Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesi | Kültür sanata ayrılan pay yüzde 1’in altında
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2025 yılı için sunacağı bütçe teklifi bugün mecliste görüşülecek. Merkezi bütçeden kültür ve sanata ayrılan pay yüzde 1’in bile altında.
Fotoğraf: AA
Kültür ve Turizm Bakanlığının 2025 yılı için bütçe teklifi bugün Mecliste görüşülecek. Bütçe teklifi 53 milyar 202 milyon lira. Geçen yılın 38 milyar 964 milyon liralık bütçesine göre artış yüzde 36.5.
Bütçe, “milli kültür”, “sanat ve kültür ekonomisi”, “turizmin geliştirilmesi” ve “yönetim ve destek programı”na harcanacak.
YARISI ‘MİLLİ KÜLTÜR’E!
Bakanlığın 2025 bütçesinin neredeyse yarısına denk gelen 27 milyar 967 milyonluk kısmı “milli kültür” programına ayrılıyor. Merkezi bütçeden kültür ve sanata ayrılan pay ise yüzde 1’in bile altında.
Bütçenin yarısının ayrıldığı “milli kültür” başlığı altında, “Çanakkale savaşları gelibolu tarihi alanının korunması ve yenilenmesi” ,“Somut olmayan kültürel mirası koruma, tanıtma, araştırma ve eğitim”, “Tarihi ve kültürel varlıkların korunması ve yenilenmesi”, “Türk Arkeoloji ve Kültürel Miras Vakfı desteği” gibi alt programlar bulunuyor.
“Sanat ve kültür ekonomisi” programına 3 milyar 632 milyon, “Turizmin geliştirilmesi” programına 2 milyar 520 milyon, “yönetim ve destek programı”na 4 milyar 241 milyon ayrılıyor.
Sanat ve kültür programına bu yıl ayrılacak olan bütçenin toplamı, geçen yıl sadece ‘geleceğe miras’ projesine ayrılan 6 milyar liranın anca yarısı ediyor.
HEDEFLENEN YERLİ FİLM SAYISI 24
Bakanlığın 2025 bütçesinde destek vereceği özel tiyatro proje sayısı 485, yerli film sayısı da 24 olarak hedefleniyor.
Film yapımcıları bakanlıktan verilen desteğin ekonomik kriz ve enflasyon sebebiyle çok hızlı bir şekilde eridiğini ve film yapımının yarısını bile karşılamadığını ifade ediyor.
2024 yılında bakanlıkça 480 özel tiyatro projesine 65 milyon liralık kaynak tahsis edildi. Birçok tiyatro yararlanamadı. Ekonomik krizin etkisiyle peş peşe kapanan tiyatroların gündem olduğu bir yılda desteklerin yetersizliği eleştiri konusu oldu.
Destek alan tiyatroların yarısından fazlasının neredeyse hiç bilinmediğine dikkat çeken tiyatrocular, sorunların iletilmesi ve çözümü için muhatap bulamamaktan şikayetçi. (KÜLTÜR SERVİSİ)