‘Oyun, Oyuncak, Çocuk’ fotoğraf sergisi açıldı | ‘Çocuğun öyküsünü yazıyoruz’
Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer, “Tarih kralların öyküsünü yazıyor. Biz oyunun, oyuncağın, çocuğun öyküsünü yazıyoruz" dedi.
Fotoğraf: AFSAD
Ankara Fotoğraf Sanatçıları Derneği (AFSAD) Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi “Oyun, Oyuncak, Çocuk Fotoğraf Sergisi” Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonunda açıldı. Atölye Eğitmeni, Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer, “Tarih kralların öyküsünü yazıyor. Biz oyunun, oyuncağın, çocuğun öyküsünü yazıyoruz. Anadolu uygarlıklarında oyun, oyuncak, çocukların izlerini sürüyoruz. Dünü bugüne taşıyoruz” dedi.
AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesinin 2021-2024 yılları arasında gerçekleştirdiği belgesel fotoğraf çalışmalarından oluşan sergi açılışına Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Çetin, Çankaya Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Ethem Torunoğlu, Mülkiyeliler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi İlker Yavuz, Mülkiyeliler Birliği Genel Sekreteri Elçin Aktoprak, Halkevleri Genel Başkanı Nebiye Merttürk, Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Vakfı Başkanı Oya Fişek, Fişek Enstitüsü Çalışan Çocuklar Bilim ve Eylem Merkezi Vakfı Genel Yönetmeni Nail Dertli, AFSAD Başkanı Burcu Vardar ve sanatseverler katıldı.
Atölye eğitmenliğini Fotoğraf Sanatçısı Mehmet Özer’in yaptığı belgesel fotoğraf çalışması; “Neolotik Çağ’dan Günümüze Oyun, Oyuncak, Çocuk, Özgür Dünyanın Köle Çocukları, İşçi Çocuklar, SMA Hastası Çocuklar, Mülteci Çocuklar, Çankaya Belediyesi Bademlidere Çankaya Evi Çocuklar İçin Fotoğraf Atölyesi, Politik Özne Olarak Çocuk, Yeryüzünü Özgürleştiren Çocuklar, Eğitim Hakkı, Oyun Hakkı, Özgürlüklerinden Mahrum Bırakılmış Çocuklar ve Yaşam Hakkı Gasbedilen Çocuklar” olmak üzere 12 dosya konusu alt başlığı altında üç yıl süren bir çalışma ile tamamlandı.
Atölye asistanlığını Serap Baysal’ın yaptığı çalışmada atölye fotoğrafçıları; Mehmet Özer, Serap Baysal, Ali Cevat Uğraş, Ali Osman Abalı, Bülent Güler, Çınar Livane Özer, Çiğdem Dizdaroğlu, Deniz Sarıgil, Derya Şahin, Derya Yüreğilli Göksu, Duygu Kılıç, Efekan Akyüz, İlknur Müjdeci, Kadir Celep, Mustafa Eser, Nihan Bayındır, Özlem Eser, Türkan Namlucu belirlenen konu başlıkları çerçevesinde farklı zaman ve mekanlarda sahaya çıkarak fotoğraf çalışması gerçekleştirdiler.
20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü’nde açılan sergide tarihte ilk olarak çocuk haklarının bildirge olarak yer aldığı Moskova Çocuk Hakları Bildirgesi ile Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Sözleşmesi de yer aldı.
Sergi açılışında konuşan Çankaya Belediye Başkan Yardımcısı Anıl Çetin, çocuk konulu bir belgesel fotoğraf çalışmasının içinde yer almaktan duydukları memnuniyeti ifade ederek, AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi Oyun Oyuncak, çocuk çalışmasına katılan ve sergi sürecine kadar katkı veren, destek olan tüm kurumlara ve herkese teşekkür etti.
“Oyun, Oyuncak, Çocuk Fotoğraf Sergisi” açılışında konuşan Atölye Eğitmeni Mehmet Özer, atölye çalışması süresince kolektif çalışma tarzı ile çalıştıklarına vurgu yaparak, “Oyun, Oyuncak, Çocuk Belgesel Fotoğraf Çalışması”nın içeriğini şöyle açıkladı:
“Tarih kralların öyküsünü yazıyor. Biz oyunun, oyuncağın, çocuğun öyküsünü yazıyoruz. Anadolu uygarlıklarında oyun, oyuncak, çocukların izlerini sürüyoruz. Dünü bugüne taşıyoruz. Oynadığımız ve unuttuğumuz oyunları hayatımıza çağırıyoruz. Dijital çağda oyun, oyuncak, çocuk ilişkisini sorguluyoruz. Toplumsal bir özne olarak. Sınırlardan sadece gülüşlerini ve çocukluklarını geçiren çocukların; yaşamı her gün yeniden üreten, elleri kocaman çalışan çocukların; gülüşleri ve düşleri ağır demir kapıların ardında kalan çocukların; çatışmalı ortamda büyüyen çocukların; arka sokaklarda kendilerine oyun dünyası kuran çocukların; şiddet ve istismar sarmalında sevinçleri çalınan çocukların; görsel metinleriyle birlikte eşitler arasında eşit bir ilişki içinde hayata seslenmek istiyoruz.”
AFSAD Toplumcu Gerçekçi Belgesel Fotoğraf Atölyesi “Oyun, Oyuncak, Çocuk Fotoğraf Sergisi” Çankaya Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi Abidin Dino Sergi Salonunda 1 Aralık Pazar gününe kadar gezilebilir. (KÜLTÜR SERVİSİ)