evi 10 milyon liraya satışa çıkarıldı. TYS Genel Sekreteri Tahir Şilkan, "Bu ev korunmalı. Bir müzeye dönüştürülmeli" dedi.

Fotoğraf: Kadir İncesu

Paylaş

Şeyma AKCAN
İstanbul

Türk edebiyatının usta isimlerinden Orhan Kemal’in Unkapanı’da yaşadığı evi 10 milyon liraya satışa çıkarıldı. “Orhan Kemal Evi” olarak adı geçen evin daha önce müze olması için girişimlerde bulunulmuş ama gerçekleştirilememişti.

Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü ve Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Sekreteri Tahir Şilkan gazetemize konuştu.

Orhan Kemal’in 1957 yılında o evde doğan oğlu Işık Öğütçü, aynı zamanda daha önce evi satın almak istediğini ancak ev sahiplerinin kabul etmediğini de belirtti. Öğütçü, “Daha önce de satmaya niyetlenmişlerdi ancak vazgeçtiler, şimdi emlakçıya verilip 10 milyona satışa çıkarıldığı söyleniyor. Böyle bir fiyat vermeden önce veya satışa çıkmadan önce bize bir şey bildirmediler. Belki ona göre bir kampanya başlatabilirdik. Evin üstünde ilan var denildi, şok oldum” ifadelerini kullandı.

‘BU EV KORUNMALI, MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMELİ’

Orhan Kemal’in artık Adana’da yaşama şansı kalmayınca geçim sağlamak için üç çocuğu ve eşiyle İstanbul’a taşındığını hatırlatan Tahir Şilkan, Orhan Kemal’in İstanbul’a gelişini ve bu evin önemini anlattı:

“Önce bir arkadaş evinde Kasımpaşa’da sonra da Fatih’te bir evde kiracı olarak yaşadı. 1954’ten 1966’ya kadar da bu satışa çıkarılan evde yaşamış. Bu ev Orhan Kemal’in İstanbul’da kenar mahale insanlarını anlattığı roman ve öykülerini yazdığı ev. Bu ev Orhan Kemal’in kanser olan kardeşi alt katta ölüm döşeğindeyken üst katında mizahi Üç Kağıtçı romanını yazdığı ev. Bu ev Orhan Kemal’in ‘Asıl haklı olan onlar’ dediği Cibalili tekel fabrikasının kadın işçilerini pencereden seyrettiği ve yazdığı ev. Bu ev ‘50’li yılların kışında Orhan Kemal’in sobasız, erzaksız, aç susuz yaşadığı ev. Bu ev Orhan Kemal’in çocuklarını sünnet ettirmek için evdeki kitaplarını sattığı ev. Bu nedenle bu ev korunmalı. Bir müzeye dönüştürülmeli. Ve herhangi bir kafeye ya da sıradan bir yaşam evine dönüşmemelidir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Adana'da Ekrem Tok Ruh Sağlığı Hastanesi’nde sağlık emekçilerinden baskılara tepki

SONRAKİ HABER

Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi | Kültür sanata ayrılan pay yüzde 1’in altında

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa