22 Kasım 2024 13:15

Yazarımız İhsan Çaralan'ın davası 8 yıl sonra düştü

Özgür Gündem’in “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan İhsan Çaralan’ın, İnan Kızılkaya ile birlikte "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten yargılandığı dava düşürüldü.

Fotoğraf: Evrensel

Paylaş

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin 2016 yılındaki “Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği” kampanyasına katılan Evrensel yazarı İhsan Çaralan'ın, gazetede yayımlanan bir haber nedeniyle, Özgür Gündem’in eski Sorumlu Yazı İşleri Müdürü İnan Kızılkaya ile birlikte "Cumhurbaşkanı'na hakaret"ten yargılandığı dava düşürüldü.

Çağlayan'da bulunan İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın 4. duruşmasına gazeteciler katılmazken avukatlar hazır bulundu. Duruşmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın avukatı, Çaralan ve Kızılkaya’nın cezalandırılmalarını istedi. 

İhsan Çaralan’ın avukatı Devrim Avcı, “AYM kararının ifade özgürlüğü esasında verildiğini görüyoruz, bu nedenle kararın gereğinin yerine getirilerek beraat kararı verilmesini talep ediyoruz” dedi.

Gazetecilerin avukatı Özcan Kılıç da Anayasa Mahkemesinin, düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğüne dair verdiği emsal kararları hatırlatarak, beraat istedi.

Mahkeme, AYM'nin ihlal kararı öncesi verdiği 'cezanın hükmünün geri bırakılması' kararının denetim süresinin dolması nedeniyle davanın düşürülmesine karar verdi.

AYM HAK İHLALİ VERMİŞTİ

Çaralan’ın nöbetçi genel yayın yönetmeni olduğu 31 Mayıs 2016 tarihinde gazetede yer alan “Aynı yer aynı katil” başlıklı haber nedeniyle Çaralan’a 2 ayrı dava açılmıştı. İlk davanın suçlaması “Cumhurbaşkanı'na hakaret” ikinci davanınki ise “suç işlemeye alenen tahrik etme ve suçluyu övmek, terör örgütü propagandası yapmak” idi.

Çaralan’a yayımlanan haber nedeniyle “Cumhurbaşkanı'na hakaret edildiği” iddiasıyla 11 ay 20 gün, “suçu ve suçluyu övme” nedeniyle de 1 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş ve cezaların infazları ertelenmişti. Kararlar AYM'ye taşınmıştı.

AYM, 2014 ve 2021 yılları arasındaki benzer davaları birleştirip “ifade özgürlüğü ihlali” kararı vermişti. AYM kararında “İfade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine ilişkin iddiaların kabul edilebilir olduğuna” ve “Anayasa’nın 26. ve 34. maddelerinde güvence altına alınan ifade özgürlüğü ile toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine” hükmetmişti. Kararda, Cumhurbaşkanı'nın aynı zamanda siyasi parti genel başkanı olması nedeniyle siyasi kimliğine ilişkin söylenen her sözün "Cumhurbaşkanı'na hakaret" olarak değerlendirilemeyeceğine dikkat çekilmişti. AYM, ihlal kararlarını yeniden yargılama yapılmak üzere ilk derece mahkemelerine göndermişti.

Savcı, AYM tarafından ifade özgürlüğünün ihlali tespit kararı verilse de sadece HAGB hakkında tespit yapıldığı çıkarımında bulunarak ceza istemişti. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Samsun'da inşaattan başına kalas düşen çocuk ağır yaralandı

SONRAKİ HABER

İsrail ordusunun Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 17 Filistinli öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa