22 Kasım 2024 15:40

Tuzla’da hayali emsal transferiyle büyük rant iddiası

AKP'li Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın seçimi kaybetmesinin ardından “hayali emsal transferleri” üzerinden büyük bir yolsuzluk yapıldığı iddia edildi.

Fotoğraf: Google Street View

Paylaş

AKP’li önceki dönem Tuzla Belediye Başkanı Şadi Yazıcı’nın seçimi kaybetmesinin ardından, belediyede gerçekleştirilen “hayali emsal transferleri” üzerinden büyük bir yolsuzluk ortaya çıktı. Onlarca müteahhit ve binlerce kentsel dönüşüm mağdurunun zarar gördüğü olayda, yolsuzluğun boyutunun on milyarlarca lirayı bulduğu tahmin ediliyor.

Çağdaş Tuzla gazetesinde yer alan habere göre Tuzla’da kentsel dönüşüm için emsal transfer bedellerini ödeyen 60’a yakın müteahhit, belediye CHP’ye geçtikten sonra aldıkları emsallerin “hayali” olduğunu fark etti. Aynı emsal transfer haklarının birden fazla müteahhide satıldığı, bazı hakların ise usulsüz biçimde farklı projelerde defalarca kullanıldığı iddia ediliyor.

Belediyede resmi bir görevi bulunmayan Ferhat Dalmaz’ın, belediye yönetimiyle iş birliği yaparak, sosyal donatı alanlarındaki hisseleri yok pahasına satın aldığı ve bu hisselerin imar haklarını müteahhitlere yüksek bedellerle sattığı ileri sürülüyor. Dalmaz’ın yolsuzluk ortaya çıkmadan İtalya’ya kaçtığı belirtiliyor.

Müteahhitler, “Emsal Transferi Mağdurları Grubu” kurarak organize oldular. Dolandırıldıklarını anlayan mağdurlar, yeni Belediye Başkanı Eren Ali Bingöl’den çözüm talep etti. Bingöl’ün, dolandırıcılık iddialarını savcılığa taşıma sözü verdiği öğrenildi.

Eski Belediye Başkanı Şadi Yazıcı, koordinatör başkan danışmanı Serhan Kural, eski emlak istimlak müdürü Zeki Aydın, Ferhat Dalmaz ve diğer belediye personeli hakkında geniş çaplı bir soruşturmanın başlaması ve bu süreçte yolsuzluğun tüm boyutlarının ve kamu kaynaklarının nasıl suistimal edildiğinin ortaya çıkarılması bekleniyor.

Belediye kayıtlarında, aynı emsal haklarının sistemden silinmeden defalarca satıldığı ve bu durumun 2018 yılından itibaren sürdüğü öne sürülüyor.

Emsal transferi skandalından en çok zarar görenler arasında Karagülle İnşaat (30 milyon TL), Yavuz İnşaat (40 milyon TL) ve Penguen Sitesi müteahhidi (40 milyon TL) bulunuyor. Kentsel dönüşüm projelerinin aksaması nedeniyle yüzlerce aile mağdur durumda.

Yeni belediye yönetiminin, İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile çözüm arayışında olduğu ifade ediliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Mardin’de avukatlara silahlı saldırı protesto edildi

SONRAKİ HABER

Kılıçdaroğlu, "Cumhurbaşkanı'na hakaret" davasında savunmasını yaptı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa