Diş Hekimliği Günü'nde 7 hekim iyi hal belgesine başvurdu
TDB, Hekim Birliği, Hekim-Sen ve Kamu Diş Hekimleri Derneğinin katılımıyla 18-24 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimliği Günü sebebiyle basın toplantısı düzenledi.
Fotoğraf: Evrensel
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB), Hekim Birliği, Hekim-Sen ve Kamu Diş Hekimleri Derneğinin katılımıyla 18-24 Kasım Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası ve 22 Kasım Diş Hekimliği Günü sebebiyle basın toplantısı düzenledi. 10 ila 20 dakika arasında muayene sürelerinde nitelikli hizmet üretemediklerini anlatan TDB Başkanı Fatih Güler, "Bütçeden sağlığa ayrılan pay yetersiz. Bütçeden koruyucu ağız diş sağlığı hizmetine dönük yüzde 3'ü bulmuyor. Daha fazla payın bu hizmetlere ayrılarak diş hekimliğine dönük politikaların üretilmesi gerekiyor" dedi. Güler ayrıca pilot olarak 3 ilde başlatılan Aile Diş Hekimliği sisteminin sürdürülemediğini, başladığı gibi durduğunu söyledi.
Türk Diş Hekimleri Birliği Genel Merkezinde yapılan açıklamada Türkiye'deki diş hekimliği fakülte sayıları, fiziki ve niteliksel koşulları ve hekimlerin sorunlarının yanı sıra taleplerini anlatıldı. TDB Başkanı Fatih Güler, özellikle genç diş hekimlerinin yurt dışına gittiğini, henüz buna dönük adımların atılmadığını söyledi. "2020 yılında yurt dışına gitmek için iyi hal belgesine başvuran hekim sayısı 27 iken, bu sayı 2021'de 23 oldu. Ardından 2022 yılında 210, 2023 yılında 416 ve 2024'te ise 264 diş hekimi iyi hal belgesine başvurdu. 2024 yılı sonunda bu sayının geçen yıla oranla artmasını bekliyoruz. Bugün daha 7 hekimin iyi hal belgesini imzaladım" diye konuştu.
Toplumun ağız ve diş sağlığına dönük profile dair de bilgi veren Güler, "2021 yılında diş fırçası kullanımı yüzde 0,75 iken, bu sayı 2022'de 0,33'e geriledi. Diş macunu kullanım ise 2020'de 80 ml iken bu sayı 2022'de 85 ml'e yükseldi"dedi.
"YILDA 0,41 SIKLIKLA DİŞ HEKİMİNE GİDİYORUZ"
Türkiye'de aktif çalışan 49 bin 305 diş hekiminin olduğunu açıklayan Güler, "Bunların yüzde 59,29'u serbest çalışan, yüzde 0,38'i kamu ve serbest, yüzde 3,42'si diş hekimliği oda üyesi kamu çalışanı ve yüzde 36,92'si ise oda üyesi olmayan kamu çalışanı" dedi. Yıllar içindeki öğrenci kontenjan artışı sayılarındaki artışa da değinen Güler, "2003 yılında 929 kontenjan varken 2017'de bu sayı 3 bin 929, 2023'te ise 11 bin 254'e ulaştı" diye konuştu. Avrupa'da bir kişiye 1570 diş hekimi düşerken, Türkiye'de bu sayının 2 bin diş hekimine tekabül ettiği açıklayan Güler, "Buna rağmen Türkiye'de diş hekimine gitme sıklığı yılda 0,41 iken Avrupa'da bu sayı 5" dedi.
"12 FAKÜLTEDE DEKAN, 8 FAKÜLTEDE PROFESÖR YOK"
Ağız ve diş sağlığı hizmeti veren özel sağlık kuruluşları sayılarına dair de verileri kamuoyuna açıklayan Güler, "14 bin 064 muayenehane, 6 bin 467 özel ağız ve diş sağlığı polikliniği, 1.744 müşterek muayenehane ve 344 özel ağız ve diş sağlığı merkezi var" dedi. İl ve ilçelerde diş hekimi insangücü dağılımına dair de konuşan Güler, "Çankaya'da bir diş hekimine 416 hasta düşerken, Çubuk'ta bu sayı 8 bin 677'dir. Kars merkezde bir diş hekimine 4 bin 43 hasta düşerken, Sarıkamış'ta bu sayı 12 bin 581', buluyor" diye konuştu.
Türkiye'de tıp fakültesi olmayan 11 diş hekimliği fakültesi bulunduğunu açıklayan Güler, bunu doğru bulmadıklarını, söz konusu durumun multidisipliner çalışma anlayışına uygun düşmediğini belirtti. Dekanı olmayan 12 fakültenin olduğunu ifade eden Güler, bünyesinde profesör bulunmayan 8 fakülte olduğunu ifade etti.
"DİŞ HEKİMLİĞİNE DÖNÜK POLİTİKA ÜRETİLMELİ"
MHRS sürelerinin 20 dakika olduğunu gerçekte bu sürenin 10 dakikayı bulduğunu açıklayan diş hekimleri, materyal değil, sağlık hizmeti ürettiklerini, bu sınırlı sürede değil tedavi görüntünün dahi alınamayacağını ifade ettiler. 2025 yılı Sağlık Bakanlığı bütçesinden ağız ve diş sağlık hizmetlerine ayrılan payın yine her zamanki gibi yetersiz olduğunu ifade eden Güler, "Koruyucu ağız ve diş sağlığı için sağlıktan ayrılan pay arttırılmalıdır. Kamuda ciddi tekniker açığı var, bu açık kapatılmalıdır. Genç ve nitelikli hekimleri tutamıyoruz. İki sebeple yurtdışına gidiyorlar. Bir neden pandemi idi. Diğer sebepler ise sağlıkta artan durdurulamayan şiddet ve güvencesiz düşük maaş, ülkede düşmeyen enflasyon. Hekimler nitelikli sağlık hizmeti üretemedikleri için gidiyorlar" dedi. Güler ayrıca pilot olarak 3 ilde başlatılan Aile Diş Hekimliği sisteminin sürdürülemediğini, projenin başladığı gibi durduğunu söyledi.
Açıklamaya katılan sendika ve dernek temsilcileri de performans sisteminden dolayı MHRS'ye ihtiyacın arttığını, diş hekimliğine dönük politikaların uygulamaya konması gerektiğin anlatarak, "Diş hekimliği tıp hekimliği gibi düşünülmemeli. Bu yüzden tedaviler kısır döngüye dönüşüyor" dediler.
Diş hekimlerinin taleplerinden bazıları şöyle;
- Sağlık hizmetlerinin ulaşılabilir olması için KDV'nin yüzde 1'e indirin.
- SSK ve BAĞKUR'dan emekli olan diş hekimlerine ilave ödeme yapılmalı
- Apartmanlarda muayenehane ve polikliniklerin serbestçe açılabilmesi için düzenlemede değişiklik yapılmalı
- Kamuda diş hekimi istihdamı artırılmalı
- Performans sistemini kaldırın
- Odaya kayıtlı 15 yılını dolduran diş hekimlerine yeşil pasaport verilmeli
(Ankara/EVRENSEL)